PLATFORM

October 24, 2019

Enthousiasme, interesse en plezier, dit zijn de doelen van PLATFORM. PLATFORM is de jongerenwerking van MOOOV en Cinema Lumière te Brugge. De bedoeling van PLATFORM is om meer jongeren te overtuigen van de kwaliteit van atypische films.

Wie zijn we?

We zijn een team van tien jonge mensen met grote interesse voor film en cultuur. We vertonen op onze filmavonden zorgvuldig uitgekozen films. Deze worden geselecteerd door de leden van PLATFORM. We willen jongeren weer gemotiveerd en gepassioneerd krijgen om naar de cinema te gaan en zo een gezellige en boeiende avond te beleven met vrienden.

 

Maar we doen dit niet enkel in de cinema, we breken ook uit de conventionele manier van film kijken die cinema is en vertonen films in andere opstellingen. Hierbij proberen we tegelijk een brug te slaan over de verschillende culturele werkingen in Brugge en door samen te werken met Het Entrepot, BLVRD, De Tank, en natuurlijk Cinema Lumière en MOOOV.

 

Wat doen we?

Als PLATFORM-leden hebben we de unieke kans om zelf evenementen te organiseren in Brugge en zo de culturele wereld mee te bepalen. Enkele voorbeelden van reeds georganiseerde evenementen: we installeerden een drive-in cinema waarbij kortfilms vertoond werden in Het Entrepot. Hierbij zat de kijker in een oldtimer waar het geluid van de films te horen was. Vanuit deze auto kon je kijken naar de geprojecteerde film. Omdat er maar twee toeschouwers in de auto pasten, ontstond er een meer individuele beleving van het filmkijken dan de collectieve belevenis bij cinema.

 

Op de eerste verjaardag van BLVRD hebben we een knusse filmkamer gemaakt in De Tank waarbij de toeschouwers vanop luchtmatrassen en zitzakken naar de film konden kijken. Dit zorgde ook voor een relaxte sfeer. Meestal vertrekken we van een thema uit de gekozen film om de rest van de avond in te kleden. Zo gaven we op MOOOV filmfestival vorig jaar een karaoke-avond na het bekijken van de Japanse film ‘Shoplifters’. Aansluitend werden wasabi-nootjes verorberd en Saké geschonken.

 

 

Huidige evenementen

We wisten de filmzalen van Cinema Lumière te strikken als locatie, waar we in de toekomst telkens de laatste vrijdag van de maand een film kunnen vertonen. Ook hebben we dan de Foyer tot onze beschikking waarin we vanaf 21:00 uur de bar zullen openhouden. Zo kunt u gezellig een glaasje drinken voordat de film om 22:00 van start gaat. Onze nieuwste filmreeks presenteren we rond een doorlopend thema: KLEUR. We bekeken en beoordeelden de uitgekozen films naar de gevoelens die de films bij ons opwekken en vertaalden dit naar de kleur die voor ons gelijkaardige emoties en uitstraling opwekt.

 

Kalender

Op 27 september vertonen we de eerste film, ‘Good Time’. Dit is de RODE film uit de selectie. ‘Good Time’ is een film van Josh en Benny Safdie uit 2017. Het vertelt een verhaal van twee broers, Connie en Nick, die een bankoverval plegen. Wanneer ze net niet kunnen ontsnappen belandt de jongste broer Nick, die een mentale beperking heeft, in de gevangenis. Hierna wordt het Connies doel om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om de borgsom te kunnen betalen. Maar hiervoor moet hij gevaarlijke paden bewandelen. De hoofdrollen worden vertolkt door Robert Pattinson (Connie) en Benny Safdie (Nick). De Soundtrack werd gemaakt door Daniel Loptain, waarmee hij op het Cannes Film Festival de prijs voor beste Componist won.

 

De laatste vrijdag van oktober, namelijk de 25ste, vertonen we onze BLAUWE film. Het geweldige ‘Manchester by the Sea’ is een overweldigend triestige film die opgebouwd is uit sterke dialogen en steengoed acteerwerk. Deze film won dan ook twee Oscars, een voor beste protagonist, gespeeld door Casey Affleck, en een voor beste scenario. Het vertelt een verhaal over liefde, verdriet en verlies. Blauw komt zowel terug in de treurige gevoelens, als in de zee die een belangrijke rol speelt in de film.

 

Op 29 november spelen we de ‘The Amazing Catfish’. Ook deze film is beladen met een emotioneel thema, namelijk het omgaan met ziekte van je meest geliefden. Hierbij hebben we de kleur GEEL gekozen omdat het tegelijk ook een erg warme en krachtige liefdesrelatie toont. Deze film was enkele jaren geleden de openingsfilm van MOOOV Filmfestival en is nu dus terug uit de oude doos gehaald, zodat de toeschouwer er nog eens van zou kunnen genieten.

 

De laatste film uit deze reeks, ‘The Adventures of Priscilla, queen of the Desert’, wordt op vrijdag 20 december vertoond. Dit praaltje uit 1994 over de wereld van travestieshows en de LGBTQ+ gemeenschap, vinden wij PAARS. Wanneer drie travestieten, of tegenwoordig beter gekend als Drag Queens, met hun show de woestijn doorkruisen komen ze allerlei gebeurtenissen en obstakels tegen. Deze hindernissen weten ze steeds aan te pakken in geweldige kostuums en op hoge hakken. Zo eindigen we onze reeks met deze geweldige komedie.

 

Filmmicrobe

We hopen onze kennis en liefde voor film over te brengen op andere jongeren uit Brugge en omstreken. Op die manier willen we dat een jonger publiek de weg naar MOOOV filmfestival en Cinema Lumière vindt. Want daar zijn altijd films te zien die, vooral in de jongerenwereld, niet gepromoot worden maar die uiteraard de moeite waard zijn!

 

Je kan ons volgen op Facebook: @platformbrugge en op Instagram: @platform.brugge. Hierop posten we regelmatig informatie over onze evenementen en updates van onze kalender!

 

Wil je je aansluiten bij ons?

Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload