Kunst krijgt Carte BLANCHE

July 10, 2020

Van 10 juli t.e.m. 13 september ontpopt er zich een paviljoen in Sint-Michiels. Deze zomer gaan jullie ongetwijfeld met z’n allen richting PLATFORM (niet te verwarren met de jongerenwerking van Cinema Lumière). De naam verklapt al waarom: wekelijks krijgt een andere kunstenaar of architect er carte blanche. Verschillende invloeden zullen het tentoonstellingspaviljoen negen weken inkleuren, waaronder ook BLVRD! Maar wat als ik je vertel dat je niet enkel aan de binnenkant kunst te zien krijgt, maar ook de buitenkant de moeite loont?

 

 

Terwijl we nog een jaartje moeten wachten tot de hele stad gepimpt wordt onder de naam ‘Triënnale Brugge 2021’, krijgen we met PLATFORM al een stevige opwarming. Dit jaar keek de organisatie tot over de Brugse vesting en landde het project uiteindelijk in Sint-Michiels. Daar waar de rotonde het druk verkeer dagelijks herverdeelt, tegenover de Parochiekerk en als buur van de bibliotheek: pin het al maar vast. Het grasveld werd het speelveld van de 11 studenten Toegepaste Architectuur aan de Howest.

Studenten
Door Brugge in zijn geheel te benaderen en deelgemeenten te betrekken, kwam de organisatie van Triënnale Brugge terecht bij Howest. De studenten kregen in het kader van hun bachelorproef de kans om hun talent te steken in een daadwerkelijk project. Ze kregen de taak om van PLATFORM een installatie op zich te maken. Zij stonden in voor het ontwerp van A tot Z. Amber Stevens is één van die studenten: “Bij een project dat binnenkort gerealiseerd wordt, komt er veel meer bij kijken. De deadlines zijn niet lukraak opgelegd, maar het zijn werkelijke afspraken met andere partijen waarmee je samenwerkt. Je moet ook communiceren met verschillende partijen en dus wachten op antwoord. Maar ook alles rond budget werd heel serieus.” Shendy Gardin van Triënnale Brugge: “Het hele concept van Pre-Triënnale Brugge 2020 is verweven van samenwerkingen. Daar zit ook de sterkte in. Het PLATFORM wordt niet alleen gedragen door de studenten en Howest, maar ook door de negen gasten, hun genodigden en de buurt.”

TraumA
Triënnale Brugge 2021 schotelt ons een TraumA voor. Als je de laatste letter ‘A’ wegneemt, lijkt het niet meer zo donker. Traum verwijst naar droom en als je dit combineert met onze stad, kom je bij een droomstad. De pittoreske, idyllische stad doorweven van de reien, hobbelig op de kasseien en hoge trapgevels. Het verwijst naar het ideaalbeeld dat toeristen hebben van ons neogotisch stadje. Als je de A erbij plaatst, beland je bij het trauma van de stad. Brugge en haar geschiedenis die grotendeels overspoeld is door armoede.
De tegenstrijdigheid in TraumA is wat Triënnale Brugge 2021 naar voren zal schuiven. Het thema sluipt ook binnen in PLATFORM, waar de studenten kozen voor een contrasterend spel tussen licht en schaduw door doorzichtige en gesloten vlakken bij elkaar te brengen.

 

Kunstwerk an sich
Jolan Delboo werkte ook mee aan het project en vertelt hoe het paviljoen in elkaar zit. Jolan: “Het grondplan is een aaneenschakeling van drie containers. Een stevige basis waarop we een extra verhoging plaatsten. Het thema vroeg een speling met licht. De translucente koepel trekt licht naar binnen om de tentoongestelde werken voldoende zuurstof te geven. Als de zon ondergaat, geeft PLATFORM op zijn beurt licht terug aan de omgeving. Het kan dienen als herkenningspunt, maar maakt de omgeving ’s avonds direct ook gezelliger.”

“De invulling verandert wekelijks. Het is een waaier van ontwerpers uit verschillende disciplines die tonen wat ze in hun mars hebben. We moesten rekening houden met zowel schilderkunst, als installaties, als plaats voor maquettes. Net daarom was het belangrijk om voldoende ruimte te geven, zodat iedereen carte blanche heeft. Een vast parcours is er al helemaal niet. Elke artiest kan het naar zijn of haar gevoel indelen en de bezoekers op een andere manier meenemen”, vertelt Jolan verder.

“We kozen ervoor om sommige wanden naar binnen te trekken. Concreet betekent dit dat we sommige wanden vervangen hebben door een raam, door houten latten of de muur hebben weggewerkt. Er is ook een terras dat de omgeving mee naar binnen neemt. Ook die ruimte kan ingepalmd worden door de kunstenaar. Alles moest ademenen”, vertelt Jolan.


Die openheid zorgt voor toegankelijkheid, wat in dit project extra aandacht kreeg. “Het paviljoen staat op een houten platform, vandaar ook de naam”, vertelt Amber. “De trapjes rondom zijn voor bezoekers of voorbijgangers die even willen rusten of een praatje willen slaan. Bezoekers van de bibliotheek kunnen er ook gebruik van maken. Het zou leuk zijn mocht het rond de middag gezellig druk zijn met mensen die lunchen. Zo hopen we ook het signaal te geven dat je moeiteloos kan binnenstappen. Naast de trapjes zijn er ook hellingen tot elk omliggend voetpad. Rolstoelgebruikers, buggy’s of kinderen ondervinden dus geen enkel probleem. Dit zorgt ervoor dat je er gewoon eens kan doorlopen om te spieken. Waarom niet hé, het kan een drempel vormen. Maar dan is dit project er om die zoveel mogelijk weg te halen. PLATFORM is ook een ontmoetingsplek.”

Modulair en circulair

Bij het startschot kregen de studenten enkele voorwaarden waaraan ze zich moesten houden. Zo moest het ontwerp modulair en circulair zijn. Jolan: “Het modulaire aspect betekent dat het makkelijk op te bouwen en uit elkaar te halen is. Dit gegeven is ook belangrijk in teken van duurzaamheid: als de constructie onmogelijk een tweede maal kan worden opgezet, gaat het tegen de grond. PLATFORM is makkelijk te bouwen en te verplaatsen. Het zou heel tof zijn mocht het in de toekomst nog een betekenis krijgen.”

 

“Het circulaire slaat op het gebruik van herbruikbare materialen, maar ook dat de materialen los van het project nog een nieuw leven kunnen krijgen. Zo recycleerden we de twee containers en herken je het hout van het terras naast de schaatspiste tijdens Wintergloed in Brugge. Tijdens verbouwingswerken in Howest hebben ze de oude ramen gespaard en deze kwamen nu goed van pas. De materiaalkeuze was bindend en dat verplicht de studenten om creatiever te zijn”, aldus Santiago De Waele van Triënnale Brugge.

 

Struikelblokken
Amber: “Wat een groot struikelblok was, en terwijl ook leerrijk, waren de centen. Een werkelijk budget hebben, offertes aanvragen, rekening houden met leveringen,… Tijdens onze opleiding is het vooral belangrijk dat we weten hoe we iets in elkaar steken. Budgettering kwam erbij, maar kreeg nooit de hoofdrol zoals nu. Daardoor was ons eerste ontwerp gewoonweg onbetaalbaar. We werden in korte tijd klaargestoomd voor het werkveld dat we binnenkort betreden. Maar daarnaast kwamen ook deadlines waar je niet onderuit kon. Als de pers op je rekent, de burgemeester zijn agenda heeft vrijgemaakt,… dan is er van te laat indienen geen sprake!”

Jolan: “We hebben het hele project met z’n elven van A tot Z doorlopen. Zo werd voor mij het belang van communicatie duidelijk. Elke tussenpersoon betekent een nieuwe interpretatie. Zo’n zaken moet je ervaren om eruit te leren. Ik ben wel trots dat ik heb mogen deelnemen aan het project. We voelden het allemaal al toen we onze grote maquette voorstelden aan de pers. Wat zal dat dan niet zijn als het er echt zal staan.”

Na deze kijk op het PLATFORM, krijg je vanaf 10 juli t.e.m. 13 september niet alleen architectuur aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant te zien. Wie er in die negen weken over de vloer zal komen? De genodigde gasten vind je terug op triennalebrugge.be.

Elke kunstenaar heeft een link met Brugge: hij of zij heeft er geleefd, gewerkt of is er misschien geboren. Zij zijn vrij om op hun beurt terug samenwerkingen aan te gaan met andere kunstenaars of zelfs andere disciplines. Die kruisbestuiving sluit af op 13 september tijdens de Open Monumentendag met een tentoonstelling door de studenten.

 

Ook BLVRD palmt PLATFORM een week lang helemaal in. Op 3 augustus releasen we er het zeventiende nummer van BLVRD magazine met een ‘live expo’, die daarna tot 9 augustus te zien zal zijn in het paviljoen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload