“Met de Knikjesstraat willen we mensen terug doen opkijken en dag zeggen aan elkaar.”

December 13, 2019

“Geef een voorbijganger op straat een Knikje

(en train zo meteen ook je rug- en halsspieren).

Een Hallo-met-een-knikje is zelfs nog beter

(let op de mond- en tongspieren).

Een knipoog erbij mag natuurlijk ook

(dit bevordert de oog- en wangspieren)!”

 

Wie nog niet van de Knikjesstraat heeft gehoord, moet de afgelopen periode wel onder een steen geleefd hebben. Het project van 15-jarige Zarra Neirynck is rrrrazend populair, niet enkel in Brugge, maar in heel Vlaanderen.

 

 

“Het hele idee van de Knikjesstraat begon eigenlijk tijdens de zomervakantie. Op fietsvakantie in Nederland stond ik er echt van te kijken hoe weinig mensen elkaar begroeten.” Terug thuis werd die vaststelling enkel bevestigd, vriendelijkheid op straat was vaak ver te zoeken. Met mama Elsie dacht ze na over manieren om daar iets aan te veranderen en … tada – daar was de Knikjesstraat! Het idee is simpel: je hangt een bordje aan je raam, zo wordt jouw straat een Knikjesstraat én maak je voorbijgangers bewust om elkaar te begroeten tijdens het wandelen.

De bedoeling is vooral om mensen weer een beetje met elkaar te verbinden. “Iedereen is zo bezig met zijn eigen leefwereld of aan het tokkelen op zijn gsm. Met de Knikjesstraat willen we mensen terug doen opkijken en dag zeggen aan elkaar.” Dat idee om te verbinden zou wel eens van haar mama kunnen komen, vertelt Zarra. Die startte ooit ‘Buren helpen buren’: mensen uit de buurt die hulp nodig hadden bij een bepaald klusje konden aankloppen bij Elsie en zij bracht hen dan in contact met het juiste paar helpende handen. Tegenwoordig vervangt de app Hoplr dat concept grotendeels, maar het idee om contact tussen mensen te leggen is blijven hangen.

Wanneer we aan Zarra vragen naar haar ultieme droom zegt ze dan ook: “Eigenlijk wil ik een beetje mijn mama opvolgen, net zoals zij andere mensen helpen en met veel mensen samenwerken. Of met dieren gaan werken”, dat ziet ze ook wel zitten.

Dat de Knikjesstraat hard gaat bewijzen een aantal cijfers: er zijn al zo’n 3500 bordjes verkocht en verspreid over verschillende verdeelpunten in heel Vlaanderen. Daarvan hangen er al zo’n 1700 aan het raam. Minstens 1700 mensen knikken dus vaker naar elkaar op straat! Onder andere Bpost en Flyer.be steunen Zarra’s actie, die laatste drukt de bordjes gratis en verspreidt de oproep mee via social media. Ook anderen helpen Zarra graag. In Koolkerke gaat enthousiasteling Patrick van huis naar huis om de straatnaambordjes te verkopen. Naar eigen zeggen lost hij er zelfs burenruzies mee op.

Dat ze al door kranten en radio gecontacteerd werd, vertelt ze best trots. Maar één van de spannendste momenten was toch wel de opname voor ‘Wat een dag’ van VTM. Een halve dag school missen vond ze natuurlijk mooi meegenomen. “In de backstage was er keiveel lekker eten en Staf Coppens kwam zelfs een bordje van de Knikjesstraat kopen. Tijdens de opnames zelf was ik wel zenuwachtig, vooral omdat er ook publiek in de studio was.” Het verhaal van de Knikjesstraat heeft ze ondertussen al vaak verteld, maar nog niet voor zoveel mensen. De opnames in Brugge zelf waren ook wel speciaal. “We wandelden door de stad en ik moest natuurlijk telkens naar iedereen knikken. Leuk, totdat je je vrienden van op school tegen komt, dan is het best awkward…”

Zarra registreerde haar actie voor de Warmste week en steunt daarmee ook een goed doel. Het geld dat ze vraagt voor een Knikjesstraat-bordje gaat namelijk naar vzw Binnenstad, een Brugse organisatie voor jeugdhulp. Kinderen en jongeren die opgroeien in verontrustende leefsituaties worden via vzw Binnenstad begeleid door hulp- en dienstverleners en vrijwilligers. De Knikjesstraat-actie stopt dus net als andere Warmste Week acties rond 24 december, maar als er dan nog steeds zoveel vraag is naar de bordjes wil Zarra er misschien wel een vervolg aan breien.

 

 


Wil jij graag van jouw straat een Knikjesstraat maken en daarbij ook vzw Binnenstad steunen? Je kan een kaartje bestellen door €2 te storten op het rekeningnummer BE63 7380 3145 5708 van de Knikjesstraat en je naam en adres te mailen naar zarraknikt@gmail.com. Het gewenste aantal kaartjes wordt opgestuurd en kun je verwachten in je brievenbus!

 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload