Let's Play!

March 2, 2020

Zin om de wondere wereld van games te ontdekken? Zak dan zeker af naar de jarige Koninklijke Stadsschouwburg op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 maart, want dat weekend vindt voor het tweede jaar op rij het gratis gamefestival Playtime 20.20 plaats. Zowel doorgewinterde gamers als amateurs kunnen een heel weekend lang hun hart ophalen in het monumentale gebouw, dat dit jaar ook 150 jaar bestaat. Wandel naar binnen en waan je in een immense, digitale gamehal waar al je zintuigen geprikkeld worden. Welkom in het stadstheater van de toekomst!
 

 

Dankzij de samenwerking tussen heel wat organisaties is er voor ieder wat wils. Tijdens de tweede editie van het festival ontdek je onder andere de nieuwste creaties van gameontwikkelaars, ervaar je een andere wereld in virtual of augmented reality en ontdek je dat games ook creatief, sociaal en artistiek kunnen zijn met de handgemaakte houten arcadekasten en installaties van Devillé Arcade. Die laatste zullen verspreid over het gebouw opgesteld staan en nemen je mee op ontdekkingstocht in de wereld van alternatieve games.

Wat moet een mens zich daar precies bij voorstellen? Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we zochten het voor jullie uit. Een gesprek met twee broers en een opmerkelijk verhaal.

Arcadewadde?
Jup, een arcadekast is een meubel waarop je games kunt spelen, ze waren vooral populair in de jaren 70 en 80 in Amerika en Japan, waar je in cafés games zoals Space Invaders of Pac-Man kon spelen. Devillé Arcade geeft hier een draai aan: het sociale aspect van samenkomen om te spelen blijft behouden, maar het typische schreeuwerige en commerciële aspect wordt vervangen door meer elegante ontwerpen en alternatieve games. Thomas gaat met zijn skills als meubelmaker aan de slag met verschillende materialen en creëert arcadekasten waar je games op kunt spelen. Hannes: “Onze tenen krullen een beetje als we het woord retro horen in combinatie met ons werk. Onze installaties hebben een design retrojasje, een groot verschil met het grote gamma bestaande retro arcadekasten waarmee al vaak gewerkt wordt. Wij vertrekken altijd vanuit een nieuw design, en halen inspiratie van over de hele wereld!” Maar dan heb je natuurlijk enkel nog maar de kast en geen spel. Over dat laatste aspect ontfermt Hannes zich. Als game developer ontwikkelt hij eigen artistieke producties, maar er zijn ook samenwerkingen en games van independent game developers uit het alternatieve circuit. “Ons belangrijkste doel? We streven ernaar dat al ons werk bespeelbaar is en dat de mensen ons werk kunnen ervaren waarvoor het bedoeld is en dat is gamen.”


Van hobby naar levenswerk
“Het begon eigenlijk al snel na mijn studies”, vertelt Hannes. “Ikzelf heb de game opleiding Digital Arts & Entertainment in Kortrijk afgerond en Thomas heeft diploma’s in o.a. de vrije beeldende kunsten en houtbewerken op zak. Samen vulden we elkaar perfect aan en zo zijn we gestart met het maken van arcadekasten. Thomas stond in voor de buitenkant, ik ontwikkelde de games.” Wat startte als hobby liep al snel uit de hand zo blijkt. “Het wereldje is klein en we ontmoetten al snel 2 andere gasten die met iets gelijkaardigs bezig waren. Samen met hen zijn we een tijd actief geweest onder de vzw The House of Indie en merkten we dat er een zekere vraag was naar dit type installaties. Dat heeft ons gesterkt in onze overtuiging en zo zijn we in januari 2016 gestart onder de huidige entiteit Devillé Arcade. We doen dit nu al vier jaar en het loopt nog steeds zoals we willen.”

Cultuur & games
Hoe kom je dan met je arcadekasten terecht in grote culturele centra zoals de Stadsschouwburg? Dankzij de samenwerking met Cultuurconnect toert de collectie van de broers Devillé langs de Vlaamse en Brusselse culturele centra en bibliotheken. “De cultuurwereld is eveneens een kleine wereld en zo word je al snel opgemerkt.” vertelt Thomas. “Ons werk neemt fysiek ook veel ruimte in en valt op. Dan kom je al snel uit op grote gebouwen zoals cultuurcentra.”

Hannes vult aan: “Je merkt ook dat de cultuursector in België heel nieuwsgierig is naar het medium en het graag wilt opnemen in hun programma. Het enige struikelblok is vaak nog de know how van waar te zoeken en hoe ermee in contact komen. Het is en blijft een relatief jong medium en in de pers zie je enkel de populaire games, terwijl er een brede, artistieke onderstroom is die boeiende zaken maakt. Daarnaast associëren mensen games toch nog vaak met negatieve aspecten zoals geweld, verslaving en asociale tieners. Maar de game installaties die wij brengen draaien allemaal net rond sociale en creatieve aspecten waarbij ook persoonlijke verhalen verteld worden en alles draait rond communiceren. Als wij onze games tonen, is dat nog steeds een eye opener voor de meeste mensen en zijn ze heel blij dat ze ermee in aanraking komen.”

 

Player Input
Voor de 2e editie van Playtime zal er, naast de arcadekasten die de mensen kunnen bespelen, ook een teaser te zien zijn van de aankomende artistieke game expo Player Input dat eind 2020 volledig te zien zal zijn, een samenwerking met Zuraida Buter, Wood to Play en het VAF/Gamefonds. Hannes: “Met deze expo willen we de games die we tonen inhoudelijk versterken door ze in ruimtelijke installaties te verwerken. Ik ben heel benieuwd hoe de ene installatie die we gaan brengen, zal passen binnen het historische kader van de Stadsschouwburg. Het is een grote ruimtelijke sculptuur, het ontwerp is geïnspireerd door het skelet van een walvis van bijna 10m lang op 3m hoog, waarin meerdere games verwerkt worden met alternatieve besturing, met veel LED lichten, wat een mooi contrast zal opleveren. Het werk is trouwens van de hand van twee mede game developers/artiesten, Robin Baumgarten en Gregory Kogos. In hun games maken ze geen gebruik van de klassieke combinatie scherm en toetsenbord of muis, waardoor de interactie helemaal anders is. Dat maakt het toegankelijker voor non-gamers! Het is eigenlijk een volledig nieuwe ervaring voor alle bezoekers.”

Het andere deel, Teken, is dan weer een creatieve game installatie waarbij je als speler je eigen creativiteit in kunt leggen. Met tastbare materialen (potlood en papier) geef je kleur aan een 3D spelwereld. Thomas: “Het blijft altijd een grote test, want je weet nooit met zekerheid hoe de mensen zullen reageren en wat ze ermee zullen doen, maar dat is net het spannende.”

What’s more
Afkomen is dus de boodschap, want er zullen ook verschillende, grote namen aanwezig zijn op Playtime 20.20. Zo kan je gameheld William Boeva uitdagen voor een stevig potje gamen! Of bekijk je het hele gebeuren liever vanop een afstand? Schuif dan aan bij het boeiende panelgesprek met o.a. Joost Vandecasteele en Hannes Devillé. And last but not least, bereid je voor op een crazy gameparty georganiseerd door DO vzw met o.a. Herrmutt Lobby achter de draaitafels op zaterdagavond 7 maart!

 


Bekijk het volledige programma op
www.playtime2020.be.  
In samenwerking met Bibliotheek Brugge, Cultuurconnect, Gluon, Pecha Kucha, Devillé Arcade, Razor Reel Flanders Film Festival, Het Consolesalon, Game Mania, Damp Oord vzw en de Vlaamse Gemeenschap.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload