Cherry Picker Record Store: “Je komt voor de platen, je blijft voor de drank.”

January 6, 2020

Waar menig vinylverzamelaar, maar ook de doordeweekse muziekliefhebber in Brugge al heel lang naar uitkeken is nu eindelijk werkelijkheid: Brugge heeft haar eigen platenzaak. Geen tijdelijke pop-up of een afdeling zonder ziel of visie in een grote winkelketen, maar een echte nieuwe vaste waarde in het muziek- en horecalandschap. Sinds begin november houden Cedric Verstraete en Jesse Gryson hun platenzaak Cherry Picker Record Store open in de Langestraat.

 


Kwaliteit in de muziek en aan de bar

Wat onmiddellijk opvalt bij het binnenkomen van de zelf ingerichte ruimte is het horecagedeelte. Voor de twee ex-werknemers van Fnac was het al snel duidelijk dat het meer moest zijn dan een platenwinkel. “We wilden sowieso meer zijn dan een platenzaak,” vertelt Jesse. “De drempel moet laag zijn en we willen iedereen welkom kunnen heten. Ons bereik en publiek wordt veel groter op deze manier. Bij de meeste platenwinkels hebben mensen vaak het gevoel dat, als ze niet echt bezig zijn met muziek, ze daar niet welkom zijn. Ze voelen zich buitengesloten. Dat willen we doorbreken. Je kan hier in het weekend ook gewoon een taartje komen eten. Voor veel mensen is dit een coole sfeer om je koffie te komen drinken.”

 

Naast kwaliteit in muziek is naar kwaliteit aan de bar veel aandacht gegaan: “Jesse heeft gezocht naar premium producten,” aldus Cedric. “Het is echt goeie koffie. Het zijn democratische prijzen, maar kwaliteitsproducten. We merken dat veel locals uit de buurt hier gezellig iets komen drinken. We worden ook al snel een creatieve hub. Jeugdhuis Comma, Colada en BLVRD zijn hier komen vergaderen. Je creëert een gezellige sfeer, wat dan weer toeristen aantrekt.”

 

Platen kopen, maar geen platenspeler hebben

Criticasters zullen er als de kippen bij zijn om te benadrukken wat een risico het is om een platenwinkel te openen, maar die gedachte wordt door Cedric al snel de mond gesnoerd: “De mensen die zeiden dat een platenwinkel in Brugge nooit zou werken, zijn dezelfde mensen die nu komen zeggen dat Brugge dit echt nodig had. Het is een klassieke Vlaamse mentaliteit om te denken dat zoiets niet zou lukken. Het is zo makkelijk om dat te zeggen. Maar je zit nu in een momentum: jonge gasten zijn terug met platen bezig. Vinyl heeft altijd geleefd en is nu terug aan een serieuze opmars bezig. Er komen hier gasten die platen komen kopen, maar nog niet eens een platenspeler hebben. Ze gaan die van hun ouders krijgen voor Kerstmis. Het is waar dat het een niche business is, maar wel met een enorm loyaal publiek. Ik denk soms dat het gevaarlijker is om een klerenwinkel te openen: mensen die platen kopen zijn meerwaardezoekers, mensen die kleren kopen zijn gewoon mensen.” Met de bar erbij wordt het ondernemend risico ook beperkt. “Je komt voor de platen, je blijft voor de drank,” zegt Cedric met een knipoog. “We merken in deze eerste maand dat het gewoon aanslaat.”

 

Locals en desolate Bruggelingen

Beide komen ze van de Fnac. Cedric was in de loop van de jaren doorgegroeid tot verantwoordelijke van de muziekafdeling en is dus helemaal vertrouwd met het systeem en hoe alles werkt. Er is veel nagedacht over hoe ze dit concreet zouden gaan aanpakken. “Je mag nog zoveel passie hebben voor muziek, je moet het ook kunnen commercialiseren. Het lijkt idyllisch zo een platenzaak, en dat is het ergens ook wel, maar het is natuurlijk ook een business,” merkt Cedric op. “Een platenzaak alleen is moeilijk rendabel te maken. We hebben de koppen een paar keer bij elkaar gestoken en veel nagedacht over hoe we het gingen aanpakken. En dan zijn we uiteindelijk op dit pand gesukkeld. We hebben getwijfeld of we het toch niet beter meer in het centrum deden om dan te kunnen profiteren van de aanwezigheid van de toeristen. Maar dit pand was een kans die we niet konden laten liggen. Uiteindelijk doen we het echt voor de locals en desolate Bruggelingen die niet weten waar ze naar toe moeten op vrije momenten. Dat is een uitgesproken keuze. Als je toeristen als je publiek ziet moet je uiteindelijk brol gaan verkopen. Nu gaat het om muziek en sfeer. We willen een plaats worden waar mensen op hun luie zondag naar toe komen. Hier ga je snel komen en het gevoel hebben dat je thuis bent. Je komt binnen, je ziet vertrouwde gezichten en je weet dat je niet ‘turist trap’-gewijs in het zak wordt gezet.”

 

“De mensen die zeiden dat een platenwinkel in Brugge nooit zou werken, zijn dezelfde mensen die nu komen zeggen dat Brugge dit echt nodig had.”

 

Ed Sheeran

Die toeristen zijn volgens Jesse dan ook een reden waarom het in Brugge zo lang geduurd heeft vooraleer er een echte platenzaak kwam: “Het is een moeilijke markt om in door te breken. Alles wordt gedomineerd door het toerisme. Grote ketens willen absoluut in het centrum zitten, wat de huurprijzen de hoogte in jaagt.” Cedric vult daarop aan: “Je zit met een publiek dat veel ouder is. Er zijn weinig studenten. Het is een stugge markt, want veel creatievelingen zijn Brugge ontvlucht. Daar houden we ook rekening mee: we proberen te diversifiëren. Je moet platen aanbieden voor de echte diggers, maar ook de brede ‘shit’ in je winkel leggen. Het jong volk dat nu een Ed Sheeran komt kopen, komt hier misschien over een paar jaar voor kwaliteit.”

 

Dit concept in bijvoorbeeld Gent starten zou volgens Jesse ook geen evidentie zijn: “We hebben hier meer kans op slagen denk ik. Er is al veel in Gent, Antwerpen of Brussel. Hier hebben we connecties, kennen we organisaties en mensen kennen ons.” En daarbovenop waren er in Brugge nog geen echte platenzaken. Vinylliefhebbers konden en kunnen nog steeds terecht in de Fnac, Den Elder en voor een weekje in een pop-up tijdens het stadsfestival van AMOK. Maar desondanks is Cherry Picker geen extra concurrent volgens Cedric: “Wij zien dat toch niet als concurrentie. Niemand in Brugge is echt concurrent denk ik. Muziek is dan ook totaal geen wraakroepende sector. ‘Music is love’ zeggen ze, maar je merkt dat ook wel. Mensen uit de sector komen hier binnen op een heel informele manier om even een praatje te slaan.”

 

Stripteasezondag

De mogelijkheden in de toekomst zijn groot. In de eerste plaats willen ze snel het platenaanbod uitbreiden, maar het gaat uiteraard verder. “Een eigen label zou heel cool zijn,” stelt Cedric. “En ons verder profileren als een muzikale hub. Er zijn al gesprekken geweest met de Kelk aan de overkant om daar optredens te gaan organiseren. We kennen zoveel organisaties in Brugge waar we mee willen en moeten samenwerken.” “En verder ook gewoon hier activiteiten organiseren”, vult Jesse aan. “Een spelletjesnamiddag, wine tasting…” “Of gewoon en stripteasezondag. Uiteindelijk verkoopt seks nog altijd het best hé,” besluit Cedric al lachend.

 

Langestraat 74, 8000 Brugge

Open:

di - do 09:00 - 18:00

vr 09:00 - 21:00

za 10:00 - 21:00

zo 12:00 - 18:00

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload