2020, dat jaar waarin iedereen moest binnenblijven, afstand houden en elke vorm van fysieke, sociale interactie werd gemeden. Het doet wat met een mens. Bij ons, BLVRD, viel het vooral op dat veel organisaties een manier vonden om aan dat Covid-19 virus te tonen dat voor alles wel een oplossing kan gevonden worden, mits de lockdown. Niet alleen horecazaken stapten over op take-away of delivery service, ook sociale en culturele organisaties vonden een alternatief voor hun dagelijkse werking.

Curators Cup 2020

In de tentoonstellingsruimte van De Tank was bij de start van de lockdown net een expo van Backlight Collective opengegaan en veel van de geplande activiteiten werden on hold gezet of afgelast. Elke, coördinator van het kunstengebouw vond een oplossing. “Ik had een online expo zien passeren van de Minus One in Gent en ik vond dat wel een leuk platform om creatief met de lockdown om te gaan. Zeker omdat bij ons in De Tank ook wel wat expo’s uitgesteld of afgelast zijn. Ik heb dan contact opgenomen met hen om samen te werken rond dat concept en zo zijn we bij de Curators Cup gekomen. Dit houdt in dat we gedurende een periode elke week een ander duo laten cureren op een online platform. Dat duo is telkens iemand uit Gent en iemand uit Brugge. Zij duelleren voor de titel van de Beste Expo. We zijn daarbij vertrokken vanuit het idee van een voetbalveld, op de linkerkant speelt Gent, rechts is Brugge. De curatoren krijgen toegang tot een 3D-platform en kunnen zelf muren bijplaatsen of weghalen, (eigen) werk ophangen of kunstenaars uitnodigen om te exposeren. Iedereen kan de expo online bekijken via de website van Artsteps en achteraf stemmen op zijn of haar favoriet. De stemmen worden opgeteld op het einde en uit beide steden krijgt de winnaar een echte expo eens de maatregelen het terug toelaten.

 

Ook voor de tweemaandelijkse WAWWA-tekensessies vond Elke een leuk alternatief. Ze nodigde een naaktmodel uit om bij haar thuis te komen poseren voor de camera. Een van de tekenaressen die al enkele keren op een WAWWA-avond aanwezig was, maakte ook een coronatape die op Villa Bota werd afgespeeld tijdens de tekensessie. “Ondanks het feit dat het model niet live voor je zit en dus in principe geen écht 3D-model is, was er toch genoeg interactie tussen de tekenaars en het model. Zo konden ze haar bijvoorbeeld vragen om een bepaalde positie in te nemen, waardoor er genoeg mogelijkheden waren.”

 

Volg facebook.com/hetentrepot of facebook.com/vzwminusone voor meer info rond de komende expo.

 

 

TURBO Online sessies

TURBO, het Brugs project waar ondernemingsgezinde jongeren hun startersideeën kunnen laten ontkiemen in het vruchtbare platform dat het aanbiedt, heeft ook in deze tijden het videochatvirus te pakken gekregen. Hoewel ze in het oude normaal steevast kozen om samen een kopje koffie te gaan drinken, staat nu een digitaal bakje troost op het menu. “Wat wij doen om te inspireren, te informeren en te laten ontmoeten, dat kan eigenlijk ook op een digitale manier”, zegt Michiel Vanden Abeele, projectcoördinator van TURBO. Zo worden 1-op-1-gesprekken en avonden van interactieve inspirational talks, zoals de TURBO Online Sessies, nu hoofdzakelijk via het medium ZOOM aangeboden. “Iedereen durft gemakkelijk zijn vraag te stellen, het is vree informeel en gezellig.” Ook naar de toekomst toe wordt er gezocht een symbiose te vinden tussen het binaire en het fysieke. “We onderzoeken wat mogelijk is. Workshops, een business game, een hackathon… Je weet natuurlijk niet hoe lang dit hier nog zal duren.”

 

De wekelijkse gesprekken meevolgen? Via facebook.com/turbobrugge blijf je op de hoogte.

 

 

DAMP Social Stream

“Met de social stream willen we de participatie van de kijkers aanwakkeren”Wat met deejays, artiesten en feestjes? We weten nu al dat het een schaarse zomer wordt op vlak van evenementen, dus gingen we even luisteren bij Wannes Loosveldt van Team DAMP. Zij sprongen mee op de livestream-trein, al willen ze vooral inzetten op het sociale aspect. “We hadden op 13 maart – de laatste avond waarop nog iets mocht doorgaan - nog een editie van onze dancehall-avond Nah Mean gepland in Het Entrepot maar hebben die uiteindelijk toch afgelast. We zagen daarna veel collega’s meteen op het concept van de livestreams springen, maar wij wilden dat liever eerst eens bekijken en goed onderbouwen. We zijn in een later stadium dan gestart met de ‘Social stream’, maar konden door dat even uit te denken meteen met een professioneel product naar buiten komen, daar ben ik wel trots op.” In tegenstelling tot een gewone livestream, zetten Wannes en Hannes van Team DAMP in op het sociale verhaal rond de stream: “Er is een Zoom-party aan gelinkt waarbij mensen kunnen aansluiten met hun camera aan, dat creëert meteen een gevoel van samenhorigheid, je ziet dat je niet alleen meevolgt. We hebben ook al twee keer een dancehallsquad uitgenodigd om een dansinitiatie te geven, daarop wordt dan ingepikt en mensen beginnen spontaan mee te dansen.” Ook willen ze via de facebookgroep ‘Team DAMP’s Social Stream’ de participatie aanwakkeren, zo worden polls geplaatst en vragen gesteld aan de leden van de groep. “Nog iets waarmee we zijn gestart zijn de Paypal-dubs, mensen storten geld op onze Paypalrekening waarmee wij dubplates aankopen van artiesten, op die manier steunen we hen ook in deze tijden waarin ze het goed kunnen gebruiken.”

 

De wekelijkse online party volg je mee via Team DAMP's Social Stream

 

 

#thuisstijltihf

Ook het onderwijs moet op zoek gaan naar alternatieven, dit is voor scholen een periode van groot verlies waarin normaalgezien veel opendeurdagen doorgaan. Naast een digitaal grondplan waarbij je in het Technisch Instituut Heilige Familie of ‘De Maricolen’ een visuele wandeling door de school kan maken, installeerden ze ook een 360° in het ‘Hoekhuis’, een nieuwe expositieruimte van de school op de hoek van Rozendal en de Groenestraat. “Het Hoekhuis is een oude conciërgewoning die we omgebouwd hebben tot tentoonstellingsruimte. We installeren er elke twee maanden een nieuwe tentoonstelling met werk van de leerlingen”, vertelt Julie Declercq, leerkracht grafische vormgeving. “We hadden bij het begin van de lockdown net een nieuwe expo op poten gezet, maar de vernissage is daarvan niet kunnen doorgaan, dus installeerde een collega haar 360° camera in de ruimte. Zo kunnen we toch een inkijk geven in deze expositie.”

 

Maar hoe blijven de leerlingen gemotiveerd? “Samen met mijn collega Nick Vermeersch ben ik gestart met een dagelijkse opdracht om de leerlingen gemotiveerd te houden om bezig te blijven. We gaven hen wekelijks een nieuw woord of zinnetje om rond te werken, ze konden kiezen om een grafisch werk, een tekening of een fotografiewerk up te loaden op Smartschool of Instagram met de hashtag #thuisstijltihf. Dat is heel snel geëscaleerd en ook andere leerkrachten van richtingen zoals mode, schoonheidszorg, personenzorg en algemene vakken zijn hierin meegestapt, het was helemaal de bedoeling niet om dat zo lang te laten doorgaan. Maar het was een succes! We hebben op Smartschool een database bijgehouden waarin we bepaalde statistieken kunnen uithalen: leerlingen die elke week hebben meegedaan bijvoorbeeld, die willen we wel belonen.”

 

www.tihf.be/virtueel en facebook.com/tihfmaricolen en www.hoek-huis.be

 

 

 

The Legends of Bruges
Iedereen kent hier wel iemand die afhankelijk is van de miljoenen bezoekers die jaarlijks naar onze wereldstad afzakken. Zo ook de frisse jongens en meisjes die het trotse team vormen achter de Free Walking Tour – organisatie ‘The Legends of Bruges’. Wie het concept nog niet kent: dagelijks staan lokale, enthousiaste verhalenvertellers klaar aan het standbeeld aan de markt. Gewapend met een rode paraplu, uitgebreide kennis en een brede glimlach nemen ze bezoekers mee op een sensationele reis doorheen de indrukwekkende geschiedenis van Vlaanderens mooiste stad.

Een stad in lockdown hield deze kanjers dan ook niet tegen om de buitenwereld te prikkelen met pittige verhalen. Via sociale media vertellen ze de Brugse verhalen, mythes en sagen vanuit de huiskamer met prachtig beeldmateriaal dat een bezoek aan Brugge bijna evenaart. Deze zomer wordt massaal ingezet op Nederlandstalige tours in diverse thema’s: zo is er de smaakmakende ‘tasting tour’, de innemende ‘Legends tour’ en de hyper actuele ‘Visions tour’ waarbij de indrukwekkende Brugse geschiedenis wordt gebruikt om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen in de wereld vandaag. Volg hun sociale media om iets bij te leren met de lockdown-sessies en neem een bezoekje aan hun mooie website. Stay posted en zet je schrap voor de come-back van Brugge!


www.legendstours.be
 

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload