Luster!

November 20, 2019

Op vrijdag 6 september vond in Jeugdhuis Comma de eerste editie van Luster! plaats. Een nieuw, muzikaal concept van Jeugdhuis Comma. We spraken met coördinator Thomas Risteyn en projectmedewerker ondernemerschap Robin Van Oyen.
 


Thomas, Robin wat is Luster!?

Thomas: “Luster! is een gloednieuw project van Jeugdhuis Comma. Het is een reeks concertavonden met als doel Brugge te voorzien van een diverser muzikaal aanbod.”

Robin: “Het is inderdaad onze splinternieuwe concertwerking. Een fris team enthousiaste vrijwilligers ‘muziekfreaks’ geven een podium aan jong talent die hun muzikaal ei kwijt willen in de stad.”

Thomas: “We proberen lokaal talent te combineren met bands die op nationaal niveau in populariteit aan het groeien zijn. Naast de muziek is de beleving voor onze bezoekers ook heel belangrijk. Dit proberen we te bereiken door de concertzaal zalig en gezellig in te kleden. We streven naar een memorabele totaalervaring voor onze bezoekers.

 

Hoe pak je zoiets als coördinator en project-medewerker van een jeugdhuis aan?

Robin: “Om het (jonge) muzikale aanbod in onze stad op te fleuren moeten we bij de bron beginnen, de jongeren zelf. Hun vraag kunnen ze op die manier autonoom beantwoorden met de ondersteuning van ons jeugdhuis.”

Thomas: “We zetten volle bak in op het enthousiasme en de talenten van onze vrijwilligers. Die jonge gasten beseffen vaak niet welke waarde ze hebben. Allemaal lopen ze over van goede, boeiende ideeën en zijn ze één voor één sterk gemotiveerd. Het is een kwestie van zoeken en detecteren en daarna de gasten bewust maken van hun potentieel. Ik wil ze bewust maken van het feit dat ze waardevol zijn en dat ik in hen geloof. En dat meen ik! Niet alleen is Luster! een kans voor hen om te experimenteren, te groeien en ervaring op te doen, maar ook om zich te amuseren en een band te smeden met de andere vrijwillige organisatoren. Het moet een feest zijn voor iedereen. Wanneer je jezelf met tegenzin naar een voorbereidende vergadering moet sleuren dan haak je al snel af. Logisch natuurlijk.”

 

Wat onderscheidt Luster! van andere concert-werkingen en organisaties?

Thomas: “Ik ben me niet bewust van het bestaan van veel concertwerkingen die gedragen en georganiseerd worden door enthousiaste jongelingen in Brugge en omstreken. Dat alleen al is waardevol voor een stad als Brugge, de jongeren en ons jeugdhuis. Op muzikaal vlak willen we de bezoekers vooral verrassen en omver blazen met strakke livemuziek. We houden niet al te hard vast aan een bepaald thema en proberen een gevarieerde avond in elkaar te knutselen. Dankzij de naam alleen al onderscheiden we ons! Luster ma hoed!”

Robin: “Ja, Klopt. Vergeet ook niet de conceptuele invulling ervan. Met een samenhangende stijl en invulling naar buiten komen om een bepaalde kwaliteit te garanderen. Ons team enthousiaste vrijwilligers die hun eigenaarschap botvieren over de werking, en niet te vergeten, de productieve samenhorigheid die daarbij komt!”

 

Wordt Luster! iets frequents?

Thomas: “Er is zodanig veel enthousiasme en passie voor dit concept dat we dit meermaals per jaar gaan organiseren. We mikken op een minimum van 4 edities per jaar. Indien er meer komen, zoveelstebeter! Hou dus zeker de Facebookpagina van Jeugdhuis Comma in de gaten.”

Robin: “Het is de bedoeling dat Luster! een vaste plaats krijgt in onze programmatie.”

 

Vrijdag 6 september vond de eerste editie van Luster! plaats?

Thomas: “De eerste keer is altijd spannend, hè. Maar om eerlijk te zijn, het overtrof onze stoutste verwachtingen. Ondanks het slechte weer was het lekker druk. De artiesten gaven het beste van zichzelf en er was voor ieder wat wils. De vrijwillige organisatoren waren ook heel dankbaar dat hun werk niet voor niets was. Ik heb van vele bezoekers gehoord dat ze het jeugdhuis herondekt hebben en dat er aardig wat veranderd is. In positieve zin dan, weliswaar!”

 

Hoe was de sfeer? Ben je tevreden met het resultaat?

Thomas: “We hebben een nieuw terr

 

as, en daar lieten we de akoestische optredens doorgaan. Dat komt deels omdat we ook op gezelligheid hebben ingezet. De zaal op zich is droog en kil, maar met wat tapijten, groen en veel lusters (natuurlijk) hebben we een gevoel van een intiem salon willen scheppen. Een huiselijke sfeer, dat is iets anders dan op grijs beton kijken.”

 

Luster! #2 gaat door op vrijdag 22 november in JH Comma.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload