Malabar: veredelde tapas en een goeie selectie wijn

February 16, 2020

Het ‘Suvéestratje’ doet bij elke Bruggeling wel een belletje rinkelen. In het steegje dat van de Vismarkt naar het Koningin Astridpark loopt, openden de laatste maanden heel wat nieuwe zaken. Zo ook ‘Malabar’, op de hoek. Sinds begin januari kan je er voor wijn, bier en tapas terecht en tijdens de zomer wordt het een nieuwe plek in de zon, met uitzicht op het park. We gingen op bezoek bij Victor Jejcic (29) en zijn vader, die de zaak samen runnen.
 

 


We zetten ons neer in de kleine, maar gezellige bar en krijgen meteen een heerlijk frisse Sloveense wijn aangeboden. “We focussen met het eten en de wijn niet per sé op een land of streek, maar we bieden zowel Spaanse, Portugese en Sloveense gerechten aan, je vindt ook veggie en vegan op onze kaart. Er is van thuis uit een grote affiniteit met Portugal, ik heb er net een jaar verbleven, we hebben familie in Argentinië wonen en mijn vader heeft Frans-Sloveense roots dus het is een mengelmoes van al deze landen.”

Beneden staan vier tafeltjes, op de eerste verdieping heb je zeteltjes met kleine bijzettafeltjes, goed voor een totale capaciteit van een dertigtal man, als je de bar erbij rekent. “Maar met dertig man zit het echt vol. Als er dan iemand een capuccino en een picon vraagt, moet ik sjette geven,” lacht Victor. Gelukkig springt vader Daniel uit zijn keuken graag even achter de bar om te helpen op drukke momenten.

De bedoeling is om boven mensen te zetten die gezellig onder elkaar eten delen. Op de kaart staan dan ook vooral veredelde tapas. “Dat vind ik het leukste, het kan gedeeld worden, met de vingers worden gegeten, het creërt meteen een gevoel van vriendschap. Daarnaast geven we elke week ook verschillende suggesties. Deze week zijn dat bijvoorbeeld een ‘Tartiflette Francobelge’, diamanthaas of mosseltjes. Deze laatste komen in kleine porties voor zes euro, dus we rekenen zeer democratische prijzen aan. Daar wil ik graag genoeg variatie insteken.”

 

Het accent ligt bij Malabar wel op wijn, maar ze willen daarom niet als wijnbar uitpakken. Het is duidelijk dat de bar een breder aanbod heeft. “We blijven met de selectie - buiten één Argentijnse – vooral binnen Europa. De Argentijnse wijn is een knipoog naar onze familie daar, maar voor de rest willen we proberen zo ecologisch mogelijk te denken. Qua bieren hebben we op dit moment een basisselectie, de klassiekers, maar ik wil tegen de zomer wel een paar extra biertjes op de kaart zetten.”

 

Surfvibe

De zaak straalt een familiegevoel uit, ook de hele inrichting is door vader en zoon gedaan. “Hier zat vroeger een broodjeszaak dus de infrastructuur hebben we serieus onder handen genomen. De keuken is vernieuwd, we hebben een nieuwe bar gezet en alles heeft een likje verf gekregen. Twee maanden hebben we erin gewerkt en de dag dat we de laatste laag verf hebben gelegd, zijn we opengegaan. Daarna meteen drie weken volle bak gegaan… en meteen ook drie kilo eraf. Mijn ma is net om een nieuwe broek voor me, een maatje kleiner (lacht). Maar het is de moeite waard!”

 

De blauwe afgewassen bar, die trouwens ook uit Portugal afkomstig is, doet ons denken aan de surfcultuur. “Dat is niet toevallig, boven hangt ook een oude surfplank die ik kreeg van een goede vriend. Ik ben zelf surfer, ik ben vorig jaar nog gaan surfen in Portugal en wil die vibe hier wel laten doorschijnen.”

 

Bar d’amis

Alle publiek is bij Malabar welkom voor ‘een bitje eten en een bitje drinken’. Victor omschrijft het zelf als een mix tussen café en restaurant, een deel van ons voor jullie. Vader en zoon hebben beiden horeca-ervaring en hebben daardoor al een klantenbestand opgebouwd. “’s Middags komen vooral toeristen binnen om een glas te drinken, maar ’s avonds zijn het over het algemeen al Bruggelingen geweest. Mijn pa heeft al drie zaken gehad in Brugge en ik ken ook veel mensen in de stad, het is een leuke mix van jong en oud.”

 

“De bovenverdieping wil ik wel graag inrichten voor de jeugd, er hangen nu al wat foto’s uit die ik zelf nog liggen had, maar ik wil jonge fotografen de kans geven om hun werk hier te exposeren en te verkopen. De beelden wil ik af en toe veranderen, zodat mensen die regelmatig over de vloer komen zien dat het hier leeft.”

 

Zomeren bij Malabar

De aanvraag voor een terrasuitbreiding heeft Victor al gedaan. “Ik heb nu sowieso al toestemming om 12 mensen te zetten op de stoep, maar ik heb nog een aanvraag ingediend om een deel van de laad- en loszone ook te mogen gebruiken. We zitten recht in de zon en met zicht op het Astridpark zal dat hier deze zomer echt leuk worden. Zeker met Klinkende Kroegen en de zomerfestivals in het park. Ik wil dan ook veel organiseren, barbecues en zo!”

 

Malabar is voor de lunch open van 11.30u tot 14.30u en en dan ’s avonds terug van 17.3u0 tot 22u, in het weekend tot 23u. “Maar dat zijn de beginuren. We gaan na een tijd eens samenzitten om te bekijken wat werkt en wat niet. We doen alles zelf, ook de boodschappen in de ochtend dus het zijn lange dagen. Als je je avondshift laat uitlopen tot 2u, piekt het ’s morgens wel om op te staan, hoor.”

 

Jozef Suveestraat 29
elke dag van 11u30 tot 14u30 & 17u30 tot 22u
zaterdag tot 23u. Zondag en Maandag gesloten.
social: @malabarbrugge

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload