Samen met de neus in de boeken dankzij Brugge Leest

June 15, 2020

Brugge is binnenkort een community rijker, eentje vol wervelende zinnen, meeslepende verhaallijnen en knotsgekke plottwists. Brugge Leest zet in navolging van Gent Leest, Leuven Leest en Antwerpen Leest, voet aan wal in de stad waar schrijvers als Bart Moeyaert, Peter Verhelst en Lara Taveirne hun oorsprong vinden. Een toelichting door Jana Vastiau (27), coördinator publiekswerking bij Bib Brugge en enthousiaste trekker van het project.

 


Hoe is het idee ontstaan om in Brugge een leescommunity op te starten?
Jana: “Toen ik een jaar geleden in de bib van Brugge begon te werken, leefde dat project al. We zagen dat het ook in Leuven en in Gent heel goed aan het lopen was en dus leek het leuk om in Brugge daar ook iets mee te doen. Enerzijds is lezen bij uitstek een eenzame hobby en veel mensen doen het ook graag. Je merkt gewoon dat er niet zoveel over gesproken wordt met anderen. Sommige mensen vinden elkaar daar wel in, maar het is niet zo structureel of overkoepelend. Dat is anders wanneer je bijvoorbeeld voetbalt, want veel mensen doen aan voetbal. Het is ook een groepsport en dus helemaal anders.”

“Anderzijds leeft heel wat literatuur in Brugge: er wonen veel schrijvers en illustratoren. Bovendien is hier een rijk erfgoed op gebied van literatuur aanwezig. Het zou super jammer zijn mochten we zo’n leuke kans laten schieten. Daarnaast heeft Brugge ook veel onafhankelijke boekhandels. Als bib proberen we daar sowieso zoveel mogelijk mee samen te werken, maar je merkt gewoon dat je wel altijd vanuit je eigen organisatie vertrekt. Wanneer we iets samen doen, moet er uiteindelijk een naam op van een organisator en dat is wat jammer. Brugge Leest geeft ons het voordeel dat we samen dingen kunnen ondernemen en daar niet meteen de naam van een van de partners onder hoeven te plakken. We kunnen echt onder die gezamenlijke noemer van ‘Brugge Leest’ werken, wat heel fijn is.”

Hoe ziet die samenwerking met de verschillende partners eruit?
“We zijn met het project begonnen in januari. Op dat moment zijn we ook de partners beginnen aanspreken, maar niet veel later hadden we de pech dat het coronavirus de kop op stak. Op die manier konden we moeilijker bijeenkomen om dingen te overleggen.”

“Het is zeker de bedoeling dat het project niet enkel binnen het kader van de website blijft, maar dat ook activiteiten binnen de stad worden georganiseerd nadat Brugge Leeft is gelanceerd. Dit willen we doen met de medewerking van al die verschillende partners. Het is wat zoeken omdat daar geen kant-en-klaar scenario voor bestaat, maar we willen daar wel de vrijheid van iedereen waarborgen dat wanneer een leuk idee aan de oppervlakte komt, die iedereen interessant vindt, we daar ook iets mee doen.”

Focust Brugge Leest zich enkel op Brugge of is iedereen welkom om deel te nemen aan het project?
“De focus ligt zeker op Brugge, anders zouden we ook kunnen kiezen voor Vlaanderen Leest,  maar we willen het zeker niet beperken tot iedereen die in Brugge woont natuurlijk. Elke persoon die een band heeft met Brugge, die hier geboren is of gewoon zijn hart verloren is aan de stad, is meer dan welkom om deel te nemen aan het project. We willen zeker geen mensen uitsluiten.”

Via de trailers kunnen we alvast zien dat binnen Brugge Leest een heel diverse groep geëngageerd wordt. Hoe proberen jullie op de diversiteit die in Brugge leeft in te spelen ?
“Dat gebeurt grotendeels via de partners die we contacteren. We zagen zo dat Gent heel erg inzet op de doelgroep van bijvoorbeeld slechtzienden. Natuurlijk willen we die mensen ook bereiken, maar voor ons was het belangrijk om kinderen en jongeren aan te spreken. Daarom hebben we vanaf het begin de jeugddienst en Brugge Studentenstad uitgenodigd om mee te komen luisteren. We hebben hen bijgevolg ook de vraag gesteld om het concept bekend te maken onder het doelpubliek waarmee zij zo vertrouwd zijn.”

De basis van het project is de site, maar wat mogen we hier precies verwachten?
“De site zal dezelfde stijl volgen als Gent Leest en Antwerpen Leest; er komen dus alvast leestips op van de stadslezers, samen met leuke leesplekjes en een bijhorende kaart. De verschillende evenementen willen we zeker ook een plaats geven. We zien het heel breed: van een boekenwinkel of een boeklezing tot het theater waar een stuk gespeeld wordt dat gebaseerd is op een roman. Daarnaast komt ook een overzichtslijst met wat Brugge voor jou als lezer te bieden heeft. De boekhandels, maar zeker ook de ruilkasten die je hier ziet, krijgen een plaats. Naast dit alles, komen natuurlijk ook de artikels die de stadslezers schrijven online. In Gent is Wim Oosterlinck zo een hele reeks begonnen. Sowieso is het voor ons ook uitkijken. We weten niet wat er nog zal gebeuren en waar het naartoe zal groeien, wat ook heel leuk is omdat het gewoon nog ontzettend open en vrij is. Veel hangt af van de input van de stadslezers en wat de partners willen doen.”

 

 
Kan iedereen stadslezer worden en over een boek of leesplek schrijven?
“Ja, iedereen kan zich inschrijven als stadslezer. Het is niet de bedoeling dat we alles nalezen en aanpassingen aanbrengen eenmaal we artikels binnenkrijgen. We willen echt de mensen zelf een stem geven op het platform. We zijn zeker niet van plan om dat dan te bewerken.”

De inschrijvingen voor de stadslezers staan ondertussen al even open. Hoe verloopt het?
“We hebben gemerkt dat de dag waarop het gelanceerd werd, er een stormloop plaatsvond. Ik denk dat er op een dag tijd bijna honderd mensen zich geregistreerd hebben, wat heel leuk was. We zagen meteen dat er heel wat feedback kwam op de oproep. Je kon het enthousiasme daardoor ook echt voelen groeien bij ons. Die ‘goesting’ ontstaat daar echt door. We waren eerlijk gezegd wat bezorgd omdat, mochten de bibliotheken en boekhandels open zijn, dan konden we mensen persoonlijk aanspreken. Als je digitaal het project lanceert is dat niet het geval en hoop je maar dat voldoende mensen het zien. Ik denk dat we momenteel een 150-tal stadslezers hebben, waar we heel blij mee zijn, maar er mogen zeker nog enthousiaste lezers bij.”

Stel dat je de oproep nog eens opnieuw zou mogen verspreiden, wat zou je dan zeker nog willen vermelden?
“Als je houdt van lezen en je hebt zin om eindelijk die passie te delen met andere mensen rondom je, dan is dit de uitgelezen kans om stadslezer te worden!”

De lanceringsdatum van Brugge Leest is momenteel 18 september. Tijdens de zomermaanden wordt de site door verschillende stadslezers klaargestoomd om literaire liefhebbers tez ontvangen en rond te gidsen doorheen hun zorgvuldige uitgekozen leesplekjes en favoriete boeken. Interesse om zelf als stadslezer aan de slag te gaan? Schrijf je in via de site van Brugge Leest!


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload