Titus Merlin: “Handgemaakt is altijd duurder maar ook unieker.”

June 9, 2020

“Ik wil al dingen maken sinds ik besta”, zo begint Titus Merlin zijn verhaal via videochat. De 22-jarige Bruggeling en meubel-enthousiast heeft sinds kort het statuut student-ondernemer. Veel studenten hebben zin om te ondernemen, maar weinigen onder hen durven het aan om ook werkelijk een zelfstandige activiteit te starten tijdens hun studies. Het statuut van zelfstandige in bijberoep kan immers risicovol en weinig voordelig lijken voor een student. Daarenboven is het statuut van jobstudent niet altijd toereikend, omdat het beperkt is tot 475 uur per jaar. Om dit probleem te verhelpen, en om studenten met goesting om te ondernemen te inspireren, werd in 2017 het statuut gecreëerd van student-ondernemer.

 

 

 

Titus: “Het begon met boomhutten en katapulten. Later werd het houttechniek aan het VTI. In die periode heb ik ook mijn atelier opgestart, de machines gekocht, de eerste meubels gemaakt, dat soort dingen. Momenteel werk ik nog steeds in dat atelier, trouwens. Ik deed al af en toe werk in opdracht toen. Dat was meestal schrijnwerk: op maat gemaakte tafels, kasten, eens een lampje… Ik heb veel geleerd door mijn vakantiejob bij PL/NK in die tijd. Na het middelbaar ben ik met interieurvormgeving begonnen, en nu studeer ik productontwikkeling aan Howest. Ik krijg veel hulp en feedback op school, ook voor mijn privéprojecten. Da’s zalig!”

“In maart heb ik besloten om het statuut student/ondernemer aan te vragen. En toen ging de wereld op slot (lacht). TURBO heeft mij geholpen met alles op te starten. Mijn hoofdberoep zal eerst schrijnwerker zijn, daarnaast zou ik mijn meubels verder willen uitwerken. Uiteindelijk wil ik (hopelijk) effectief overstappen naar alleen meubels. Nu zijn mijn opdrachten dus vooral schrijnwerk: een op maat gemaakte kast voor onder een trap bijvoorbeeld, dat soort dingen. Momenteel ben ik bezig een kast te ontwerpen om platen en cd’s in te zetten. Normaal zal ik ook de inkomhal voor De Republiek ontwerpen, trouwens! De toonbank, de affiches… maar dat staat momenteel even op pauze door corona.”

“Waarom ik later liever vooral meubels zou ontwerpen? Ontwerpen is creatiever dan op maat maken. Ik hou ervan om een concept uit te denken. Het is natuurlijk wel moeilijker om ermee je brood te verdienen. Op maat gemaakte kasten: oké. Maar als iemand een stoel nodig heeft, kan die evengoed naar IKEA gaan. Ik kan wel een zekere productie doen van ongeveer 10 stoelen, maar dan moet ik eerst een winkel vinden die ze wil verkopen. Als mensen dat merk niet kennen gaan ze het ook minder snel kopen. ’t Is ook niet zoals in IKEA dat ik mijn stoelen voor 20 euro zou kunnen verkopen. Handgemaakt is altijd duurder maar ook unieker.”

 

 
“Meestal maak ik uit hout. Soms experimenteer ik ook met staal of stof. Voor KASK heb ik bijvoorbeeld een lamp, salontafel en zitobject gemaakt. Het zitobject liet ik stofferen bij Studio Kuit, een handmade-labelhouder uit Brugge. Het zitobject heeft twee functies: als er bezoek komt kan je er op zitten. Eenmaal het bezoek weg is, kun je de zetels openvouwen en er in zitten. Je kunt er zitten met je laptop, een boek lezen, televisie kijken… Het leuke aan de salontafel is dat er twee tafelbladen zijn, een plateau én een tafel. Als er bezoek is pak je de plateau mee naar de keuken en zet je er de hapjes en drankjes op. Erna past ze perfect terug op het salontafeltje. De plateau in de keuken laten liggen is ook geen probleem! Je kan nog altijd het onderste tafelblad gebruiken. Dat is wat ik het leukst vind: dingen ontwerpen waarin multifunctionaliteit en esthetiek hand in hand gaan. Zo houd ik ook van modulaire kasten, of lampen met aanpasbare lengte… dat soort dingen! Modulair meubelgoed. Niet weer een andere kast of stoel of lamp of bank. Méér dan wegwerpmeubilair.”

“Los van meubels: ik ben ook begonnen mijn eigen bier te brouwen! Samen met Tristan Hostens en Laurenz Vanhaverbeke. We kwamen op het idee toen we in de Ardennen een tour door de brouwerijen deden. In de brouwerij van Chimay dachten we: zouden we dat ook niet proberen? Momenteel zit dit nog in de experimentfase. Ik heb dat ook in mijn bedrijfje gestoken, zodat we kunnen produceren en verkopen aan een winkel, mochten we een goed bier gevonden hebben. Mathias Destecker van brouwerij De Siphon heeft ons in elk geval op weg gezet met tips and tricks over bier brouwen. Je zult dus nog van ons horen!”  

Volg Titus via instagram: titus.merlin.productions.

Meer info over het statuut student/ondernemer? Stuur een mailtje naar michiel@turbobrugge.be! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload