Cirque Composé

October 14, 2019

Het startschot van het nieuwe cultuurseizoen is gegeven. Als de eerste herfstbladeren van de bomen vallen, dan weet je dat de Brugse cultuurhuizen opnieuw hun deuren openzetten om ons met open armen te ontvangen en onder te dompelen in de wondere wereld van theater, muziek, dans, literatuur, en ook circus! Voor de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge wordt het een bijzonder jaar, want het cultuurhuis viert z’n 150ste verjaardag! Dat verdient iets extra, niet alleen de programmatoren hebben een extra inspanning geleverd, tussen het aanbod zitten enkele verrassende voorstellingen die je zullen overtuigen om het feest zeker niet te missen. Cirque Composé is zo’n pareltje dat te zien is op 16 oktober in de MaZ.
 

Curator van dienst is Gab Bondewel, een oude bekende in de circuswereld. BLVRD kreeg de kans om hem uit te horen over de nieuwste voorstelling op zijn palmares. Hij vertelt enthousiast waarom de voorstelling zo de moeite is, “zowel voor circusleken als voor de ervaren circusexpert”. Beiden kunnen er hun hart ophalen, want de voorstelling bestaat uit een opeenvolging van verschillende acts, gebracht door zowel talent van eigen bodem als internationale, grotere namen. Een gesprek met de bevlogen curator.


Tijdens de voorstelling Cirque Composé krijgt vooral jong talent de kans om hun werk te tonen aan de buitenwereld. Hoe kom je in contact met deze circusartiesten?
Gab: “Ik zit al lang in de circuswereld en ben destijds begonnen als docent van Woesh, de circusschool in Brugge. Daar hebben we de basis gelegd van wat je een kunstopleiding kunt noemen voor het circus. Je kunt er dus de kunst van het circus leren zoals in het onderwijs of de academie, wat een volledig nieuw gegeven is. Want circus is een fantastisch pedagogisch middel! Het scherpt kinderen hun creativiteit aan, ze zijn in beweging, leren ook veel op vlak van coördinatie en evenwicht. Om van daar door te groeien naar professioneel circusartiest zijn er nog heel wat stappen nodig. Daarvoor heb je de circusopleidingen zoals die in Brussel (Esac), Tilburg (ACaPA) en Rotterdam (Codarts). Op het moment dat ik met het Brugge Plus-project ben gestart, ben ik naar de eindwerken gaan kijken van de drie “circushogescholen” waardoor ik veel nieuwe artiesten heb ontdekt.”

Je organiseert met Brugge Plus ook jaarlijks het festival Cirque Plus. Haalde je daar de mosterd voor de voorstelling Cirque Composé?
“De voorstelling Cirque Composé staat op zich los van Cirque Plus maar de twee leunen wel bij elkaar aan doordat ze beiden draaien rond circusnummers. Circusartiesten die afstuderen doen dat met een nummer en geen volledige circusvoorstelling. Het nadeel daarvan is dat je met enkel een nummer moeilijk werk vindt. De markt is daar niet groot genoeg voor en zit ook anders in elkaar. Er is namelijk vooral vraag naar voorstellingen voor circus- en straattheaterfestivals. Dan kwam het idee van Brugge Plus om met de nummers van verschillende beginnende circusartiesten een voorstelling te maken. Cirque Composé bestaat dus uit nummers die ik in een avondvullende voorstelling heb gegoten, een supercomposé. Ik had natuurlijk al een aantal dingen gezien omdat ik bezig was met het Brugge Plus project dat ook over nummers ging. Zo heb ik een aantal heel fijne nummers na elkaar gezet wat een sterke avondvoorstelling oplevert die ook grappig zal zijn. De hele show wordt trouwens aan elkaar gepraat door een vrouwelijke clown genaamd Frida.”

Hoe treden de circusartiesten in contact met hun publiek? Of draait het enkel rond entertainment?
“Goh, entertainment. Ik ben niet zo’n fan van dat woord, toch niet in een circuscontext. Akkoord, ergens is het wel entertainment, maar voor mij is het toch meer dan dat alleen. Het is ook kunst, omdat je met circusnummers je publiek ontroert en raakt, naast het feit dat het mooi en boeiend is om naar te kijken. Dat is voor mij misschien wel een van de definities van kunst en het verschil met puur entertainment. Je kunt het vergelijken met de muziekwereld waarbij heel veel nummers geproduceerd worden als entertainment. Die zijn op zich niet slecht, maar ze springen er ook niet uit en vormen dertien in een dozijn. Ik word daar minder door geraakt dan bijvoorbeeld een straatmuzikant van 15 jaar die live een prachtig nummer brengt en daar z’n hart en ziel in legt. Dat ontroert mij veel meer en dat is ook wat de mensen zullen voelen als ze gaan kijken naar de voorstelling Cirque Composé.”

Hoe omschrijf jij de voorstelling?
“Het is sowieso iets nieuws voor Brugge. We organiseren eigenlijk een circusavond in een theaterzaal (MaZ) in plaats van een circustent. Dat is al een groot verschil, want het publiek zit frontaal in plaats van rondom dus je hebt een andere beleving, zowel voor de artiest als voor het publiek. Daarnaast zal deze voorstelling de enige keer zijn dat deze artiesten in deze volgorde te zien zullen zijn. Er zit onder andere een nummer in met 4 acrobaten waaronder 2 Vlamingen. De acrobatie die ze brengen is anders dan de klassieke partneracrobatie, die normaal zeer musculair is, met veel precisie en pracht. Zij brengen net het tegenovergestelde en bouwen figuren die zich ontspannen, uit mekaar vloeien of vallen. Heel mooi en vernieuwend.”

De voorstelling bestaat uit meer dan enkel toffe acts, hoe kun je het publiek daarvan overtuigen?
“Het is circus pur sang. En daarmee bedoel ik niet de traditionele, nomadische vorm van circus waarbij mensen denken aan een gezelschap dat rondtrekt met de caravan en acts brengt met olifanten en een typische clown. Dat is zeker niet wat we brengen. Voor mij toont de voorstelling het gezicht van het hedendaagse circus.”

Zullen jullie nog rondtoeren in België en/of Europa met deze voorstelling?
“Neen, deze voorstelling is een opeenvolging van circusnummers van de hoogste plank, een selectie die ik zelf heb samengesteld. Vandaar ook de naam Cirque Composé, je kunt het dus heel letterlijk nemen. Deze artiesten zullen maar een keer opeenvolgend te zien zijn tijdens eenzelfde voorstelling en dat is op 16 oktober in de Magdalenazaal in Brugge, een unicum dus en dat is ook te merken aan de ticketverkoop, die gaat snel, wat toch opvallend is voor Brugge. Na de voorstelling gaat iedereen terug zijn eigen weg want de artiesten toeren elk op zich. Het kan natuurlijk zijn dat we volgend jaar opnieuw zo’n voorstelling opnemen in het programma als de vraag er komt van CC Brugge, maar dan zal het met andere artiesten zijn die nieuwe nummers brengen.”

 


Merk je een verandering in Brugge? Vinden steeds meer mensen de weg naar het circus?
“Het gaat de goede kant op, ik heb de indruk dat er steeds meer circus is in Brugge, ook in de programmatie van het Cultuurcentrum worden er de laatste tijd regelmatig circusvoorstellingen opgenomen. Laat ons zeggen dat het een kunstvorm is die in volle ontwikkeling is, die groeit. Er zijn steeds meer mensen mee bezig, steeds meer artiesten ook of artiesten in wording en natuurlijk meer voorstellingen. Je merkt het ook aan de ticketverkoop van deze voorstelling, meer dan de helft van de tickets is al verkocht en het zou leuk zijn mochten we voor een uitverkochte zaal kunnen spelen zoals bij sommige andere culturele centra in Vlaanderen het geval is. Hopelijk kunnen we dat binnenkort ook zeggen voor Brugge!”

Cirque Composé
gecureerd door Gab Bondewel
woensdag 16 oktober@ MaZ Brugge
Tickets en info: www.ccbrugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload