Vind je nieuwe favoriete boek met de Leestipper van de Bib

Als je een bibliotheek binnenwandelt, kun je wel eens het gevoel hebben dat je niet helemaal weet met welk boek je moet beginnen. Of misschien heb je al zoveel gelezen, dat je geen idee hebt welk boek je nog niet las. De Leestipper van de Bib probeert jou bij die keuze te helpen. Het principe is simpel en bezorgt je elke maand nieuwe tips, zodat je blijft nieuwe boeken ontdekken.
 

 


De Leestipper is gebaseerd op je eigen uitleen-geschiedenis, maar ook op je persoonlijke voorkeur. Als je naar de website van de Leestipper gaat, vul je een kleine vragenlijst in over welke boeken en genres jij goed vindt. Een paar minuten later heb je al je eigen boekentips op maat. Elke maand worden ook de boekentips vernieuwd, waardoor je telkens weer inspiratie hebt voor nieuwe literatuur. Naast je persoonlijke leestips, geeft de website ook weer welke boeken op dit moment vaak gelezen worden in Vlaanderen. Bovendien heeft de Leestipper ook een themamaand. Elke maand krijg je dan een aantal boekentips met een bepaald thema (in maart was dat bijvoorbeeld humor en in april staan sterke vrouwen centraal) en zo kun je wel eens makkelijk verleid worden om buiten je comfortzone te lezen.

 

De website van Leestipper is heel gebruiksvriendelijk en niet moeilijk om raad te plegen. Bovendien toont Leestipper je meteen alle info over jouw boekentips en in welke bibliotheek ze beschikbaar zijn. Zie je meteen een boek dat je interesseert? Dan kun je het meteen reserveren, voor mocht het al uitgeleend zijn.

 

Surf naar mijnleestipper.bibliotheek.be om het zelf ook uit te testen.

 

Audrey testte de Leestipper uit en las Is het erg om onzeker te zijn? van Lena Dunham

Lena Dunham ken je misschien wel van de bekende HBO-serie Girls of haar bestseller Not That Kind of Girl (Meulenhoff). Ze staat er vooral om bekend ontzettend eerlijk te zijn en dat op een heel humoristische manier. Het was dus niet verbazingwekkend dat Is het erg om onzeker te zijn? tussen de aanraders stond voor het maartthema humor.

 

 Is het erg om onzeker te zijn? geeft je een kijkje in het studenten- en seksleven van Lena Dunham. Het hele boekje staat vol met kleine passages uit Dunhams dagboek dat ze in die periode van haar leven bijhield. Als je zelf student bent of bent geweest, dan zul je jezelf in sommige van deze passages zeker herkennen: de feestjes, die eerste keer en vooral de sfeer.

 

Bovendien (en dat is misschien wel leuk om te weten) is dit geen langdradig boek. Het telt slechts 59 pagina’s. Kort, maar raak dus. Het is het soort boek dat je eens meeneemt op de trein om binnenpretjes te ervaren of gewoon opgelucht te zijn dat jij je nooit in een soortgelijke situatie bevond. Ook is het boek niet echt geredigeerd, als in: soms geen hoofdletters en geen interpunctie. Het klinkt vreemd, maar op die manier schept het boek toch wel een heel authentieke sfeer, alsof de woorden ooit eens eruit zijn gestoomd op papier en dan vergeten zijn. Precies een echt dagboek.

 

Er was wel een groot minpunt aan dit boekje en dat was dat er helemaal geen samenhang of rode draad erin te vinden was. Het ging van de enige dag naar de andere, van de ene zin naar de andere en soms hield dat echt geen steek. Sommige dingen houden waarschijnlijk alleen maar steek voor Lena Dunham zelf. Het was dus jammer dat er helemaal geen verduidelijking was bij bepaalde situaties en dat het alleen gedachtefragmenten waren.

 

Lena Dunham

Vertalers: Lucie Schaap en Maaike Bijnsdorp

Meulenhoff | 20179789029091916

 

Zou je ooit dit boek hebben gelezen zonder de Leestipper?

Nee, waarschijnlijk niet. Toch was het eigenlijk wel een heel leuke ervaring en ik wil eigenlijk ook wel meer van Lena Dunham lezen. Bovendien ben je het zo gewoon om de bibliotheekafdelingen of genres op te zoeken waar je sowieso goede boeken vindt, maar eigenlijk is er nog een hele bibliotheek vol boeken om te ontdekken. De Leestipper zorgt dat je dat makkelijker kan en dat je ook buiten je comfortzone kunt lezen met de leuke themamaanden. Ik vind het dus zeker de moeite waard om een account aan te maken en eens wat nieuws te ontdekken.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload