Van Kop Tot Teen

September 18, 2019

De Koninklijke Stadsschouwburg bestaat 150 jaar, en dat zullen we geweten hebben! Het eerste weekend van oktober (5-6 okt 2019) vindt Van kop tot teen plaats, een performance art festival waarbij je als bezoeker de verborgen plekjes van de bonbonnière kunt ontdekken.

 

Zaterdagmiddag 5 oktober nemen 4 routes de bezoekers op sleeptouw doorheen de coulissen van het theatergebouw. Je krijgt de kans om op verschillende locaties in het gebouw te komen die anders niet toegankelijk zijn voor het grote publiek, een unieke ervaring dus. Hier lichten we alvast een tipje van de sluier op.

 

 

 

Route 1: speel de rol van je leven
Performance: Trying to be - Emilio Lopez Menchero


Deze bekende kunstenaar afkomstig uit het zonnige zuiden is een meester in vermomming en neemt je mee in zijn groepsperformance op ontdekkingstocht in de wereld van het theater, het acteren, de happening en de videokunst. Tijdens deze route transformeer je zelf tot een personage – kostuums en maquillage incluis – en ga je op tocht in en rond de schouwburg.

 

Route 2: underground party
Performance: Loving is Allowed - Collectief Elan(d)
Hier geniet je van een op maat gemaakte adaptatie van Loving is Allowed van Collectief Elan(d). Dit is een Gents collectief met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Ze maken speelse voorstellingen waarin de ruimte een belangrijke rol speelt. Voor Loving is Allowed slaan ze de handen in elkaar met Fonkel, de organisatie achter het Silent Disco-concept. Collectief Elan(d) neemt je mee naar de kelders en de orkestbak van de schouwburg en geeft je een koptelefoon. Zet deze op en laat je leiden door de stemmen op verschillende kanalen. Deze visuele performance brengt een ode aan het feest waar mensen elkaar ontmoeten.

Route 3: jong geweld betovert
Performance in ontwikkeling met Academie Kunsthumaniora Brugge. Benieuwd naar wat de toekomst van het theater brengt? Jong talent van eigen bodem geeft je een sneak peak aan de hand van een theaterparcours, een 1-op-1 performance,… Deze route zijn ze momenteel aan het uitwerken samen met de Academie. Wat het eindresultaat wordt, is dus nog een verrassing. Maar het belooft alvast een bijzondere ervaring te zijn!

Route 4: Word een levend schilderij
Performance: Stamping - Joris van Oosterwijk
Altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe een kunstenaar te werk gaat? Duik mee in dit atelier op verplaatsing van beeldend kunstenaar Joris van Oosterwijk. In de houten zolder van de schouwburg kijk of ervaar je hoe een lichaam in een levensgroot kunstwerk verandert. Ben je niet bang van een likje verf en wil je misschien wel je eigen afdruk, neem dan contact op via lore.missinne@brugge.be.

 

 

Hierna wordt gezorgd voor een uitgebreide pauze waarin je ervaringen van de verschillende routes kan uitwisselen of waarin je gewoon geniet van een drankje. Het Conservatorium voorziet een streepje live-muziek. Als afsluiter mag iedereen het podium op. Met de voorstelling Invited brengt Seppe Baeyens, sinds 2011 verbonden aan het gezelschap Ultima Vez, iedereen aan het dansen. En met iedereen, bedoelen we dan ook écht iedereen! BLVRD kreeg de kans om aan te kloppen bij Seppe hoe dat precies in z’n werk gaat.

Van kop tot teen wordt een heus feestweekend. Kijk je ernaar uit om met Invited het feestjaar af te trappen?

Seppe Baeyens: “Ja, zeker! De voorstelling past perfect binnen Van kop tot teen, namelijk theater toegankelijk maken voor een divers publiek, nieuwe ontmoetingen stimuleren en zo tot een unieke compositie komen. Het leuke aan dit programma is dat het namiddagvoorstellingen zijn, dat is een groot verschil met een klassieke voorstelling die ‘s avonds geprogrammeerd staat. Zo maken we theater meer bereikbaar voor een breed publiek dat we anders minder makkelijk bereiken.”

 

Waarop slaat Invited? Kan ik het letterlijk interpreteren als een uitnodiging om een theatervoorstelling bij te wonen?

“Met Invited wilde ik vooral de afstand tussen spelers en publiek wegwerken. De voorstelling gaat heel erg over de ruimte delen en het theater teruggeven aan de mensen, het publiek, vandaar dus de titel. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar enerzijds co-creatie en co-auteurschap en anderzijds naar podiumruimte. Door te werken met een heel diverse cast krijg je een soort van weerspiegeling van de maatschappij. In totaal bestaat de cast uit vijftien man waaronder drie muzikanten en twaalf spelers. Dat zijn mensen van alle leeftijden, de jongste is twaalf jaar en de oudste vijfennegentig, er zitten bv. ook twee mensen met het syndroom van down in de cast. Deze groep weerspiegelt de maatschappij voor mij, maar zij zijn ook anoniem in het publiek waardoor de afstand weggewerkt is. Je weet niet goed wie de spelers zijn en wie het publiek is. Voor mij was één van de vragen ook: hoe kan ik naar een gemeenschap gaan op 1u tijd met dans als taal? Door de cast in het publiek te zetten en de mensen uit te nodigen om samen een choreografie op te bouwen in een beperkte tijdspanne merk je dat dat werkt. Het publiek wordt echter nooit te kijk gezet, het bouwt zich heel organisch op. We werken met een aantal begeleidende elementen zoals demonstreren, maar daarnaast willen we ook genereren, het publiek kan ook zelf beslissingen nemen.”

 

Wat is de rol van het touw, aka ROPE, dat een belangrijke plaats inneemt in de voorstelling?

“ROPE is een kunstwerk van Ief spincemaille, de scenograaf. Met hem heb ik al gewerkt tijdens mijn vorige voorstelling Tornar, we kennen elkaar dus al langer. Toen had hij een soort zandstorm gecreëerd. Voor invited dacht ik aan een meer democratische vorm. Het initiële idee was om een tribune te maken op scène, maar dat vraagt een hele ombouw van de zaal en is bijgevolg moeilijk realiseerbaar. Hij was op dat moment bezig met ROPE, een participatief kunstproject. Ik heb ROPE dan uitgenodigd voor de voorstelling en daar een aantal repetities mee gedaan en dat werkte heel goed. Het touw is iets wat je deelt, wat gedragen wordt en waarmee je grotere bewegingen in gang kunt zetten of waarmee je net de ruimte kunt verdelen. Het leuke is dat beide onderzoeken dan samenkomen en elkaar versterken.”

 

Je hebt met Invited al in heel wat internationale theaterzalen gestaan. Zie je bepaalde trends die terugkeren tijdens het creatieproces? Bv, mensen die elkaar opzoeken op een bepaalde manier, de interactie met het ROPE?

“Zoals ik al zei: de beste voorstellingen hangen niet af van welk publiek je hebt, maar hoe de mix is van het publiek. Ik vind het belangrijk dat er een extra inspanning wordt gedaan voor mensen die moeilijker toegang hebben tot theater, om hen ook naar het theater te leiden. Ik houd er niet van om met homogene groepen te werken. Het is juist veel interessanter om verschillende impulsen te krijgen vanuit een multicultureel publiek, net zoals mijn cast, en om daar dan een compositie mee te maken. Hoe de voorstelling verloopt is niet zozeer cultuurgebonden, maar hangt meer af van hoe divers het publiek is. Theater is eigenlijk een ontmoeting tussen alle lagen van de bevolking en voor sommige doelgroepen moet je extra inspanningen doen, die komen niet uit zichzelf naar het theater of kennen het ook niet. Net dat vind ik belangrijk, dat we met theater dichter bij het publiek komen en dat we iets kunnen teruggeven aan de volledige maatschappij!”

 

Wat wil je vooral bereiken met Invited?

“Vooral de gemeenschappen samenbrengen met dans als taal. Er zijn zoveel mensen die ik interessant vind op een podium maar die daar niet vertegenwoordigd zijn. Ik denk dat je door al die achtergronden te mixen, tot een compleet geheel komt en dat het publiek dat ook voelt. Je ervaart niet enkel wat je ziet, maar vooral wat je voelt. Dat is de opzet: we kunnen samen iets opbouwen.”

Meer info: www.ccbrugge.be


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload