Staycation in stijl bij Boomkamp

July 7, 2020

Het hebben van een gezellige boomhut is en blijft voor velen vaak een kinderdroom, tenzij je Kika Merlin (24) en Tobias Knockaert (28) heet en van die droom gewoon een werkelijkheid maakt: In Ryckevelde is het enthousiaste en ondernemende duo momenteel volop bezig met het bouwen van een zestal boomhutten waar je tijdens de zomervakantie zal kunnen logeren. Staycation in stijl. Het belooft de moeite te worden.

 


Vanwaar komt het idee om een boomkamp te bouwen en dat open te stellen voor toeristen?

Kika: “Tijdens een vakantie in de Pyreneeën is het idee gegroeid om samen iets te ondernemen. Het was niet het plan om dat meteen te doen, we zagen het eerder als iets voor de toekomst. Het idee van de boomhutten is dan weer ontstaan omdat het al lang een droom is van mijn broer en mij. Bovendien komen de twee werelden van Tobi en mij samen in het project. Zo kon Tobi de boomhutconstructies ontwerpen en bouwen en heb ik mijn achtergrond in hotelmanagement vanuit mijn studies.”

 

Tobias: “Dat was inderdaad de voedingsbodem, maar het is eigenlijk pas een paar maanden later dat we daar dieper op ingegaan zijn. We wilden een boomhut maken, maar het vergt veel moeite en tijd om zoiets enkel voor jezelf te ontwerpen, dus wilden we het delen. We zijn beginnen zoeken naar een format om het ook financieel haalbaar te maken en het heeft wel even geduurd voor we dit voor elkaar hadden. We hebben vervolgens een plan ontwikkeld en met dat voorstel zijn we naar een eigenaar van een parkgebied getrokken. Het is ook vrij snel concreet geworden toen we iemand vonden die wilde meestappen in ons verhaal. Voorheen heeft het lang tussen ons twee geleefd, zonder dat we het tegen iemand hadden verteld.”

 

Kika: “Ja, omdat we ook niet zeker waren of het zomaar zou lukken. Het was misschien een beetje een gek idee en voor velen helemaal nog niet concreet. Dat is het na verloop van tijd dus wel geworden en kijk, nu is het voor echt!”

 

Als we jullie proces via verschillende social mediakanalen volgen, lijkt het zo vanzelfsprekend te gaan. Zijn er momenten geweest waarop je dacht “Waar zijn we nu aan begonnen?”

Kika: “Ja, toch wel. Zeker het moment waarop we zochten bij wie we vergunningen konden krijgen en toen we toelating moesten vragen aan stad Damme. Dat was voor ons ook echt niet duidelijk, het wordt je niet op een blaadje gegeven. Je moet zoveel mensen bellen en mailen alvorens je bij de juiste persoon terechtkomt. Bovendien blijkt een boomhut dan ook geen alledaags onderwerp te zijn.”

 

Tobias: “Je zou zoiets kunnen doen zonder dat te veel na te vragen, maar het moment dat het concreet wordt en de boomhut daar hangt, moet het juist zijn. We hebben veel tijd gestopt in het onderzoeken. Voor mij was het moment dat we iemand hadden gevonden die zijn terrein wilde openstellen voor ons project daarom ook zo belangrijk; Dat was een eerste fase die ons echt hoop gaf.”Hadden jullie bij de zoektocht naar het terrein het gevoel dat mensen meteen openstonden voor jullie idee?

 

Kika: “Zoveel mensen hebben we eigenlijk niet gecontacteerd. We zijn eerst gaan kijken bij een kennis van Tobi die een groot stuk domein met wat bos heeft, maar dat kon uiteindelijk niet doorgaan. Zijn buur wist ervan, dat hij ook op zoek was naar zo’n ‘glamping project’ en dan zijn we bij hem terechtgekomen. We denken wel dat hij niet meteen doorhad dat we boomhutten wilden bouwen, want hij toonde ons een stuk grond naast zijn kasteel, wat gewoon een weide met veel gras bleek te zijn. We stonden daar te kijken naar een open leegte.”

 

Tobias: “Op dat moment zakte de moed ons ook even in de schoenen, omdat we dachten dat de verwachtingen anders waren dan wat we ons voorgesteld hadden. De andere partij stond gelukkig wel open voor dialoog en dan zijn we gekomen tot de oplossing zoals die nu is.” Kika: “We zijn een beetje verder gaan kijken op het domein en daar zagen we een bomendreef. Het was eigenlijk helemaal geen slecht idee om ze daar mooi op een rijtje te hangen.”

 

Hoe zijn jullie onderling overeen gekomen om het boomhuttenconcept verder in te richten?

Kika: “We deden inspiratie op in Frankrijk. Je hebt daar echt ontzettend mooie boomhutten die tot wel 13 meter hoog zijn. Het zijn ook heel sportieve boomhutten waar je met een death-ride naartoe moet. We zijn daar verder gaan dromen en kijken om te zien hoe we dat dan effectief zouden doen, maar zoiets leek ons moeilijk om in één boom te ontwerpen.”

 

Tobias: “Veel heeft te maken met het feit dat in Frankrijk meer toegelaten is. Het zijn daar precies villa’s die in de lucht hangen, maar dat is moeilijk te realiseren aan de stadsrand.”

 

Kika: “Nu hangt de boomhut tussen vier bomen, wat eenvoudig is om het zowel in de boom te hangen als het er later opnieuw uit te halen. “ Tobias: “Het is inderdaad wat gevloeid uit de mogelijkheden die we hadden op het domein waar we de boomhutten wilden plaatsen, dat leek ons uiteindelijk de beste optie. Het is enerzijds heel technisch, maar anderzijds ook een wetgeving natuurlijk.”

 

Het valt meteen op dat het concept avontuurlijk is, maar dat jullie tegelijkertijd ook nog steeds heel wat comfort bieden. Hoe belangrijk was die balans voor jullie?

Kika: “We willen Boomkamp gewoon heel toegankelijk maken voor iedereen. Eenmaal het te avontuurlijk wordt en je je eigen spullen zoals een slaapzak en een matje moet meebrengen, dan missen we al een grote groep mensen. Het is bovendien een heuse onderneming en dan wil je het meteen goed doen. De mensen verwachten er natuurlijk ook iets van.”

 

Tobias: “Het is zeker geen 5-sterrenhotel hoor, maar er is wel elektriciteit in de boomhutten bijvoorbeeld. Het sanitair bevindt zich dan weer wat verderop. Voor ons staan de beleving en de ervaring sowieso centraal.” Kika: “Klopt, het was voor ons belangrijk dat Boomkamp voor veel mensen toegankelijk is. Mijn oma komt bijvoorbeeld ook logeren. Het is dus leuk dat we veel mensen op die manier kunnen aanspreken. We kregen ook een vraag van een grootmoeder die met haar kleinzoon wil komen. Het is super dat die twee leeftijdsgroepen zich samen kunnen vinden in een ervaring die hen beiden lang zal bijblijven.”Er is dus geen specifieke doelgroep waar jullie je op richten?

 

Kika: “Jawel, eigenlijk zijn we ons wel bewust gaan richten op een lokale doelgroep: mensen uit de streek en uit de eigen omgeving. Onze communicatie is ook altijd in het Nederlands en dat willen we zo houden, omdat we net de schoonheid van de streek willen tonen aan mensen uit de omgeving. Het hoeft niet altijd de stad te zijn, maar natuurlijk is iedereen welkom!”

 

Momenteel is het een pop-upconcept gedurende de zomermaanden. Hebben jullie al nagedacht over volgende zomer of het eventueel uitbreiden van Boomkamp?

Kika: “Sowieso kunnen we Boomkamp maar vier maanden doen, omdat we dan ook geen bouwvergunning nodig hebben. Zo plannen we dat ook voor de volgende jaren. Maar stel dat het na drie jaar nog steeds een groot succes is en we hebben er nog steeds veel zin in, dan kunnen we misschien denken aan een andere plek of een uitbreiding. Momenteel is dat nog niet aan de orde.”

 

Een laatste vraag: Naar welke momenten in dit boomkampavontuur kijken jullie nog uit?

Kika: “Ik denk het moment dat we de boomhutten daar hangen en dat het écht zal starten.”

 

Tobias: “Oh, en de eerste mensen die toekomen ook, omdat het een bekroning zal zijn van de maandenlange voorbereiding. Nu komen er voor ons nog drukke weken aan doordat we volop gestart zijn met de productie van de boomhutten, wat we trouwens zelf doen.”

 

Kika: “En waar we nog naar uitkijken, wat dichter in de toekomst, is wanneer we de reservaties openzetten. We zijn super benieuwd naar wie zal boeken en hoe vlot dat zal verlopen.”

 

Meer info over het pop-up boomhuttenhostel vind je op www.boomkamp.be, reserveren doe je vanaf € 100 per nacht.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload