MaM: mind- and makerspace

October 9, 2019

Sinds 27 september 2019 kunnen alle belangstellenden richting Howest aan de achterkant van station Brugge. Daar openden de deuren naar een nieuwe creatieve werkplek. Hier is niet alleen spierkracht met werktuigen welkom, maar ook denkkracht met grote ideeën. Tenslotte kreeg de plek de naam MaM, de afkorting voor Mind-and Makerspace. En nu nodigt het MaM iedereen van elke leeftijd die klaar is om bij te leren uit, van amateur tot professional, want leren houdt volgens hen nooit op.
 

 
Ik sprak met Jan Forrier (verantwoordelijke van het MaM), Jochen Matthys (stafmedewerker Cultuur & Creativiteit/Art Director) en Tijs Verbeke (lector techniek/STEM in de lerarenopleiding, coördinator van alle activiteiten in het MaM) over dit project en het vernieuwende concept dat via hen onze streek binnenvaart. Het zijn Tijs en Jochen die deze ruimte bouwden tot wat het nu is. Ze praten dan ook heel graag over hoe de werkplek tot stand is gekomen. Het project is meer dan het gebouw alleen, ook de inkleding met meubels tot machinerie en gebruik van de al bestaande architectuur spelen mee in het plaatje. Met het evenwicht tussen ambacht en technologie verspreid over de verschillende ruimtes, ontstaat al een eerste vonk voor het vuur vol creatieve en sociale innovatie.

 

Jochen zorgt ervoor dat cultuur en creativiteit binnen Howest en MaM ruimschoots aanwezig zijn. Zo stond hij ook in voor de grafische stijl en de communicatie. Vanuit zijn expertise binnen de Bachelor Secundair Onderwijs-lerarenopleiding aan Howest, zet Tijs in op vernieuwende onderwijsmogelijkheden. Het MaM richt zich op individuele makers, creatievelingen, verenigingen en scholen. Uiteraard laat Howest ook haar studenten en docenten in het MaM hun creativiteit botvieren. Howest is de perfecte plek, niet alleen omdat ze beschikken over de ruimte en de geschikte werknemers die het project kunnen dragen, maar ook en vooral omdat de studenten, samen met de opleiding die ze volgen, er een belangrijke rol in spelen.

Jochen en Tijs zetten binnen Howest met het MaM ook in op Social Creativity. Op een positieve, creatieve manier communicatie en interactie tussen mensen bevorderen, vormt hierbij de basis. In het MaM betekent dit dat het maken geen doel op zich is, maar een middel. Dit sociale aspect hangt nauw samen met het vooral sociale en bedrijfsgerichte opleidingsaanbod van Howest in Brugge. Ook die studenten hebben behoefte aan een makersplek waar ze creatief aan de slag kunnen gaan. Studenten Toegepaste Architectuur, die op deze campus les krijgen, vinden nu al makkelijk de weg naar deze creatieve ruimte. Het MaM is tevens ook de plaats waar werkveld en studenten samen kunnen werken.

 

Iets wat Tijs samen met het scholenaanbod ook meeneemt in het MaM, is STE(A)M, het laatste hot topic in het onderwijs, dat staat voor: Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Zo zullen er bijvoorbeeld STEAM-workshops (woord niet eerder afbreken!) met en voor scholen gegeven worden door de studenten van de lerarenopleiding. Met de steun van de Vlaamse Overheid staat het MaM, samen met Buda::lab en IDC Kortrijk, onder de titel ‘STEAM-Hive’ ook in voor het versterken en ondersteunen van het buitenschoolse aanbod aan STEAM-activiteiten.

Jan Forrier is sinds mei dit jaar beheerder van het MaM en gelooft erin dat men meer kan leren uit ervaring. Iets maken en de werking zodanig observeren dat je alles beter leert kennen en vooral leert begrijpen. Hij hoopt ook dat MaM de nieuwsgierigen wakker kan maken, de denkers laten doen en de doeners laten denken. Ook elke subcultuur is uitgenodigd. Zo haalt hij de skatescene aan, die bijvoorbeeld met de lasercutter hun skateboards kunnen leren personaliseren.

 

 

Dus: heb jij interesse in lasercutting, 3D printen, houtbewerking, snijplotten, borduren van textiel, de VR/audio- en fotostudio, een glasoven, de polyvalente werkplaats, de STE(A)M en onderzoeksruimte in een platform voor sociale innovatie? Stel al je vragen dan aan het MaM, waar men beschikt over oerdegelijke toestellen waarvan jij gebruik kunt maken!

 

Het MaM is open voor externen op woensdag van 18.30u tot 22u en op donderdag van 13.30u tot 22u. Het lidmaatschap bedraagt 25 euro voor een halfjaar. In dit bedrag is het gebruik van de meeste machines en toestellen inbegrepen. Scholen kunnen voor meer informatie terecht bij onderwijs@mindandmakerspace.com, organisaties en andere geïnteresseerden kunnen contact opnemen via hello@mindandmakerspace.com.

 

http://mindandmakerspace.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload