AmTisch, babbel met ballen

October 8, 2019

Soundcast, het jongerenplatform van Concertgebouw Brugge, houdt de vinger aan de pols bij wat reilt en zeilt in het muziek- en danshuis. Dat doen de tien jongeren al vijf jaar. Met reportages, films en foto’s over voorstellingen die ze via social media delen. Met andere woorden: jongeren triggeren in de overtuiging dat klassieke concerten en hedendaagse dans niet ‘boring’ zijn. Maar er is meer. Soundcast organiseert ook kleine artistieke projecten, eigen concerten en kleine expo’s. En gesprekken zoals ‘AmTisch’. Pardon? AmWadde? Bon. Even verduidelijking door Soundcasters Octavie Ide en Aïsha Baert, trekkers van ‘AmTisch’.
 

 

Octavie Ide: “Soundcast is vooral bekend om onze foto’s, filmpjes, illustraties en teksten waarmee we jongeren willen warm maken voor klassieke muziek en hedendaagse dans. Maar, in het kader van het seizoensthema ‘identiteit’, wilden we jongeren zélf aan het woord laten.”

 

Aïsha Baert: “Elk seizoen heeft het Concertgebouw een seizoensthema. Vorig jaar was dat ‘Kosmos’, nu ‘Identiteit’. Bij zo’n thema horen seizoensdenkers, - componisten en -fotografen. Ook heel veel van de voorstellingen kaderen binnen het thema ‘Identiteit’. We vonden het een uitgelezen kans om ook wat met dat thema aan te vangen. Iets als ‘wat is de identiteit bij jongeren?’.”


Octavie: “Je kunt identiteit heel breed zien, als een spectrum. Maar hoe vormt die identiteit zich? Hoe beleven jongeren hun identiteit? Hoe staan ze tegenover andermans' identiteit? Waar willen ze verandering in zien en waar zijn ze blij mee? Vragen die ons enorm boeiden, en momenteel ook heel hard leven. Vragen die we graag aan de jongeren zélf wilden stellen.”

 

Uitdagende gesprekken
Aïsha: “Dat ‘praten met jongeren’ hebben we heel letterlijk genomen. Zo vonden we dat jongeren die gesprekken best onderling met elkaar zouden houden. Daar hoefden wij als Soundcasters niet tussen te zitten. Maar de vraag bleef: Hoe maak je zo’n gesprekken uitdagend genoeg?”


Octavie: “Zo gingen we op zoek naar gepas-sioneerde, talentvolle moderatoren die onze jongeren in de vorm van panelgesprekken kunnen begeleiden om tot een optimale wisselwerking van meningen en ervaringen te komen.”


Aïsha: “We waren er ook snel uit dat het thema identiteit te ruim was voor één gesprek. Daarom kozen we voor drie deelthema’s: gender, etniciteit en opvoeding. Wat ook betekent: drie tafelgesprekken. We vonden, met wat hulp, drie super moderatoren die nog dicht genoeg bij jongeren staan: Dalilla Hermans leidt de babbel met een zestal jongeren over etniciteit. Dalilla is trouwens dit jaar de seizoensdenker van het Concertgebouw. Schrijfster en stadsdichter van Antwerpen Maud Vanhauwaert brengt een groepje jongeren samen rond ‘gender’, een onderwerp dat ze vaak in haar projecten laat meespelen. Het thema ‘opvoeding’ is dan weer helemaal het ding van Nina Mouton, psychologe en psychotherapeute.”

 

Straffe stellingen of quotes
Octavie: “Hoe de gesprekken zullen verlopen weten we op dit ogenblik nog niet helemaal, daarover zijn we met de drie moderatoren nog aan het brainstormen. We zijn aan het spelen met het idee om de gesprekken op gang te trekken met straffe quotes. Aan de hand daarvan kunnen de jongeren hun point of view schetsen, en dan kan het ‘heen-en-weergesprek’ beginnen. We hopen dat daaruit duidelijk wordt dat de meningen van jongeren genuanceerd en vooral onderbouwd zijn, ook al zijn ze soms wat edgy uitgedrukt.”

 

Aïsha: “De gesprekken houden we begin februari. Nu zoeken we volop naar jongeren die aan zo’n gesprekken willen deelnemen. Massaal inschrijven en aan vrienden aanbevelen zouden we zeggen. Al wie tussen 16 en 18 jaar is, niet bang is om zijn mening over gender, etniciteit en opvoeding te geven, is welkom. Mailen naar info.amtisch@gmail.com. Je krijgt snel antwoord van ons.”

 

Octavie: “Het leek ons een goed idee wat beelden, impressies van de gesprekken te bundelen in korte filmpjes. We hopen dat deze filmpjes een aanzet kunnen zijn tot dialoog tussen jongeren en tussen generaties. Optimaal om bijvoorbeeld een klasgesprek op gang te brengen, interessant voor zowel leerling als leerkracht! ”

 

WANTED:


Creatieve jongeren tussen 16 en 18 jaar die willen deelnemen aan drie tafelgesprekken rond identiteit.

Elk tafelgesprek onder leiding van een ervaren moderator duurt twee uur.

Je hebt een eigen mening maar staat ook open voor de mening van een ander?
Je hebt wat te vertellen over thema’s als gender, etniciteit en opvoeding?
Je hebt goesting om je in een nieuw project te gooien, samen met anderen?

Dan is ‘AmTisch’ zeker iets voor jou.
Stuur als de bliksem een mail naar info.amtisch@gmail.com.

Vertel waarom je graag wil deelnemen aan zo’n gesprek.
We antwoorden je snel terug.

Ken je nog iemand die hier geknipt voor is? Even taggen in je mail.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload