Doorn Roosje: “Meestal schrijf ik wel om iets naar buiten te brengen dat een beetje aan me vreet.”

March 12, 2020

 

Op vrijdag 3 april gaat het urban arts festival BURBAN door in de Magdalenazaal Brugge. Nina Everaert, ook wel bekend als Doorn Roosje, siert samen met andere knallers zoals DVTCH NORRIS, Team DAMP, K1D en ICTO de line-up. Wie Nina is, hoe ze van pure woordentovenaar naar robuuste rapprinses evolueerde, en wat we van haar mogen verwachten op BURBAN, legde ze ons uit tijdens een gezellige babbel. Doorn Roosje: “Toen ik klein was, las ik soms zeven boeken op een week. Het schrijven kwam daar vanzelf bij, vooral om rommel uit mijn kop te krijgen. Ik besefte dat ik schrijven wel tof vond en er ergens wel goed in was, maar toen kon je er niet echt veel mee.”
 

 


Een aangeboren drang om te schrijven dus. Wanneer zette je je eerste stap in muziek en vanwaar de specifieke keuze voor hiphop?
“Dat ging allemaal heel toevallig. Ik leerde via een vriend een facebookgroep voor West-Vlaamse hiphop kennen waar maandelijks een beat wordt gedropt en op die beat mag iedereen een tekst schrijven. Om te lachen postte ik er mijn eerste zelfgemaakte raptekst en tegen al mijn verwachtingen in kreeg ik daar gigantisch veel positieve feedback op. Door het feit dat mensen zeiden dat ik hier effectief iets mee kon, veranderde het -voor mij- van nerdy schrijven naar iets waarvoor ik echt gemotiveerd was.”
“Er was dus nooit een bewuste keuze voor hiphop. Ik hou van oude muziek en stijlen zoals reggae en dub. In eerste instantie wist ik eerlijk gezegd niet zoveel over hiphop. Al doende was het echter heel leuk om die cultuur en het schrijven verder te ontdekken.”

Om even verder in te gaan op dat schrijven: vinden je teksten altijd aansluiting bij iets binnen je leefwereld?
“Meestal schrijf ik wel om iets naar buiten te brengen dat een beetje aan me vreet. Ik krop mijn verdriet op. Om het eruit te krijgen zet ik het in mijn hoofd om in verhalen die dan op papier uitgedrukt worden in metaforen. Ik probeer om daar wat van af te komen en ook teksten te schrijven die iets vrolijker zijn, maar dat vind ik moeilijker. Over vrolijke dingen schrijven en rijmen lukt me wel, maar dan blijven die goede metaforen wat achterwege.”

We kijken er naar uit die metaforen te horen op BURBAN. Kan je al een tipje van de sluier lichten van wat het publiek van je mag verwachten?
“Wat ik precies op BURBAN zal brengen is ook voor mij nog een verrassing. Ik hoop alleszins dat het publiek iets van zichzelf zal herkennen in mijn teksten. Ik werp met mijn teksten licht op de meer donkere gevoelens van de mens. Niet per se op een negatieve manier, maar meer op een lieve manier om te zeggen dat die gevoelens ook oké zijn. Ook al stuuk je nu eftjes ip je bakkes, gewoon rechtstaan en verder gaan.”


De opties liggen dus nog open voor BURBAN: freestyle, voorgeschreven tekst of een combinatie van de twee. Welke van je teksten vind jij het puurst?
“Zowel freestyle als voorgeschreven tekst is oprecht vind ik, maar bij freestyle kán je niet liegen. Je moet je tekst al bijna brengen vóór je hem bedacht hebt of je bent niet meer mee met de beat. Er is gewoon geen tijd om na te denken of om je woorden te filteren. Het is een momentopname en, ja, dat kan evengoed gezever zijn.
Bij freestyle zijn mijn teksten vaak wel vrolijker, dat is leuk. Bij voorgeschreven teksten heb ik dan weer het gevoel dat ik heel precies kan verwoorden wat ik voel en wil overbrengen. Dan kan ik meer onderbouwen en bijschaven.”

Is er ook zo’n verschil tussen Nina en Doorn Roosje?
“Op bepaalde vlakken wel. Ik merk dat op een podium de emotie waar ik mij het comfortabelst bij voel stoerheid is. Ik voel me dan effectief stoerder dan hoe ik me in het dagelijkse leven tegenover mensen voordoe. Uiteindelijk ben ik wel heel lief denk ik. (lacht)”
“Rap battles zijn ook zoiets grappigs, want tenslotte is dat echt elkaar uitdagen, liefst zo virtuoos mogelijk. Dat is hard, want je moet echt kletsen incasseren. Op dat moment doe ik me wel een beetje anders voor, want het is een soort toneelstukje waar je een stoerdere versie van jezelf opzoekt. Je bent nog steeds jezelf, maar tegelijk weet je ook dat je op dat moment niet lief mag zijn, of ze fretten je gewoon op.”

Hoe zien je toekomstplannen eruit?
“Hiphop is in Brugge nog redelijk dood. Er zijn wel mensen die ermee bezig zijn, maar het is moeilijk om elkaar hier te vinden. Ik neem constant de trein naar Kortrijk of Gent omdat daar interessante plaatsen voor hiphop zijn. Ik zou heel graag hier, in Brugge, een plaats bouwen waar mensen kunnen samenkomen om elkaar creatieve input te geven. Ik zou ook graag crossover-evenementen organiseren met hiphop, muzikanten en eender welke creatieve activiteit waar mensen hier mee bezig zijn. Toch al een dikke shoutout naar Brugge, omdat ze al een beetje meer hiphopminded en openminded aan het worden zijn qua kunst dan vroeger.”

“Naar mijn gevoel is er echter een enorme leegte in de ondersteuning van creativiteit en dat vind ik heel jammer. Veel jonge gasten zijn bijvoorbeeld bezig met beats maken, we moeten ze gewoon uit hun kot kunnen trekken. Iedereen zit op zijn eigen eilandje, al heb je die eenzame momenten ook nodig. Wat ik me vooral afvraag is of de jeugd daarin interesse heeft en waar ze zich dan bevinden. Ik verlang eigenlijk dat iedereen eens de trein naar Brugge zou moeten nemen voor een cool evenement.”


BURBAN gaat door vlakbij het station, ideaal dus! (lacht) En wat zijn de toekomstplannen voor Doorn Roosje specifiek?
“Als Doorn Roosje ben ik van plan om een EP of CD uit te brengen met als centraal thema psychische kwetsbaarheid. Ik merk dat heel veel van mijn teksten gelinkt zijn aan dat onderwerp. Het is niet per se dat die teksten depressief zijn of zo, het gaat vooral over hoe jonge mensen zoals jullie en ik in de samenleving onze weg moeten zoeken. Dat is nu eenmaal niet altijd zo gemakkelijk. Ik wil in de toekomst blijven prutsen met woord en muziek. Da is wa da ‘k doen e,  gewoon e bitje prutsen. ‘Kè geen idee wa dak aan ‘t doen ben, ma ‘k vind ‘t wel cool, dus….”

En of het cool is. Wij wachten al ongeduldig op Doorn Roosjes toekomstige plaat en BURBAN staat al in vette letters in onze agenda op 3 april. See you there!

Volg BURBAN op Facebook en Instagram voor updates.

Tickets via https://www.ccbrugge.be/.

Burban is een evenement georganiseerd door studenten Cultuurmanagement van Hogeschool VIVES, met steun van het Cultuurcentrum Brugge

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload