Signaal

June 30, 2020

We gingen op 1,5m-afstand-bezoek in de studio bij de chaotische maar gedreven Neil Haesebrouck, de nieuwe radiocoördinator van Villa Bota. Livestreams met schaakspelen, een ochtendshow waarin enkel vogelgeluiden te horen zijn en een virtueel festival, Neil legt het ons allemaal uit.
 

 


Dag Neil, eerst en vooral proficiat met je nieuwe job! Kun je ons even vertellen hoe je bij Villa Bota bent terechtkomen?

Neil: “Ik ben altijd wel met verschillende (muziek)-projecten bezig, zoals Colada.events, Carpet Session, Blend, Live Fast Die Young, Ghost, Beg Your Son For A Cigarette, Drawn in Ashes en mijn radioshow op Villa Bota op zaterdag als NO FUN NOT EVER samen met Auke Vangheluwe en Lowie Rogiers. Ik heb ook een stage gevolgd bij Het Entrepot en vooral die stage en mijn radioshow zijn de projecten waardoor ik het dichtst in contact ben gekomen met de radiozender. Daar kwam begin dit jaar een vacature vrij als nieuwe coördinator en die kans heb ik niet laten liggen. Et voilà!”

 

We zijn nu 3 maanden verder, hoe loopt het voorlopig?

“Ik ben er eigenlijk meteen ingevlogen, wat kleine dingen aangepast. Zoals de ruimte wat gezelliger inrichten zodat de radiomakers - eens de lockdown gepasseerd is natuurlijk - een plaats hebben buiten de radiostudio om zich eventueel voor te bereiden of met de andere radiomakers wat bij te kletsen. Nu is de kennismakingsperiode wat achter de rug en begin ik zelf wat meer initiatief te nemen, in samenspraak met de radiomakers en de groep vrijwilligers natuurlijk. Het is niet altijd even evident om iedereen op dezelfde lijn te krijgen maar gelukkig zitten we met een goed team en een aangename werksfeer.”

 

Kan je ons even inleiden in de nieuwe visie van Villa Bota? Wat mogen we zoal verwachten?

“Een korte en duidelijke definitie kan ik jullie op dit moment nog niet geven. Maar wat ik vooral wil bereiken met Villa Bota is een plek creëren waar jonge radiomakers een kans krijgen om door te groeien en hun eigen stijl te ontwikkelen. Maar ook de zaal die we verhuren moet een ruimte worden die creatief wordt gebruikt, met optredens of kleine expo’s van Brugse jongeren. Er was bijvoorbeeld ook een ‘Zomerbar concept’ maar dit idee staat nog even on hold vanwege de coronacrisis. Uiteraard nemen we alle ideeën mee naar volgend jaar en gaat niets verloren. Ik zou zeggen ‘stay tuned’!”

 

Ondanks de coronacrisis is het je toch gelukt om Villa Bota wat in de kijker te zetten. Hoe verloopt dat, die coronatapes?

“Vrij goed, ik heb ondertussen al meer dan 300 inzendingen ontvangen. Dit project zorgde ervoor dat er in tijden van isolement interactie gecreëerd werd. Vanuit hoeken waarvan ik het niet verwachtte kreeg ik inzendingen, zoals van de Free Riders Motorclub, Burgemeester Dirk De Fauw, Thang, en Jan van op de hoek! (lacht). Er was een divers aanbod aan mixtapes en zo is er voor ieder wat wils.”

 

“Alhoewel mijn inbox nu niet meer zo hard wordt gespamd zoals in het begin kunnen we hier nog wel een tijdje mee doorgaan. Het leuke aan dit project is dat niet alleen muzikale zieltjes betrokken worden, maar ook enkele Brugse designers een kans krijgen hun creaties te presenteren door dagelijks een lay-out te maken waar de line-up wordt weergegeven.”

 

Normaal mochten we ons verwachten aan een nieuwe editie van Signaal Festival, wat gebeurt daar nu mee?

“Uiteraard kunnen we geen festival organiseren die fysiek aanwezig is. Gelukkig zitten er veel creatievelingen binnen het vrijwilligersteam van Villa Bota en Het Entrepot en hebben we een alternatief kunnen samenstellen om het toch te laten doorgaan. Iedereen zal Signaal festival kunnen beleven via drie verschillende FM-frequenties (105.3FM, 106.0FM en 106.4FM) die dienst doen als podia. Die zullen het hele festival volgeprogrammeerd worden met talks, dj-sets, livestreams, enzovoort. Via een fietskoerier zullen we kunnen binnentreden bij de Bruggelingen thuis. De ‘festivalbezoekers’ zullen festivalpakketten kunnen bestellen die aan huis worden geleverd om zo de festivalsfeer toch te ervaren. Ik kan jullie nog niet alles in detail vertellen maar dat zal vanuit Villa Bota en Het Entrepot op tijd en duidelijk gecommuniceerd worden met onze luisteraars. Wij kijken er alvast heel hard naar uit.”

 

Is er iets dat je zelf nog wil toevoegen?

“Ik zou graag nog willen duidelijk maken dat radio misschien voor velen een gepasseerd medium is maar ik geloof dat we met Villa Bota een perfect alternatief kunnen bieden voor Spotify, TV en Netflix. Een pocketradio kost echt niet veel geld, maar bezorgt je wel ettelijke uren aan amusement. Als dit te retro is voor jou kan je nog steeds via onze internetstream meegenieten. Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat het coördineren van een radiostudio mijn job is. Villa Bota is een plek met zeer veel potentieel en ik ben zeer benieuwd naar waar dit avontuur zal leiden. Het hoeft zeker geen tweede Studio Brussel of Q-Music te worden maar een vertrouwde thuishaven voor creatieve jongeren.

 

“Oed je mo vaste an de takkn van de bomen.”

 

Luister Villa Bota (en SIGNAAL) op 106.4FM (in Brugge) of via www.villabota.be.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload