The Grid Company: “We willen de focus leggen op de sound, want daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

September 4, 2019

The Grid Company, je hebt de naam ongetwijfeld al zien of horen passeren de laatste maanden. Ze zijn nog niet lang bezig, maar hebben al heel wat succesvolle events op hun lijstje staan. Laurens Fiaert en Eli Dekeersgieter zijn twee enthousiaste vrienden die elkaar hebben gevonden in het organiseren van feestjes, maar veel meer dan dat willen bereiken.
 

 


Eli: “We zijn beiden geen onbekenden in het milieu in Brugge, Laurens zit onder meer achter de organisatie van WEERWERK en VOORSMAAK, ik ben producer en deejay. We hebben The Grid Company opgericht als een breder geheel waar we verschillende dingen kunnen onderbrengen. Het moet een paraplu worden waaronder we alles kunnen meenemen dat we nog willen organiseren, dat kan gaan van muziekevents, eetevenementen, kunsttentoonstellingen, workshops tot een kledinglijn en ga zo maar door. We kunnen de lijnen van het rooster volgen, we kunnen off the grid werken, daarom The ‘Grid’ company. Het is een heel breed begrip en duwt ons niet in één richting.”

 

Laurens: “Ons uiteindelijke doel is om een creatieve loft op te richten, waarin we samenwerken met individuelen die zowel voor zichzelf werken, maar ook meewerken aan of onder The Grid Company. We willen er mensen bij betrekken die iets kunnen betekenen en The Grid Company groter kunnen maken, zo zitten we bijvoorbeeld al samen met iemand die podiumtechnieken heeft gestudeerd en ons daarin kan bijstaan, een gast die marketing studeert en ons daarin kan verder helpen…”

 

Jullie zijn er wel meteen ingevlogen, op zo’n korte tijd meteen zoveel – succesvolle – events georganiseerd.

Eli: “Ja, toen we hadden beslist om The Grid Company op te richten, kwam meteen het idee voor De Wachtkamer. We zaten samen aan de bar van De Republiek, waren al een tijdje op zoek naar een ruimte om er ons gemeenschappelijk bureau van te maken, maar kregen niets te pakken. Ik werd er een beetje gefrustreerd door en zei: “We zitten precies in de wachtkamer met alles”. Laurens vond dat nog een coole naam voor een partyconcept.”

 

Laurens: “We zijn de dag erna meteen begonnen, deejays geboekt, locatie vastgelegd en promo gemaakt. We waren in 2 uur up and going. Die avond was ook snel uitverkocht online, aan de deur hebben we nog een zestigtal tickets verkocht en waren dan helemaal sold out. Dus meteen een schot in de roos, zonder veel inkleding eigenlijk.”

 

Eli: “Snel daarna kwam onze eerste opdracht al binnen, we werden gevraagd om op de openingsavond van het vernieuwde Gruuthusemuseum de muziek te verzorgen. Omdat bleek dat zij eigenlijk meer nodig hadden dan enkel muziek, hebben we snel eigenlijk een deel van die organisatie op ons genomen. We hebben de catering aangesteld, een stage gehost met muziek en de communicatie op de Facebookpagina op poten gezet.”

 

Laurens: “Weeral een erg succesvolle avond, de musea waren ook heel content en willen zeker nog eens samenwerken in de toekomst!”

 

Jullie hebben ondertussen ook al een workshop ‘Plug-In’ georganiseerd, het gaat dus wel hoofdzakelijk om muziek, maar niet alleen om feestjes organiseren?

Laurens: “Het gaat om meer dan muziek, we willen echt alle kanalen openhouden. Maar Plug-In kwam er eigenlijk doordat Eli – door gebrek aan ruimte – al een hele tijd niet meer tot het producen was gekomen. Hij wilde een workshop geven, geen masterclass, dus geen uitleg hoé je het moet doen, maar eerder een inkijk geven in producers hun workflow, hoe zij werken en aan de slag gaan met hun programma.

 

Eli: “Ik wist ook meteen met wie ik wilde samenwerken, twee gasten die ik heb zien opgroeien tot hele goeie producers in hun eigen genre en ik wilde hen er sowieso bij betrekken. Die dag was ook uitverkocht, we hadden 20 inschrijvingen. Iedere spreker gaf een klein uurtje uitleg, gaf daarna een sample mee aan iedereen die een laptop mee had en gaf de opdracht om in kwartier iets met die sample te doen. Heel interessant want iedereen had iets compleet anders gemaakt. We wilden zeker niet in één genre denken, als producer moet je eigenlijk ook van alles kunnen.”

 

Laurens: “Ik had via Ableton goodies gefixt om te kunnen meegeven met de mensen die zich hadden ingeschreven. Dat was wel een leuke extra voor de deelnemers.”

 

Jullie volgende event is De Wachtkamer Open Air op ‘Parkour’, de parking van Het Entrepot. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Eli: “We willen op unieke plaatsen dingen organiseren, maar het is zeer moeilijk om op een ‘niet alledaagse plaats’ de zekerheid te krijgen dat je iets mag doen, zeker in Brugge. Daarbovenop willen we geen grote risico’s nemen met The Grid Company, alles moet organisch groeien. Sinds de verbouwing van de parking van Het Entrepot is daar nog niets echt georganiseerd, dus in die zin is het ook een unieke plaats. De Wachtkamer zal de eerste outdoor party zijn op hun parking. Die plaats heeft veel potentieel, er zit nieuw leven in. Het ziet er ook echt cool uit, heel industrieel met de containers en dat havenzicht op de achtergrond.”

 

Laurens: “We werken samen met Waffletruck, Drip coffeebar, BLVRD is er sowieso bij en de jongens van Binnenstebuiten organiseren er een fototentoonstelling. Er komt ook een tattoo-artist bovenaan in de container en vooral goeie muziek! Al zijn het niet de muziek of de deejays die het belangrijkst zijn, maar de sound, die moet goed zitten.”

 

Eli: “En de vibe! Maar dat heb je niet in de hand… We hebben wel nog niet kunnen klagen.” (lacht)Op welk genre willen jullie de nadruk leggen?Laurens: “Disco, italo disco, house…”

 

Eli: “Mijn set zal 80’s synths, disco, worldwide en house bevatten. Uptempo met een discotwist. Die echte partyvibes zoals Todd Terje, Four Tet en Bonobo ook brengen.”De moraal zit goed. Vullen jullie elkaar aan binnen The Grid Company?Eli: “Laurens heeft de kennis, hij is al zoveel jaar bezig met het organiseren van evenementen, hij regelt alle aanvragen en subsidies, maar is evengoed de man die het beste weet welke deejays we moeten boeken om een goed feestje te maken. Met Laurens gaat alles heel snel rollen, hij kent veel mensen, weet hoe of waar hij bepaalde dingen moet gaan zoeken.”

 

Laurens: “Eli komt meestal wel af met het idee, welk evenement, hij is toch wel het creatieve brein, de inspiratiebron.”Eli: “Ook is Laurens degene die durft springen en ik ben eerder de persoon die altijd een beetje voorzichtiger is. Ik moet hem soms een beetje temperen. (lacht) Maar hij geeft mij tegelijkertijd het enthousiasme en de drive mee om ervoor te gaan. We vullen elkaar daar zeker wel goed in aan.”

 

Wat staat er buiten de open air nog op het programma?

Eli: “We gaan binnenkort haar knippen bij Poverello. Wij gaan dat natuurlijk niet doen, maar hebben een drietal kappers opgetrommeld om ons te ondersteunen. Dat wordt wel een leuk zijprojectje.”

 

Laurens: “Er zitten dingen in de pijplijn in Gent, Kortrijk, .. Het is zeker niet de bedoeling met ons concept om in Brugge te blijven, we willen geen puur Brugs evenement of organisatie zijn. The Grid Company is er voor iedereen, we willen ons meteen over gans België verspreiden. In de verre toekomst denken we ook aan een kledinglijn, maar daarvoor willen we er ook iemand bijhalen. We hebben er zelf niet genoeg kennis van en als we het doen, moet het in orde zijn.”

 

Eli: “Ik zou ook graag de liquid drum’n bass terug naar boven halen, dat is iets wat echt helemaal verdwenen is in Brugge en voor mijn part zeker mag terugkomen. Ook daar wil ik me niet richten op grote namen qua line-up, maar echt de focus leggen op de sound, want daarom draait het uiteindelijk allemaal.”

 

De Wachtkamer Open Air w/ San Soda, Sheridan, Konna, it.takes.two, Neoso en FalluJah.

Zaterdag 7 september - Het Entrepot

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload