Gilles Dedecker: “Ik geef mezelf de titel al op voorhand,als een kader waarin ik daarna helemaal los kan gaan.”

October 25, 2019

In het weekend van 25-26-27 oktober stellen verschillende galeries hun deuren open tijdens Brugge Galerie weekend. De Tank, het voormalige provinciegebouw op De Burg dat nu al enkele jaren ateliers voor jonge kunstenaars huisvest, stelt niet alleen zijn deuren, maar ook de ateliers open. Open Ateliers, noemen ze dat dan.
 

Op vrijdagavond kan je in een 25-tal ateliers binnenkijken, een praatje slaan met de kunstenaars en hun werk bewonderen. Op de benedenverdieping zal een tentoonstelling plaatsvinden, ingericht door Louise Verstraete, beeldend kunstenaar die vaak interventies in ruimtes onderneemt. De tentoonstelling blijft het hele weekend te bezichtigen. “Het is moeilijk om met iedereen van De Tank een samenhangend geheel op te bouwen, omdat er zo’n gevarieerde bezetting in het gebouw is. We spelen nu met het idee om een ervaring mee te geven die telkens verandert. De tentoonstelling zelf zal ook transformeren door dingen af te sluiten en begrenzingen te maken, waardoor je de ruimte telkens op een andere manier kan ontdekken. Het is de bedoeling om veel variatie en verandering in de tentoonstelling te steken, net zoals De Tank zelf. Er is veel passage en verschuiving, maar dat is tof, het leeft!” vertelt Elke Desutter, coördinator van De Tank.

“Als het weer het toelaat, maken we op ons dakterras (met prachtig uitzicht over de stad) een rooftopterras. Vorig jaar vonden veel mensen de weg niet naar de derde verdieping, waarbij ze nu daar nu sowieso zullen moeten passeren om aan de bar te komen.”

“We willen ook een samenwerking met het MaM aangaan, waarbij we de kunstenaars persoonlijke vinylstickers laten ontwerpen die ze voor hun deur kunnen kleven, zodat duidelijk is wie waar zit en wat doet. Daarnaast komt een publicatie die wat meer uitleg biedt over De Tank en zijn bewoners.”

Wij keken al eens binnen bij Gilles Dedecker, boven op de derde verdieping, einde van de gang, links.

 

 

 

Waar haal je je inspiratie?

Gilles: “Ik haal alles uit de impressies die ik dagdagelijks opdoe, de massa van herinneringen die ik voor mezelf structureer. Ik ben van nature uit een vrij chaotisch persoon, maar ik probeer in mijn werk geordend aan het werk te gaan. Daarom ook teken ik in reeksen, ik maak nooit één werk op zich. Die structuur uit zich ook in de manier waarop ik begin: ik werk eigenlijk in de omgekeerde richting. Waar de meeste mensen een werk maken en daar nadien een titel op plakken, geef ik mezelf de titel al op voorhand, als een kader waarin ik daarna helemaal los kan gaan.”

 

“De reeks waaraan ik nu net begonnen ben, heet ‘Harbours and a lost Winefarmerʼ. Twee woorden die voor de toeschouwer totaal geen relatie met elkaar hebben, maar voor mij wel. Ik was deze zomer op reis met mijn familie, we zijn Duitse wijngaarden gaan bezoeken, véél wijn gaan drinken – een aanrader! (lacht) Later deze zomer deed ik een installatie tijdens Konvooi, het kunstenfestival van Het Entrepot. Dat kaderde zich in het havenlandschap en was voor mij heel inspirerend. Daarom werk ik nu dus rond die twee woorden.”

 

Hoe komt je werk tot stand?

“Ik start met tekeningen, tot de vorm een beetje in mijn vingers zit. In mijn tekeningen probeer ik de grens op te zoeken tussen figuratie en abstractie. Omdat ik merk dat als je er iets figuratief insteekt, dat meteen een toegang biedt aan je toeschouwer. De abstracties zorgen ervoor dat je je eigen associaties moet maken erop; zo ontstaat een spel tussen je werk en de toeschouwer.”

 

“Daarna ga ik over tot houtsnedes. Ik deed net een residentie in het Frans Masereelcentrum in Kasterlee, zes weken lang. Daar maakte ik de reeks ‘Churchowls, Twister and a Tutu’, bestaande uit verschillende houtsnedes en etsen. Ik werk ook graag op ruw hout, dat geeft een mooie structuur aan je werk.”

 

Hoe zou je je eigen kunstvorm omschrijven?

“Ik ben in de eerste plaats tekenaar, daarnaast een die hard grafieker. Maar ik wil daarin verdergaan, daarom ook dat ik andere methodes opzoek. De beeldtaal staat centraal, de dingen die je wil communiceren. De techiek is voor mij secundair, dus ik wil in de toekomst gaan experimenteren met technieken en mogelijkheden. Ik ben van plan een opleiding beeldhouwen en keramiek te volgen, om zo meer in de ruimte te kunnen werken. Dat is voor mij de volgende stap, met 2D blijf je beperkt tot je kader, de grootte van je blad.”

 

“Ik wil graag installatiegewijs gaan werken, de tekeningen waar ik nu aan bezig ben op keramische tegels met glazuur tekenen en daarop sculpturen plaatsen. Mijn werk leent zich daar wel toe. Je kan daar zo ver in gaan als je wil natuurlijk, alles kan. Maar ik moet dat nog uitpuren, ik ben nog maar net met dat idee beginnen spelen.”

 

Hoe kom je in De Tank terecht?

“Ik had al gehoord van De Tank via Facebook en ben dan eens komen kijken naar de Open Atelierdagen. Vorig jaar was voor mij heel erg druk, ik heb een tentoonstelling gedaan in Scharpoord in Knokke, maar alle werken daarvoor heb ik gemaakt op mijn keukentafel. Dat moment besefte ik: “Ik heb nood aan een atelier”. (lacht) Ik heb toen een aanvraag ingediend en ben hier kort daarna bijgekomen, ik zit hier nu sinds mei.”

 

“Het is een hele verademing, je kan je werk hier om te beginnen achterlaten. Ik ben thuis een ongelofelijke chaoot, dat is een totale ramp, alles ligt door elkaar. Maar in mijn atelier staat bijna niets, het is leeg, hier wil ik het overzicht bewaren. Ik maakte onlangs ook enkele tekeningen van 1 op 2 meter aan de muur, dat kan ik thuis niet doen. Hier heb ik de ruimte.”

 

Hoe is de omgang met de andere Tankers, ken je er veel?

“Ik had in het begin gedacht dat het compleet anders zou zijn. Dat iedereen hier ’s avonds zou zitten werken en dat het een gezellig drukke boel zou zijn, maar er zitten hier echt veel kunstenaars dus het is misschien niet zo vanzelfsprekend dat iedereen op hetzelfde moment aanwezig is. Mijn deur staat hier altijd open en iedereen mag hier binnenlopen, maar niet iedereen doet dat. Ik ken er wel al een paar hoor, doordat ik gewoon zelf ga aankloppen, ik ben van nature uit een zeer sociale mens. En ik wil dat alleen maar meer stimuleren, om dingen te gaan doen, eens samen naar een tentoonstelling gaan ofzo.”

 

“Waar ik heel blij mee ben, is de mix van mensen in het gebouw, hier vind je zowel gasten die nog aan het begin van hun carrière staan, als gevestigde waarden in het kunstmilieu. Die mix zorgt voor interessante kruisbestuiving en insteken!”

 

Volg Gilles op instagram via @gillesdedecker, meer werk zie je op zijn Behance-pagina.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload