Staycation tales

Heb je nog geen reisplannen voor deze zomer of zoek je het liever niet te ver? Geen nood, want ook voor de thuisblijvers zijn er tal van hippe alternatieven om een onvergetelijke vakantie te beleven.
 

Klamping

 

Zo kun je kiezen voor Klamping, een unieke kampeerervaring in je tuin of op locatie in de buurt. Het grote voordeel bij Klamping is dat je kunt genieten van alle comfort terwijl je helemaal tot rust komt in je eigen tuin of een stukje natuur in de buurt.

Klare, oprichtster van het concept en nog maar 19 jaar, gooit hoge ogen met haar Klamping-concept (een samentrekking van haar naam en ‘glamping’). De Jabbeekse verhuurt volledige kampeersets, inclusief opbouw en afbraak, in stijl. Haar voornaamste drijfveer? “Ik wou graag mensen die dit jaar - vooral door de coronacrisis - kiezen voor een staycation, een evenwaardig alternatief aanbieden. Alle comfort en luxe van op reis, maar toch gewoon in je eigen tuin.”

 

Blokidee

Klare: “Midden in de coronacrisis beseften mijn vriendinnen en ik dat we dit jaar niet op reis zouden kunnen gaan zoals we de jaren ervoor deden. Zo kwamen we op het idee om te ‘glampen’ in onze eigen tuin en kochten we een mooie tent om deze zomer te gebruiken. Daarna begon ik verder na te denken hoe daar eigenlijk optimaal gebruik van te maken en de tent te verhuren aan mensen die ook een staycation in hun eigen tuin willen doen. Ik kocht de tent volledig over van mijn vriendinnen en begon tientallen winkels af te schuimen om leuke en functionele spulletjes te kopen om bij de tent te verhuren.”

 

“De mensen die dichtbij mij stonden vonden me een beetje zot, omdat ik dat idee midden in de blok kreeg. Iedereen stond wel de volle honderd procent achter het idee, de timing was gewoon slecht. Het hele concept heb ik tijdens mijn examens uitgewerkt omdat ik alles rond wilde krijgen voor de zomer startte. M’n ouders waren wat bezorgd dat mijn punten daaronder zouden lijden, maar ik heb me bewezen en ben geslaagd voor alle vakken!”

 

Let’s start

Een nieuwe zaak starten is altijd een spannende periode, zeker als je midden in de blok zit én er een coronapandemie alles platlegt, maar Klare klaarde de klus: “Tijdens de examens was het wel wat veel omdat ik per se wou kunnen beginnen wanneer de zomervakantie startte. Naast mijn studies hield ik me dus ook bezig met de marketing en de opstart van Klamping. Niet gemakkelijk, want er komt heel wat administratie bij kijken, een zaak opstarten doe je niet zomaar. Je moet naar de bank om een rekening te openen, een verzekering afsluiten, een btw-nummer aanvragen… Gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn familie. Nu alle papierwerk in orde is, kan ik bijvoorbeeld ook rekenen op mijn papa om te helpen voor de opbouw en de afbraak. Als mijn papa niet mee kan gaan, zijn mijn vriend en mijn opa ook beschikbaar. Zo kan ik een goede service blijven garanderen en blijft het haalbaar om ermee bezig te zijn tijdens vakanties en weekends. Er echt mijn job van maken, is niet direct mijn plan. Als dat mogelijk is, zou ik het later wel graag combineren met mijn job.”

 

This is where the magic happens

Het leukste aspect volgens Klare is wanneer ze de kampeerset terug gaat ophalen. “Als ik alles ga ophalen, is het super leuk om te luisteren naar de verhalen, hoe de mensen de Klamping beleefd hebben. Dat nauw contact met mijn klanten vind ik fantastisch. Daarom ben ik wel van plan om het kleinschalig te houden. Misschien koop ik nog één tent bij, maar het is niet de bedoeling om er iets heel groots van te maken. Als je uitbreidt, heb je ook minder dat nauwe contact met je klanten, terwijl het net leuk is om bij de mensen te komen, alles op te zetten in hun tuin en te luisteren naar hen. Je komt ook op magische plaatsen. Zo mocht ik mijn tent al opzetten in een weide van een boerderijtje met uitzicht op Koekelareberg, een bende grazende koeien en schapen. Prachtig.”

 

Tot slot zijn we benieuwd of Klare zelf al heeft kunnen genieten van een unieke Klamping ervaring. Klare: “Door het krappe tijdschema heb ik er helaas zelf nog geen gebruik van kunnen maken. Na mijn examens ben ik eigenlijk direct gestart met de verhuur van de set. Eind juli heb ik wel een midweek voorzien om samen met drie van mijn vriendinnen te genieten van een echte Klamping. Iets om naar uit te kijken dus!”

 

De Klampingset bij jou thuis?

Check www.klamping.be

 

 

Fayard: Dé gratis filmbeleving van 8000

 

‘Fayard’ is sinds vorig jaar een pop-upcinema in Kasteel Les Fayards op Sint-Kruis, die georganiseerd wordt door het team achter Razor Reel Flanders Film Festival. Tijdens de zomervakantie kan je er ook dit jaar terecht voor mooie films in open lucht, platendraaiers (personen, geen voorwerpen) en een zomerbar. En dat helemaal gratis.

Vlak na het openingsweekend van Fayard zit ik aan tafel met Patrick Van Hauwaert en Joke Ruysschaert. Deze twee filmliefhebbers (en uiteraard mede-organisatoren van Fayard) laat ik met plezier toe in mijn wekelijkse bubbel om een gesprek te hebben over films, treinritten en bluesmuziek. Te beginnen met de simpelste vraag: Wat is Fayard?

 

“Fayard is een pop-upcinema waar we zowel indoor als outdoor filmvoorstellingen programmeren,” vertelt Joke. “Alle films die we vertonen zijn gratis, enkel de bar is dat niet. Die bar is het ganse weekend open, ook voor en na de film. We proberen vooral zo open en toegankelijk mogelijk te zijn: iedereen is welkom”.

 

Het concept is mooi uitgewerkt en bewees vorige zomervakantie al dat het werkt. Over wat Fayard precies moest worden, werd vorig jaar niet lang nagedacht: “Dertig seconden, meer niet”, zegt Patrick: “Vorig jaar was in het kasteel De Basis gevestigd, daar zat Lander Hoornaert (Kunstenal) achter. In het kasteel waren er echter nog ruimtes die niet werden gebruikt. Met Razor Reel gebruikten we er daar enkele van als opslagplaats voor ons materiaal. Er zouden nog meer ruimtes vrijkomen en toen begon het idee te spelen om twee kamers om te toveren tot cinemazaaltjes.

 

Fayard en Cannes

De plannen werden uitgetekend om het idee te kunnen verwezenlijken, zelfs tijdens hun jaarlijkse uitstap richting het filmfestival in Cannes: “We zaten op de trein, verder te brainstormen over ons nieuwe project, toen Lander plots belde. Of we het hele kasteel wilden gebruiken? Op dat moment zijn die dertig seconden gestart, waarna we ons idee hebben omgegooid tot zowel een indoor als outdoor cinema. Die tuin is geweldig om in open lucht een film te gaan kijken, dus we waren zeer blij met die kans”.

 

“Dat was halverwege mei vorig jaar, we hadden dus nog een maand om veel zaken te regelen, maar ook om enkele dingen te gaan aanpassen. We dachten eerst aan de vergunningen, die hebben we zelfs vanuit de trein naar Cannes nog geregeld”. Al was dat niet het enige dat moest gebeuren. Patrick: “Plots heb je een grote, open vlakte die je moet gaan invullen met zitplaatsen, je moet een scherm hebben dat groot genoeg is voor buiten, binnen moet alles ook in orde gebracht worden… Gaandeweg hebben we dan ontdekt dat de elektriciteit niet overal in orde was en moest aangepakt worden, dat was nog eens werk erbij”.

 

Joke: “Een maand later, op 20 juni, hebben we kunnen openen. Dit jaar zijn we veel eerder gestart met de voorbereidingen, in januari al. Maar toen kwam spelbreker corona, waardoor we eigenlijk dit jaar op slechts drie weken tijd alles hebben moeten opbouwen”.

 

En toen kwam corona…

Spelbreker corona, de juiste term in deze context. Al was er nooit schrik dat Fayard niet zou doorgaan, vertelt Patrick: “We zijn er steeds van uitgegaan dat Fayard zou plaatsvinden. En mocht dat niet het geval geweest zijn, wilden we niets tussenin, geen online festival of een miniversie”. Uiteraard heeft het virus gevolgen voor het reilen en zeilen tijdens de voorstellingen. Joke legt ze uit: “We passen alle veiligheidsmaatregelen toe en we vertrouwen op het gezond verstand van iedere bezoeker om er zelf ook rekening mee te houden. Zo kan je niet meer aan de bar gaan bestellen, maar werken we met QR-codes om je bestelling te plaatsen, die dan wordt gebracht. Ook laten we maximaal 200 personen toe tijdens een vertoning buiten, zodat iedereen voldoende ruimte heeft om een gezellige ervaring te hebben”.

 

Alle te vertonen films vind je via de social media en de website van Fayard. Die filmkeuze gebeurt trouwens niet willekeurig: “We mikken vooral op de ‘feel good’-ervaring. We hebben ook themadagen gepland en zondagnamiddag is altijd een speciale programmatie voor de kinderen”. Naast de filmvertoningen houdt het concept meer in dan dat alleen: “De zomerbar is voor iedereen toegankelijk: de locatie is zelfs zonder de film zeer feeëriek om te vertoeven. Iedere zaterdag laten we ook het kruim van de Villa Bota-radiomakers plaatjes draaien vanaf het balkon, om de sfeer volledig tot zijn recht te laten komen. Ook de slotavond staat al ingepland: 30 augustus wordt gecureerd door Clarksville Station, dat bluesplaten zal draaien, waarna ’s avonds “The Blues Brothers” wordt vertoond”. Joke vult het rijtje aan: “In juli hebben we al een quiz georganiseerd en in augustus doen we dat opnieuw. Ikzelf kijk ook uit naar de vertoning van “Mamma Mia!”, want we hebben voor de sing-a-longversie gekozen”.

 

Fayard, nog tot 30 augustus, iedere zaterdag (van 16u tot 1u) en zondag (van 14u tot 18.30u) op de site van Kasteel Les Fayards (Pelderijnstraat 54, Sint-Kruis). Alle info vind je op www.fayardbrugge.be.

 

 

Kafé Keramiek

 

Kafé Keramiek biedt CLAYCATION-workshops voor zowel beginners als gevorderden aan. Iedereen kan deze zomer terecht in het atelier in de Baron Ruzettelaan om te proeven van deze unieke hobby. Met het CLAYCATION concept leer je tijdens een vierdaagse workshop alle ins & outs van de pottenbakkunst. Maak kennis met de sympathieke eigenares en oprichtster van Kafé Keramiek: Mieke. Tijdens het gesprek met BLVRD vertelt ze enthousiast over haar passie.

Kafé Keramiek biedt lessen en workshops pottenbakken aan. Hoe zijn jullie gestart?
Mieke: “Een vijftal jaar geleden ben ik gestart met pottenbakken tijdens een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in mijn leven. Op dat moment stond de oude schrijnwerkerij van mijn grootvader op de Baron Ruzettelaan leeg. Ik vond het altijd al een supertof pand op een prachtige locatie. Ook had ik zin om iets zelfstandig op te starten. Ik installeerde mijn draaischijf in het pand en begon te schrijven aan mijn businessplan. Ook maakte ik mensen warm voor mijn project. Ik liet me goed omringen, volgde mijn geluk en stap voor stap mijn ondernemingsdroom. Twee jaar geleden ben ik dan gestart met een crowdfundingproject via Ulule, het grootste crowdfundingplatform van Europa. Met de crowdfunding behaalden we niet alleen een groot bedrag voor de opstart, maar tegelijkertijd hadden we ook een groep ‘early birds’ die zich inschreven voor initiaties en lessenreeksen. De opstart was een succes.”

Kun je wat meer vertellen over het project Claycation dat deze zomer en dit najaar zal plaatsvinden?
“De Claycation van Kafé Keramiek geeft de mogelijkheid om mensen een vaardigheid te leren ipv op reis te gaan. Onze Claycations zijn intensieve 4-daagse lessenreeksen waarin we op een korte tijd de basis van het pottendraaien aanleren en onze grenzen verleggen met klei. De bedoeling is om gebruikskeramiek te maken om zelf thuis te gebruiken. Tassen, kopjes, kommen, borden en voor de meer gevorderde draaiers grotere vormen, reeksen, flessen en vazen. Nadat de stukken gedraaid en afgedraaid zijn gaan ze voor de eerste maal in de biscuitbak om daarna te kunnen glazuren. Er is na de 4-daagse nog een extra ‘glazuurmoment’ in Kafé Keramiek waarin de cursisten kunnen kiezen tussen een 14-tal glazuren. We werken intensief in kleine groepjes van 10 personen en er is begeleiding van Manu Vanherp, hij werkt fulltime als pottenbakker, en mezelf. Leuk weetje, Manu ontving in 2019 het Handmade in Brugge-label.”


Jullie bieden ook Claycations op maat van jongeren aan, hoe gaat dat in z'n werk?
“De Claycations die wij deze zomer inrichten zijn voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. We plannen dit najaar en tijdens de winter ook Claycations voor tieners vanaf 11 jaar. We merken dat er vraag naar is en dat jongeren ook echt kunnen gebeten worden door de kleimicrobe. We willen onze kennis en vaardigheden graag doorgeven aan hen. De doelstelling is dezelfde als de Claycations vanaf 16 jaar, maar de aanpak en opbouw van de lessen zijn anders. Ook kijken we naar de interesses van de tieners qua vorm/decoratie en spelen we hierop in.”

Pottenbakken heeft soms een wat 'ouderwets' imago en is niet de meest aantrekkelijke hobby voor jongeren. Hoe kijk jij hier tegenaan? Merk je een toenemende interesse of blijft het vooral een ouder publiek?
“De ‘revival’ van ambachten is al een tijdje bezig. Er is dus toekomst voor de ambacht. De vraag naar ‘handmade’ is groot en mensen hebben behoefte om terug met de handen te werken. Veel jongeren hebben nadat ze afgestudeerd zijn een bureaujob waar ze weinig voldoening aan hebben. Creatieve mensen (zoals architecten) zitten vaak uren per dag achter hun computer waardoor hun creativiteit niet voldoende geprikkeld wordt. Het werken met de handen en het draaien op zich zorgt ervoor dat mensen terug op een andere manier geprikkeld worden. We zijn ervan overtuigd dat als we jongeren al vroeg laten kennis maken met klei, dit alleen maar positief kan zijn voor hun ontwikkeling: ‘Pottery is good for body, mind and soul’.”

Nu is het belangrijker dan ooit om lokaal te consumeren en te leven. Op welke manieren probeer jij de jonge Bruggelingen enthousiast te maken?
“Het atelier van Kafé Keramiek is uitstekend gelegen aan de Brugse Vaart. In 2021 zullen er grote werken van start gaan langs het kanaal en aan de Steenbruggebrug met als resultaat dat het water dichter zal komen bij het atelier. Dit lijkt mij een uitstekende ligging voor een pop-up zomerkafé.

Op termijn zouden we bij Kafé Keramiek graag een mooi terras hebben waar we lokale dranken schenken in keramiek die ook te koop is en lokaal vervaardigd werd. Zo laten we de jongeren en mensen onze keramiek beleven en maken we ze warm om de ambacht zelf aan te leren. Wanneer de werken precies zullen starten aan de brug en vaart staat nog niet vast, maar we kijken al uit naar de nieuwe plannen!”

In september bestaan jullie 2 jaar, wat hebben jullie allemaal in petto om dit te vieren?
“We willen graag onze tweede ‘Kafé Keramiek Ceramic Maker Market’ organiseren. Een twaalftal pottenbakkers en keramisten zullen er hun functionele keramiek verkopen. We bieden drinks & food aan en er zullen korte sessies ‘Feel For The Wheel’ zijn. Alleen moeten we nog eens brainstormen hoe we dit allemaal coronaproof kunnen aanbieden. Jongeren die interesse hebben, kunnen zich alvast inschrijven op de nieuwsbrief van Kafé Keramiek en via Instagram word je zeker op de hoogte gehouden!”

Baron Ruzettelaan 306, 8310 Brugge
@kafekeramiek

 

Maisterplan

 

What to do on a hot summer afternoon, in tijden waarin volgepropte terrassen en dicht bij elkaar kruipen aan de zee een no go zijn? Een jong koppel uit Damme besloot het initiatief van hun ouders nieuw leven in te blazen en openden vorig jaar ‘Maisterplan’, een doolhof in… jawel, de mais. Enkele BLVRD-dames gingen het uittesten en sloegen een babbeltje met uitbaatster Janne.
 

Na een aangenaam fietstochtje vanuit centrum Brugge, langs de Damse Vaart de velden in, arriveren we aan de ingang van Maisterplan. Zelfs de parking en aankomstplek zien er idyllisch uit. We bestellen een drankje aan een kleine bar op wielen bij de ingang en blazen even uit van de fietstocht, vooraleer we aan ons doolhofavontuur beginnen. Uitbaatster Janne komt ons een klein woordje uitleg geven over het concept.

“Doorheen het doolhof staan acht borden, die verschillende diertjes afbeelden, verstopt. Bij die diertjes staat telkens een bijbehorende vraag die zowel voor kinderen als volwassenen interessant en leerrijk is. De bedoeling is om op je ingangsticket achteraan de antwoorden op elke vraag neer te schrijven. Hiermee maak je kans op een ballonvaart voor twee personen, die dan hopelijk ook eens over ons doolhof komt vliegen, natuurlijk!” (lacht)

Na een kleine tien minuten wandelen richting het doolhof dat nog wat verder in de velden ligt, kies je ofwel om het doolhof te starten, of om meteen richting de Maisterbar te gaan, een gezellige plek in het midden van het doolhof, die eigenlijk dient als pauze tussen de twee delen. “Dit jaar hebben we het doolhof opgesplitst in twee delen, we kregen vorig jaar de feedback van klanten dat het volledige doolhof uitwandelen toch wel een zware opdracht was voor kleinere kinderen. Nu kan je er dus voor kiezen om na het eerste deel vanuit de bar een shortcut terug naar de uitgang te nemen.”


“In de bar bieden we een selectie van lokale producten aan, hiervoor werken we vooral samen met handelaars en producenten uit de buurt. De ijsjes komen van een ijshoeve uit Vivenkapelle, Kwekerij Depestel levert aardbeien en De Damse Kaasmakerij verzorgt de kaasplanken. Vorig jaar hadden we nog Coca-Cola en Looza Ace op de kaart staan, maar dit paste echt niet in ons concept dus zijn we overgeschakeld op de limonades van Fritz Kola, we willen echt inzetten op duurzame producten. Samen met Mout, een gastronomische bistrobar uit Damme, verzorgen we ook een picknickpakket dat je kan meenemen in het doolhof.”

Tijdens een kort intermezzo over de verschillende kazen op de kaart en hoeveel zin we nu al hebben in die tussenstop aan de bar, komt ter sprake dat de Damse Mokke - het bekendste of toch door ons beoordeeld als het lekkerste kaasje van deze streek - zijn oorsprong kent op het domein van Maisterplan. Het aanpalende huis aan de overkant van de straat is namelijk Jannes ouderlijk huis. Ze hebben er ooit met 4 generaties samengewoond: Janne met haar 5 zussen, ouders, grootouders en overgrootmoeder. Jannes
nonkel startte hier destijds De Damse Kaasmakerij op en produceerde er verschillende kazen zoals de Damse Mokke.

En hoe ze nu op het idee komt om een doolhof in mais te openen? “Mijn ouders hebben dit twintig jaar geleden ook gedurende vier jaar gedaan. Mijn moeder was een echte onderneemster en stond heel vaak met mijn vader in de melkput. Hier passeerden toen al veel fietsers en mijn moeder dacht: ‘We moeten die mensen iets kunnen aanbieden’. Ze zijn toen begonnen met het maken en verkopen van ijsjes en dat is uitgegroeid tot het ontwerpen van een doolhofpatroon in de maisvelden voor de deur.”

Een paar jaar terug besloten Janne en haar man de boerderij over te nemen en een prachtige anekdote over hun huwelijk op de Damse poldervelden en het verrassingsdoolhof voor de genodigden later, beslisten ze om het doolhof nieuw leven in te blazen. “Vorig jaar openden we - na 20 jaar - met een echte nostalgie-editie. We hebben alle borden die mijn ouders toen hadden gemaakt, opnieuw gebruikt. Ook hebben we de oorspronkelijke vorm van het doolhof overgenomen, maar we hebben het parcours helemaal anders uitgedacht. Verschillende bezoekers waren dan ook mensen die hier vroeger als kind waren geweest en nu terugkwamen met hun eigen kinderen. Echt een waw-gevoel!

Je kan dat natuurlijk niet elk jaar blijven doen, er wordt wel een beetje verwacht dat je dat gaat updaten, dus dit jaar hebben we een nieuwe huisstijl ontwikkeld en is het grondplan aangepast. Het patroon beeldt dit jaar de Damse zevenster uit, we hebben de volledige plattegrond van de 400 jaar oude Damse stadsomwalling van Vauban nagemaakt in de mais.”

We beginnen met veel goesting aan onze tocht door de mais. Na enkele minuten stoten we op het eerste vragenbord, waarbij enkelen onder ons al twijfelen om Google te raadplegen, om maar te zeggen: het niveau ligt hoog genoeg. De zon brandt, de mais biedt weinig verkoeling en we lopen een paar keer verloren, maar we vinden nog vóór we uitdrogen gelukkig het middelpunt: de bar! Het is duidelijk dat het ontwerpen en ontwikkelen van het doolhof geen makkelijke opdracht kan geweest zijn. “We beginnen eigenlijk al met de voorbereidingen van de grond in oktober, deze poldergrond is echt onbruikbaar als je ze niet omploegt voor de winter. Dus in oktober werd geploegd, in april gezaaid en gelukkig is er net genoeg regen gevallen om de groeiende stronken mais hoog genoeg te krijgen tegen onze opening vorige week! Het grondplan wordt met een gps-systeem uitgetekend en gezaaid, we hebben het onszelf dit jaar nog iets moeilijker gemaakt met het patroon van de ster, maar het is het zeker waard!”

Wij kunnen alleen maar hetzelfde zeggen… De dertig minuten durende fietstocht in de blakende zon, het is het zéker waard! Enkele leuke weetjes om af te sluiten: ook honden aan de leiband zijn welkom in het doolhof. Bij de bar is een mini-doolhof waar kinderen alleen in-en uitkunnen en als je niet genoeg krijgt van één keer verdwalen, met een Maisterplan Zomerticket (12 euro) ben je de hele zomer lang bij Maisterplan welkom! Een eenmalig ticketje kost 6 euro.

 

www.maisterplan.be

 

 

KOER: DO vzw, piraten van de culturele sector


Dat het voor de culturele sector een harde periode is en blijft, is keiharde realiteit. Toch lukt het de doorzetters om met een origineel concept op de proppen te komen. Zo stampte DO vzw op amper twee weken tijd het concept KOER uit de grond. Wannes Loosveldt, één van de vaste waarden in het Brugse evenementenlandschap in Brugge, geeft ons een inkijk in zijn organisatie.

Hoe hebben jullie de lockdown overleefd? Als organisator en deejaycollectief is het in deze periode toch niet makkelijk om het hoofd boven water te houden?
Wannes: “Corona hit us hard, we gingen van een volgeboekte zomer naar niets, drie maanden volledige rust en kalmte. Ik heb dat gelukkig heel snel kunnen loslaten en heb me er volledig in laten gaan. Tijd voor het gezin, geen telefoons, mails, deadlines of agendapunten. Maar de realiteit leerde dat het voor mijn broer en mezelf, beiden financieel afhankelijk van DO vzw, een moeilijke periode kon worden indien we geen nieuw plan konden bedenken. We kunnen deze zomer op geen enkele van onze vaste projecten terugvallen: geen Bomboclat Festival, geen Team DAMP-boekingen, geen NAH MEAN-party’s. Dus het besef kwam wel: must do something.”

En toen kwam het idee voor KOER? Of hoe is dat ontstaan?
“Dat is eerder toevallig gekomen. Op gegeven moment kwam het voorstel via projectontwikkelaar CAAAP om een privéwoonst tijdelijk in te vullen, ik ben daar direct opgesprongen, even gegoogeld en zag dat dit huis een onwerkelijk mooie tuin bezat in hartje Brugge. Hier moesten we iets mee doen! We zijn meteen een kijkje gaan nemen en hebben ons idee – wat we eigenlijk op het moment zelf hebben bedacht, want er was niet veel tijd – voorgelegd. Een week later lag het contract klaar.”

“De tuin was volledig verwilderd, een echte jungle! Het gras stond tot aan onze knieën, omgevallen bomen, struiken rondom alle muren, zelfs het kleine huisje waar nu de exporuimte is, stond volledig vol. We hebben hier twee weken keihard in gewerkt om te komen tot wat het nu is, met dank aan Jacob, een tuinman die net ook zonder werk was gevallen.”

Voor de mensen die nog niet bij KOER zijn langs geweest, wat is de bedoeling?
“We willen een open tuin creëren, waarbij we de lokale horeca die afgezien heeft van Corona willen betrekken, eigenlijk gewoon the usual: deejays, optredentjes, films, een bar, foodtrucks … Hier kunnen we eindelijk doen wat we met URB EGG, ook een project waar we ons 6 jaar hebben achtergezet, niet konden doen. Daar werden we vaak afgeremd door verschillende regels of partners, mijn creativiteit heeft door die ervaringen een sterke knauw gekregen. We hadden bij URB EGG bijvoorbeeld een prachtig terras in het centrum van centrum Brugge, maar mochten er weinig mee doen: geen muziek op het terras, geen optredens. Ik ben Brugge Plus verschrikkelijk dankbaar voor alles wat ze ons daar hebben laten doen, maar het is een groot verschil met wat wij bij KOER willen en zullen realiseren.”

Het is toch een risico om iets volledig nieuws te starten in deze periode. Zijn jullie hiervoor gesubsidieerd of komt alles uit eigen pot?
“Het is zeker een risico, niet iedereen in de vzw was er dan ook meteen voor te vinden. Niet op creatief vlak, hé, want op zoiets hebben we allemaal zitten wachten, maar financieel gezien nemen we zeker een risico. Iedereen is hier nu ook vrijwillig aan het werk, niemand van ons haalt daar geld uit. Maar de locatie is te uniek, het moest gebeuren. Ik ben trots op wat we hier kunnen realiseren hebben op zo’n korte tijd.”

“We werken dus ook met het systeem van een lidkaart, dat is in de eerste plaats om onszelf de financiële zekerheid te garanderen. Het maakt de registratie voor corona ook makkelijker natuurlijk, we weten wie binnenkomt en buitengaat. Het eerste weekend hebben we gratis opengedaan, als opendeurdag of kennismaking. Sinds week twee betaal je 5 euro per dag of 15 euro voor de hele periode, dan kom je altijd gratis binnen. We merken nu al dat veel mensen die een dagpas kopen bij het weggaan vragen om de dagkaart om te wisselen naar een lidkaart, dus de steun van de mensen is er zeker.”

Jullie hebben ondertussen wel een vast publiek opgebouwd hé, ik denk dat het voor velen een evidentie is geworden dat projecten van DO vzw wel geslaagd zullen zijn en dat iedereen hier graag aan wil bijdragen.
“Ja, daar ben ik ongelofelijk trots op. Maar het is tegelijkertijd ook weer een realitycheck, we zijn een gevestigde waarde geworden in Brugge en mensen verwachten daar ook iets van. Ik herinner me dat ik als vijftienjarige gedreven organisator van kleinere feestjes ‘kwaad’ was op Cactus en andere Brugse organisaties dat ze de lokale groepen niet genoeg betrokken. Nu moet ik er zelf op letten dat we daar ook rekening mee houden, al is dat iets waar ik hard voor ijver. Ook hier werken we samen met La Casita voor de uitbating van de bar, we nodigen elk weekend een andere foodtruck uit, Fou de Boules verzorgt petanquemiddagen, elke week nodigen we een andere artiest uit voor een expo, … Ik heb meteen bij de opstart KAAP, Cactus en andere uitgenodigd om de locatie te komen bekijken, of we iets konden doen. We hebben hier een open speelveld in onze schoot gekregen: wij krijgen de ruimte, maar we nemen iedereen rondom ons mee. Dat zal ook altijd het leukste zijn, die samenwerkingen.”

Dat resulteert ook in het feit dat jullie zo’n kansen krijgen en originele locaties blijven vinden?
“Uiteraard, we zijn al lang bezig en je leert bij elke ervaring nieuwe mensen of diensten kennen, waardoor het ook makkelijker wordt om te weten bij wie je moet aankloppen. Maar het is ook gewoon durven, dat probeer ik altijd mee te geven met jonge mensen die ook willen organiseren. Ik organiseer al fuiven sinds mijn vijftiende en ben in het begin ook veel op deuren gebotst en blijven botsen, maar als je niet probeert, dan ga je er niet geraken. Onze schepenen en burgemeester zijn er om ons te helpen en zeggen dat ook: ‘Je kan bij ons aankloppen, dat is onze job.’”

 

“Ik doe het er nu rooskleuriger uitzien dat het in werkelijkheid is hoor, de evenementensector in Brugge staat nog altijd een paar trappen lager dan andere steden, zeker op vlak van financiële steun. Als je vergelijkt wat een festival als Bomboclat in een andere stad zou krijgen, dat is niet te vergelijken met wat wij maar krijgen en dat is echt frustrerend. Ik ben heel erg dankbaar voor alle steun van de stad, we hebben echt iedereen aan onze kant. Ook voor het project KOER zijn we met verschillende politici gaan praten en ze doen er allemaal de moeite voor om het ook te doen werken. Maar toch heb ik vaak het gevoel dat we er alleen voor staan. Dat houdt me niet tegen om te blijven lobbyen en ik ben duizend keer meer trots op wat we bereiken door eigen risico’s te nemen, nu ook met KOER. Als we het niet krijgen, dan nemen we het. We zijn een beetje de piraten van de culturele sector, we doen het gewoon. Daarom nog eens een welgemeende dank aan alle mensen die al bij KOER zijn langsgeweest en ons steunen, iedereen mag weten dat de inkomsten letterlijk naar de vzw gaan en kansen creëren voor komende projecten.”

Nog even concreet: is KOER elke dag open?
“Nee, de maandag en dinsdag is de tuin gesloten. Op woensdag staan de deuren open, maar is er geen bar. Wel heb je ook dan een lidkaart of dagpas nodig. Op donderdag is er elke week ‘hondenkoer’, dan zijn alle hondjes hier welkom. Op vrijdag, zaterdag en zondag organiseren we evenementjes: deejay sets, optredentjes en op zondagochtend een ochtendshow, ontbijt …”

Adres:
Rozendal 37, 8000 Brugge
 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload