Gezocht: gepassioneerde jonge makers

October 7, 2019

Handmade in Brugge eert de ambachten, dat doen ze door elk jaar een reeks Brugse makers het Handmade-label toe te kennen. Begin september lanceerden ze samen met TURBO voor de eerste keer ook een oproep naar Jonge Makers. Wie, wat en waarom? Wij gingen praten met Ellen (Handmade in Brugge) en Michiel (TURBO Brugge).
 

 


Wie, wat, waarom?

Ellen: “Sinds 2014 reiken we elk jaar het Handmade-label uit aan ambachtelijke makers in Brugge. Dat label kan je verkrijgen als je ‘met de hand’ dingen produceert in Brugge. Zo hebben bijvoorbeeld ambachtelijke bierproducenten, juwelenmakers, pottenbakkers, surfboardshapers, lijstenmakers en klerenmakers in de afgelopen jaren ons Handmade-label al toegekend gekregen. De leeftijdsgrens bij het label ligt vaak hoger, omdat daarbij wel de nodige ervaring is vereist. Om een skill te leren heb je wat opleidingen en jaren oefening nodig, een ambacht leren duurt eventjes, hé.”

 

“We merkten tijdens de jurymomenten dat ook veel jonge mensen een aanvraag doen, maar nog niet lang genoeg bezig zijn. We vonden het jammer dat we die mensen moeten weigeren. We proberen, zeker bij die jongere personen, wel feedback te geven zodat ze in een latere fase opnieuw een aanvraag kunnen doen, maar het is jammer dat we hen op dat moment niets méer kunnen bieden.”

 

Michiel: “We zien jongeren passeren die zeker potentieel hebben en die het label zouden kunnen krijgen en het is vooral daarom dat we nu een oproep doen naar Jonge Makers. Het is geen garantie dat ze daarmee later het label ook krijgen, maar we willen ze wel motiveren en stimuleren om met ambacht bezig blijven. We willen er net meer jongeren voor warm maken en hen die ondernemingszin bijbrengen, vooral vanuit TURBO dan. De prijs richt zich naar makers, maar kijkt naar twee aspecten. Enerzijds het maken zelf: wat doen ze, hoeveel ervaring hebben ze, is er nood aan coaching, … Maar ook naar het ondernemerschap. Makers zijn voornamelijk eenmanszaken, dus ze moeten hun stiel kennen maar ook hun boekhouding op orde hebben, daarin willen we hen zeker ook begeleiden.”

 

“We zijn op zoek naar mensen met goesting, ambitie, dromen.

Makers die in de toekomst denken.”

 

Wat wint de Jonge Maker met deze prijs?

Michiel: “Het belangrijkste is de coaching (ter waarde van 1500 euro). Op basis van een intakegesprek kijken we waar de noden zitten, is dat vooral in het ondernemen of in het ambachtelijke? Samen met de partners van TURBO willen we ze bijstaan in hun ondernemerschap, de coaching op vlak van techniek komt vanuit Handmade in Brugge. Zij kunnen bij hun makers bijvoorbeeld kijken of er optie is om ergens in de leer te gaan, of tips te krijgen. Daarnaast is de geldprijs van 500 euro een klein duwtje in de rug.”

 

Ellen: “Wat er ook bijkomt is dat wij ze visibiliteit geven. Uit alle aanvragen kiezen we drie genomineerden die we de nodige aandacht zullen geven. Makers worden opgenomen in het netwerk van TURBO, Handmade in Brugge, De Republiek, … Op 12 december is de officiële uitreiking, waarbij een jury ‘live’ de winnaar zal uitkiezen. Want er is nog een extra luik: ze moeten zichzelf voorstellen. Ook voor die pitch bieden we een coaching aan, waar ze de kneepjes van het vak leren.”

 

Wie kan meedoen?

Ellen: “De benaming ‘maker’ is redelijk ruim, maar proberen we voor deze prijs wat af te bakenen. Illustratie of grafisch ontwerp rekenen we voor het Handmade-label niet echt als een ambacht. Tekenen is misschien wel één van de oudste vormen van handwerk, maar als je dat erbij telt, zit je al rap in het gegeven van beeldende kunst en dan wordt het iets te algemeen. We hebben dat proberen door te trekken in deze wedstrijd.”

 

Michiel: “We zijn op zoek naar mensen met goesting, ambitie, dromen. Makers die in de toekomst denken. We merken bij aanvragen voor het label ook dat het soms blijft steken bij een hobby, we zoeken echt mensen die toekomstgericht kijken en gemotiveerd zijn om hun ambacht op een professionele basis uit te gaan oefenen. Daarom moeten ze dat nu nog niet beroepsmatig doen, ze hebben nog geen ondernemingsnummer nodig. De intentie is belangrijk.”

 

Ellen: “Er moet ook een link zijn met Brugge, al is dat heel breed gezien. Voor het Handmade-label moet je produceren in Brugge, maar bij deze wedstrijd voor jong talent willen we dat breder trekken. Er moet een link zijn met Brugge, is dat nu woonachtig in Brugge, geboren in Brugge, werken in Brugge, … Je kan ook zelf iets verzinnen van link, maar het moet gemotiveerd worden. En als laatste natuurlijk, de leeftijd: je moet jonger zijn dan 30 op het moment van je inschrijving.”

 

Michiel: “Bij deze lanceren we een warme oproep. Het is laagdrempelig, we vragen om het inschrijvingsformulier in te vullen en een klein dossier in te dienen, samen met een portfolio of website. Het is voor ons ook interessant om dingen te leren kennen, ook al win je niet, het is tof om te weten wat leeft in Brugge op vlak van ambachten.”

 

Link met Brugge, jonger dan 30 en gepassioneerd door een ambacht?

Inschrijven kan tot 15 oktober via www.handmadeinbrugge.be.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload