BRYGGJA Brewery

September 13, 2019

Vergeet de mojito’s, gin tonic’s en andere hypes, bier drinken is terug hip! Een van de redenen zijn de vele lokale brouwerijen en thuisbrouwers. Zo kent ook Brugge (en omstreken) vele lekkere brouwerijen met unieke en interessante back-stories. Eén van deze brouwerijen is Bryggja Brewery. Wij hadden een gesprek met Justien Van Brabandt, één van de drijvende krachten achter Bryggja.
 

 


Het verhaal van Bryggja Brewery start een eindje terug. In 2012 nemen 4 vrienden deel aan de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van 90 bieren wordt het ‘Bryggja bier’ verkozen als het beste hobbybier van België. Deze mooie titel zorgde ervoor dat Franky Van Brabandt en Hugo Gevaert beslisten om verder te gaan met dit bier. Bryggja debuteert in 2013 tijdens het welbekend Brugs Bierfestival en in 2014 wordt de beslissing genomen om een eigen brouwerij te starten (tot dan werd het bier extern gebrouwen). De aankoop van een pand in Moerkerke werd de volgende stap in de groei van Bryggja. In 2015 werd de brouwinstallatie geplaatst en kon het brouwen beginnen.

 

Ondertussen werkt Franky voltijds voor Bryggja Brewery, waarbij hij ondersteund wordt door medevennoot Hugo. Daarnaast is ook zijn dochter, Justien Van Brabandt, parttime werkzaam voor de brouwerij. Justien combineert 2 jobs, zo werkt ze deeltijds als opvoedster voor het Begeleidingscentrum Spermalie. Sinds september 2017 werkt ze daarnaast ook halftijds voor Bryggja Brewery, de brouwerij opgericht door onder andere haar vader. Justien was in eerste instantie niet zo goed op de hoogte van de verwezenlijkingen van Bryggja. Justien begon in 2012, het jaar van de titel van beste hobbybier, aan haar hogere studies. Door het studentenleven in Gent en het, daarbijhorende, weinig thuis zijn was er beperkte interesse. Een latere job in de toen nog toekomstige brouwerij van haar vader lag niet meteen in haar toekomstbeeld.

 

Justien haalt aan dat ze op een geleidelijke manier binnengerold is binnen de brouwerij. Wanneer ze terug naar Brugge kwam na haar studies besloot ze om, wanneer ze wat tijd had naast haar job, wat bij te springen in de brouwerij. Met verloop van tijd groeide zo haar interesse in het brouwen van bier. Ondertussen is Justien bijna twee jaar officieel werkzaam in de brouwerij en dit heeft ze zich nog niet beklaagd. Het werken in een brouwerij staat in groot contrast met haar job in de sociale sector maar zorgt op dat vlak ook voor een goed evenwicht.

 

Het brouwen van bier is een zeer ambachtelijke en zware stiel. Zo vertelt Justien dat ze, als kleinste van de 3, regelmatig de tanks dient uit te kuisen. Een zware taak die daarnaast, vooral in de zomer, enorme warmte met zich meebrengt. Het brouwen van bier is ook nog steeds vooral een mannenbusiness, er gaat veel fysieke arbeid mee gepaard. Bovendien zijn in een microbrouwerij verschillende zaken niet geautomatiseerd zoals in grote brouwerijen, waardoor vaak meer kracht en inspanningen nodig zijn.

 

Naast de kerntaken van de brouwerij spitst Justien zich ook wat toe op de marketing. Een nieuwe, hedendaagse website, actieve social media, etc. Het zijn allemaal belangrijke kenmerken in een wereld waar naambekendheid steeds belangrijker wordt. Bryggja Brewery wil zich echter vooral positioneren als lokale brouwerij. Dit doet ze het door onder andere enkel hop te gebruiken van Belgische bodem. Daarnaast worden ook geen extracten, smaak- of schuimversterkers gebruikt. Aangezien Justien en Franky officieel voor Bryggja Brewery werken en ook de rest van de familie regelmatig een handje helpt, is de brouwerij ook een echte familie-brouwerij. Op deze manier onderscheidt het zich van andere brouwerijen. Als je weet dat Filou Brewery ook meedeed aan de wedstrijd voor beste hobbybier, is het duidelijk dat verschillende brouwerijen totaal verschillende kanten kunnen op gaan. De strategie van desbetreffende brouwerij bepaalt alles.

 

Op dat vlak komen er belangrijke tijden aan voor de brouwerij. Justien vermeldt dat ze nu verschillende beslissingen dienen te maken die belangrijk zijn voor de verdere uitbouw van de brouwerij. Keuzes die niet altijd makkelijk te nemen zijn. Als brouwerij sta je echter nooit alleen. “Tussen de microbrouwerijen is er een grote collegialiteit die enorm geapprecieerd wordt door iedereen” zegt Justien. Zo is er regelmatig een samenkomst waarbij best practices en allerhande tricks en tips worden besproken. Op deze manier leer je elke keer nog bij en kan je grote stappen zetten, bijvoorbeeld op vlak van efficiëntie, ergonomie, etc. Zo is ook Siphon Brewing (met een artikel in de vorige editie van BLVRD) één van de ‘bevriende’ brouwerijen.

 

Op dit moment bestaat het vast gamma van Bryggja uit 10 bieren. Echter wil het zich ook onderscheiden door allerlei extra’s aan te bieden. Zo zijn er ook seizoensgebonden en gelimiteerde speciaalbieren te koop. Onlangs werd het Mysticum-bier uitgebracht, een bier ontwikkeld in samenwerking met de gelijknamige Noorse metalband. Daarnaast kan je bij Bryggja ook steeds terecht om een gepersonaliseerd bier te ontwikkelen, dit gaat dan gepaard met een unieke naam en bijhorend uniek etiket.

 

Meer weten? Facebook.com/BryggjaBrewery

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload