Amitude: amis in de keuken

June 10, 2020

De culinaire Catering & Foodstore Amitude vind je sinds maart niet langer in Torhout, maar op de Gistelsteenweg in Varsenare. De jonge ondernemers Rafaël Vancoillie (26) en Robrecht Devos (30) zitten in een groeispurt. De oude locatie barstte uit zijn voegen: ze schakelden een versnelling hoger, mikken op grotere feesten en lappen er ook nog eens een delicatessenwinkel bij.

 

 

De jonge ondernemers stoomden hun gloednieuwe winkel klaar voor de opening op 18 maart. “Het is ons gelukt alles klaar te krijgen, waardoor we net voor de crisis konden openen. Door het coronavirus staan alle cateringactiviteiten on hold, maar door de toevallige timing kunnen we ons focussen op de nieuwe omgeving. Lokale gasten kunnen nu proeven van wat we dagvers aanbieden en onze stijl in het bord leren kennen. Woendag, donderdag en vrijdag kan je hier verse gerechten afhalen, tijdens de huidige crisis ook op dinsdag en zaterdag. Maar ook tapas, aperitiefhapjes en enkele wijnen vind je bij ons”, leggen ze uit.

Groeispurt
Amitude werd onder de vleugels van Rafaël in 2014 opgericht. Na jarenlange samenwerking met Robrecht besloten ze samen om Amitude een nieuwe boost te geven. Robrecht is sinds november 2019 permanent in de keuken van Amitude te vinden waardoor Rafaël het beste van zichzelf kan geven als gastheer. “Vanaf dag 1 doe ik alles zelf. Amitude kent zijn oorsprong in kleinere feesten en home cookings. Het bedrijf is nu rijp om te groeien naar grotere evenementen. Denk maar aan trouw-, bedrijfs- en personeelsfeesten van rond de 300 gasten”, vertelt Rafaël. “Op deze nieuwe locatie hebben we veel meer ruimte om onze catering plaats te geven. Vroeger was deze locatie hier 'Kip aan ‘t Spit Sanders'. Er werd, uiteraard, kip verkocht, maar ook charcuterie, ribbetjes en andere verse bereidingen. Toen we de locatie in het vizier hadden, grepen we ineens de kans om de winkel te benutten. Perfect om gerechten uit te proberen, maar in de eerste plaats de mensen in de omgeving te leren kennen”, vertelt Rafaël.

“Maar ondanks de groei, gaan we door dezelfde finesse als voorheen. Met z’n tweeën kunnen we gewoon grotere groepen dezelfde kwaliteit aanbieden. De persoonlijke aanpak en de verfijning in het bord, alsook in de organisatie, verliezen we niet uit het oog”, vult Robrecht aan.

 

Productkeuken
“Die verfijning vertaalt zich in onze productkeuken. Concreet betekent dit dat we onze producten zorgvuldig selecteren. In onze borden vind je deze verse kwaliteit ook terug. Je kunt het ver gaan zoeken met texturen waardoor je erin slaagt dat komkommer naar aardbei smaakt. Hoe fantastisch dat allemaal kan zijn, dat is niet waar wij naartoe gaan. Het is een goede, herkenbare keuken. Je herkent wat er in je bord ligt, op een elegante verfijnde manier. Dat betekent niet dat we geen invloeden hebben”, zegt Rafaël. Robrecht: “Ik heb veel gereisd, waaronder in Azië. Alles wat ik tegenkwam, wou ik proeven. Soms een succes, soms allesbehalve. Eens thuis probeer je het na te bootsen, maar zonder dezelfde producten van daar. Zo komt er bij ons dan een bloemkool van hier met Aziatische miso op het menu. Lokale en pure producten zetten geen rem op je creativiteit.”

“Om nog even terug te keren op het onmiskenbare belang van de producten. Hoe kan je nu tot een lekker gerecht komen als je producten zelf geen smaak hebben? Plofkippen bijvoorbeeld, die moeten sneller dan de natuur groeien. Ze kunnen onmogelijk een volwaardige smaak geven. Hetzelfde met varkensvlees en eigenlijk alle andere producten: geef die producten meer tijd en het komt de smaak alleen ten goede”, zegt Robrecht.

“Als je je zoals ons verdiept in je producten, kijk je naar hun oorsprong. Als we het hier niet vinden, kijken wij naar onze buurlanden. Een product dat eerst hele oceanen moet overvliegen, vinden we overbodig in onze keuken. Zo hebben we bijvoorbeeld prachtige vis in onze Noordzee. Onbekend is vaak ook onbemind, maar dat heeft nog wat tijd nodig bij het grote publiek”, vult Rafaël aan.


“Hoe kan je nu tot een lekker gerecht komen als je producten zelf geen smaak hebben? Daarom kiezen wij voor een eerlijke productkeuken.”

 


De prijs van eerlijkheid
“We betalen in het algemeen veel te weinig voor ons eten”, zegt Robrecht. “De boeren geraken er niet aan uit. Ik ben ervan overtuigd dat hetgeen wat wij vragen het absolute minimum is om een volledig eerlijk systeem van A-Z te creëren. En die garantie vind je in onze keuken. Het is een standaard waar we ondanks de grootte van een evenement nooit op gaan inboeten. De smaak primeert, en dat is terug onlosmakelijk verbonden aan je producten. We blijven dus bij onze eerlijke productkeuken”, zegt Robrecht.

Amis in de keuken
Tijdens Rafaëls opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde werd hij her en der al gevraagd voor homecookings. Hij verdiepte zich tijdens stages bij La Durée** en De Kromme Watergang** (NL), en focuste zich ook op vis en vlees bij Dierendonck en Vishandel van As. Uit die passie is Amitude gegroeid. De naam verwijst naar de attitude om met vrienden (amis) samen te komen. Zo’n 5 jaar geleden begon ook Robrecht aan zijn freelance carrière als chef na zijn opleiding aan Hotelschool Spermalie in Brugge, stages bij Ter Leepe*, Karel De Stoute en diverse cateraars. Tijdens samenwerkingen liet Rafaël de keuken mondjesmaat over aan zijn nieuwe compagnon. “Je keuken uit handen geven lijkt moeilijk. Maar als alles wat eruit komt kwaliteit is en blijft, geeft je dat de kans om te groeien. Vroeger was het perfect alleen te managen. Ik had de touwtjes in handen: van het concept bedenken tot de logistieke organisatie, tot zelfs de laatste bakken uitladen. Nu kan ik terug focussen op het contact met de klanten, alle voorbereiding tot in de puntjes uitwerken en de bediening van de gasten op het event zelf. Robrecht en ik matchen gewoon”, zegt Rafaël. “We zijn uit hetzelfde hout gesneden en vullen elkaar goed aan. Rafaëls grootmoeder zegt dan dat we ‘gedoengen zien’, waarmee ze wilt zeggen dat we gedreven zijn en dat Amitude door ons ganse lijf giert”, lacht Robrecht.

 

Jong bloed
Beiden behoren ze tot de categorie ‘jonge onder-nemers’. Hoe ze dat zelf ervaren? Leuk! Hoef je je daarom meer te bewijzen? Niet per se, vinden ze. Rafaël: “Ik heb niet het gevoel dat we ons dubbel moeten bewijzen. Vanzelfsprekend is het anders dan bij een onderneming die 30 jaar bestaat en iedereen die van binnen en buiten kent. Anderzijds is het ook niet slecht dat we jong, dynamisch en kunnen vlot meedenken met onze klanten.” Robrecht vult aan: “Ik vind het sowieso geen strak plan om het ene goed en het andere als slecht te bestempelen. Alleen vind ik het nogal raar dat mensen zich gaan groeperen omdat ze ‘jong’ of iets anders zijn. Als je een samenwerking aangaat, moet de basis toch vooral goed zitten? Een mooie diversiteit in ondernemers is volgens mij nog het beste van al. Dan is er voor ieder wat wils.”

“We liggen niet wakker over hoe we ons kunnen onderscheiden van de rest. We hebben ons concept met onze waarden die standhouden: een goed contact met onze gasten van voor tot na het event en eerlijke kwaliteitsproducten. Wat ons het meest onderscheidt is dat we ons niet bezighouden met wat ons onderscheidt. Dat geeft ons ruimte ons ding te doen, ons gevoel te volgen. En te doen wat we graag doen”, zegt Robrecht.


‘Dat vree goe was’
Het duo vindt het zelf heerlijk om elke keer iets nieuws te brengen op een andere locatie. De afwisseling geeft hen energie. “Ook al vernieuwt een restaurant zijn kaart elke zes weken, het kan voor mij niet op tegen de afwisseling die we hier bieden. Tijdens de intense voorbereiding zitten we tussen vier muren en voelt het precies aan alsof we tijdens het event worden ‘losgelaten’. Telkens kom je bij een nieuw concept, een nieuwe vibe,... Elk evenement dat we verzorgen zijn stuk voor stuk feesten waar we graag zelf te gast zouden geweest zijn. Je organisatie en logistieke opbouw is elke keer een zware brok, maar hoe lang de dagen ook geweest zijn, als de mensen genoten hebben en blij zijn, geeft je dat ontzettend veel energie. Het is ongelofelijk hoe motiverend dat is, hoeveel hun glimlach of ‘merci’ waard is. Midden in de nacht sta je te sleuren wanneer de zatte nonkel nog even langs je passeert en roept ‘dat vree goe was’. Heerlijk toch?”

Amitude Catering & Foodstore
Gistelsteenweg 139, 8490 Varsenare (Jabbeke)
amitude.be
Hello@amitude.be
050 21 14 48


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload