“We willen de jongeren via een creatieve, out of the box-wijze laten onderdompelen in de werking, de collecties en de gebouwen van de Brugse musea”

March 9, 2020

In aanloop naar de heropening van het gerenoveerde Gruuthusemuseum vorig jaar richtte Musea Brugge de jongerenwerking Paleisje Pimpen op. Een twintigtal jongeren werkte een jaar lang mee aan een tentoonstelling op de zolder van het museum. Maar nu het museum open is, hoe gaat het verder? Lieven De Visch leidde het project vorig jaar en geeft ons - inclusief primeur - meer info over de doorloop ervan.

 

 

 

Lieven De Visch: “Waarschijnlijk zullen velen zich het feest op het binnenplein van het Gruuthusemuseum vorig jaar op 24 mei nog herinneren. We hebben die dag namelijk duizend mensen over de hele dag verspreid ontvangen tijdens de opening. Het museum had 690 bezoekers tussen 20u en 21u30 ’s avonds, het was gigantisch druk! De hele avond was een mooie mix tussen mensen die kwamen voor het feest en geïnteresseerden in het jongerenproject, dus naar de werking van Musea Brugge toe was duidelijk dat dit echt een interessante piste is om verder op te gaan werken.”

 

Was het sowieso niet de bedoeling dat Paleisje Pimpen de start zou zijn van een vaste jongerenwerking, verbonden aan de Musea?

“Jazeker, het was de bedoeling om met dat project een actieve, duurzame jongerenwerking op te starten. Ik omschrijf het graag als ‘de bedoeling om van het project naar het traject te gaan’. Bij Paleisje Pimpen hebben 18 jongeren concreet meegewerkt, daarvan hebben we nu al een tiental jongeren overgehouden die geïnteresseerd zijn in de verdere stappen die we willen uitdenken. We willen vers bloed met frisse ideeën, dus we gaan opnieuw op zoek naar jongeren tussen de 16 en 24 die het huidig team willen aanvullen.”

 

“Wel komt expliciet vanuit jongeren de vraag om meer sociale cohesie. Het idee om samen iets te doen en daar ook effectief een naam op te kleven. Een groep die zo andere projecten kan gaan uitwerken, in de schoot van de musea. De startgroep heeft kennisgemaakt met het museum op een atypische manier, in die zin dat er nog geen museum was (lacht). Het museum was in opbouw, er was enkel een werf en een nieuwe opstelling op papier. Veel objecten, concepten en zalen in theorie, maar niet in realiteit. Dus er was geen beleving. Met als conclusie: ze voelden zich wel eigenaar van het project, maar met het museum zelf voelden ze zich nog niet verbonden.”

 

“Onze grote uitdaging zal dit jaar zijn om die kleine groep vast te pakken en een stap te zetten naar een nieuwe werking - met een nieuwe naam - die verbonden is aan het museum. Of beter, aan de musea. We willen de jongeren via een creatieve, out of the box-wijze laten onderdompelen in de werking, de collecties en de gebouwen van de Brugse musea en in tweede instantie laten groeien naar een nieuwe realisatie. Dat moet op dezelfde manier gebeuren als vorig jaar, door middel van participatie en co-creatie. De jongeren en de professionals staan op hetzelfde niveau, wij gaan hen niet voorleggen welk project moet uitgevoerd worden. Dat maakt het heel breed, maar tegelijk ook moeilijk natuurlijk.”

 

Hoe zie je dat gebeuren?

“In theorie willen we vanaf maart de groep opnieuw gaan uitbreiden en met die jongeren in 2020 een nieuwe kick-off doen, waarbij ze geïntroduceerd worden met de nieuwe naam. We zien dat echt als een experimentele fase. Als we terug een 20 à 25 jongeren kunnen warm maken om via workshops met de musea kennis leren maken, is dat een goed begin.”

 

Is er al een naam gekozen voor het vervolg op Paleisje Pimpen?

“Ja, we hebben samen met de jongeren nagedacht over de werking en op welke manier ze van Paleisje Pimpen naar het nieuwe project willen gaan. Daaruit is de naam ‘Brikl’young’ ontstaan. Het is een knipoog naar brikkeljon, wat in het West-Vlaams zoveel wil zeggen als afval van baksteen, steengruis. Eigenlijk is brikkeljon hetgeen je legt als fundering bij de bouw van iets. Maarten Derous, een van de jongeren, heeft een logo ontworpen, de jongeren hebben er feedback op gegeven en onze creatieve cel heeft dat uitgewerkt, dus alles groeit echt vanuit hen.”

 

Hoe verloopt het nu?

“We willen Paleisje Pimpen afsluiten maar symbolisch ook doortrekken en laten herleven in Brikl’young. De bedoeling is om er een kick-off event aan te koppelen waarbij we de hand gaan reiken naar de nieuwe doelgroep, nog meer jongeren warm maken om met mee te stappen in het verhaal. De gipsen kunstwerken die we nu boven in de zolder van het Gruuthusemuseum tonen, gaan we na het einde van de tentoonstelling (in de laatste week januari) verplaatsen naar de Groenestraat. De gipsen willen we gaan smashen, trashen. Er letterlijk brikkeljon van maken. Die restanten zullen aanwezig zijn op de opening en daarmee gaan we de nieuwe naam voorstellen. Van de finissage wordt dus ook een klein kunstproject gemaakt en tegelijk is dat ook de aanzet en de fundering voor de nieuwe werking.”

 

“Tegen het begin van het najaar willen we terug op reguliere basis ateliers organiseren waar we de jongeren kunnen ontvangen, momenten om samen te komen. We moeten een context uitdenken en een goed format hebben zodat jongeren op een uitdagende manier kunnen kennismaken met de musea. Ze kunnen experimenteren met hun talent. Dat is heel divers. Podcasts maken voor de vaste opstelling in het Groeningemuseum? Een performance uitvoeren of organiseren in de tuin van Gezelle- of Volkskundemuseum? Het zou kunnen. De keuze is aan hen, wij ondersteunen.”

 

Zin in een creatieve boost op één van de vele verrassende plaatsen/locaties van onze musea?

Hou het facebookevent en @brikl’young in de gaten of neem contact op met Lieven.DeVisch@brugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload