Carte blanche in de Brugse haven: KONVOOI

August 28, 2019

Nadat eerder deze zomer het eerste radiofestival van het land SIGNAAL werd geïntroduceerd, komt Het Entrepot aan het einde van de zomervakantie met een tweede nieuwe productie: KONVOOI. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september vindt dit kunstenfestival plaats in de Brugse achterhaven. Vijf kunstenaars (-collectieven) kregen een ‘envelopje budget’ en vooral een dikke carte blanche om de productie in te vullen. Het resultaat wordt een driedaagse met muziek, theater en beeldende kunst.

Enkele maanden geleden lanceerde Het Entrepot een oproep naar kunstenaars en collectieven om mee vorm te geven aan een nieuw kunstenfestival. Er was nog geen naam, geen duidelijk omlijnd plan, maar de oproep ging wel zeer snel rond bij de mensen die in de artistieke wereld staan. Uiteindelijk kwamen er zo’n negentig voorstellen binnen, wat bewijst dat jonge kunstenaars de kans om hun werk te tonen met open armen ontvangen.

 

“Tijdens KONVOOI zullen we gebruikmaken van onze locatie, aan het meest zuidelijke punt van de Brugse dokken. De loodsen, dokken en waterlopen zullen we inpalmen voor een kunstenparcours waarlangs de bezoekers zullen verrast worden door installaties, performances en muziek. Het festival zal alleszins niet het klassieke beeld van Brugge bevestigen”, zegt Ward Dupan, programmator bij Het Entrepot.

 

Uit de vele inzendingen werden uiteindelijk vijf projecten en kunstenaars(-collectieven) gekozen om het festival mee te cureren. Een onafhankelijke jury (bestaande uit kunstenaar STROOK, Jo Decoster van de Brugse Academie, Pascal Lervant van KAAP, Els Wuyts van de Triënnale en onze eigenste hoofdredactrice Sanne De Muynck), aangevuld door het team van Het Entrepot, boog zich over deze kwestie en kwam tot de volgende vijf namen.

 

Astridcollectief

Het Gentse Astrid omschrijft zichzelf als een multidisciplinair collectief bestaande uit 24 jongeren tussen de 18 en 20 jaar. Ontstaan in het Koningin Astridpark (in Gent, voor alle duidelijkheid) met de droom een plek op te richten waar vriendschap en creativiteit kunnen samenvloeien en iedereen met z’n eigen passies aan de slag kan gaan. Het collectief waarbij ieder lid er meteen als tweede voornaam ‘Astrid’ kreeg, houdt zich bezig met performances, theater en experiment, maar heeft ook een grote voorliefde voor absurde interventies. Tijdens KONVOOI zullen zij een ‘Astridfort’ maken, waarin expo’s zullen plaatsvinden én feestjes zullen worden georganiseerd.

 

F.O.T.A. & Ilke Gers

F.O.T.A. bestaat uit de kunstzinnige Laurens Marien en Joris Kerremans, die tijdens KONVOOI worden bijgestaan door Ilke Gers. Samen betreden ze het domein van installaties, publieke interventies en publicaties die beweging, gedrag, sociale en ruimtelijke omstandigheden in het midden plaatsen. Eind augustus zullen zij samen een sportveld creëren waar kunstenaars op worden uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen. Niet om een wedstrijdje krachtbal te spelen, maar om in competitievorm door middel van een performance het beste uit zichzelf te halen.

 

Plan B en Nikolas Lestaeghe

Vier jaar lang werd in Bekegem (bij Ichtegem) het kunstenfestival ‘Plan B’ georganiseerd, waar werk van hedendaagse en vooral beloftevolle kunstenaars werd geproduceerd en gepresenteerd. Vandaag bouwt de groep eerder nomadisch verder op haar essentie: samenwerkingen realiseren met verschillende artiesten en organisaties in een voortdurende dialoog met de wereld rondom zich. Plan B wil steeds een plaats creëren waarin artiest, publiek én omgeving elkaar vinden, waarbij een context wordt aangeboden die uitnodigt tot betrokkenheid. Artiesten worden uitgedaagd om uit de comfort zone te treden. De groep, bestaande uit Leontien Allemeersch, Zoë Hoornaert en Ewoud Vermote, zal tijdens KONVOOI de bezoekers uitnodigen om een blik te werpen op het havenlandschap waartegen het festival zich afspeelt: “Een venster op dat wat zichtbaar en onzichtbaar is, waarbij realiteit evenwaardig is aan fictie, en elke blik zijn eigen verhaallijn creëert”, verduidelijken ze zelf. Daarvoor zullen ze samenwerken met kunstenaar en theatermaker Nikolas Lestaeghe.

 

Kolijn Jagersma

De Rotterdamse Kolijn Jagersma komt als vijfde curator het festival vorm geven. Zij werkt meestal met performance-installaties die gebruikmaken van ‘gamification’, het integreren van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext met als bedoeling het menselijk gedrag op een positieve manier bij te sturen. Haar projecten dagen machtsstructuren uit en zorgen ervoor dat de deelnemers hun rol in de kunstconsumptie in vraag stellen. De Nederlandse zal van het kunstenparcours in de Brugse haven een interactieve belevenis maken, waarbij de bezoekers keuzes moeten maken die invloed zullen hebben op de manier waarop ze het parcours zullen beleven.

 

Studio mxmxm

Deze kunst- en architectuurpraktijk, opgericht door Jason Slabbynck, focust zich op het maken van ruimtelijke installaties en projecten, op verschillende schalen, die transformatieve ervaringen uitlokken. De projecten vereisen soms actieve participatie, omvatten vaak nieuwe technologieën en proberen altijd leesbaar te zijn voor een groot publiek. Vakmanschap staat als basisvereiste zeer hoog, samen met een duidelijk concept en vooral een zeer kunstzinnige insteek. Voor KONVOOI zal deze studio aan de slag gaan met de gekende Europalletten, waarmee een monument zal opgebouwd worden dat een herinterpretatie zal zijn van de Arc De Triomphe. Daar zullen verschillende muzikanten en componisten worden uitgenodigd om hun ding te doen met het Europese volkslied. Jason Slabbynck: “Zo vormt de triomfboog een ode aan structeren die schijnbaar onzichtbaar zijn geworden en die wij terug zintuiglijk willen maken”.

 

Beleving boven elitarisme

De kunstenaars hebben niet zomaar een opdracht gekregen, maar werden daar grondig bij begeleid. Wannes Fremaut, directeur van Het Entrepot: “Ze hebben al een intensief traject afgelegd waarbij ze nadachten over de manieren waarop kunst beleefd kan worden. KONVOOI wordt geen elitair kunstevenement, maar een belevenis en een feest voor iedereen. De curatoren zullen ook twee weken lang op de site verblijven en intensief samenwerken met elkaar én met ons. Zo zorgen we ervoor dat een communitygevoel zal ontstaan waar ook de bezoekers uiteindelijk van zullen kunnen proeven”.

 

“Je moet het festival als een geheel beleven, je tijd nemen om alle artiesten te ontdekken, in gesprek te gaan met mensen die je niet kent en uiteraard blijven tot het feest is afgelopen”, geeft Plan B als tip mee. “Voor ons is KONVOOI een verlengde van onze eigen invalshoek: het samenbrengen van kunstenaars die met een open blik naar de omgeving kijken en het publiek daarbij uitnodigen om hetzelfde te doen”.Ook Studio mxmxm kijkt erg uit naar KONVOOI: “De unieke locatie in de Brugse haven maakt het in eerste instantie al bijzonder. Een plek waar veel mensen weinig tot nooit komen en die van een heel andere visuele schaal is dan de binnenstad. Verder wordt het een multidisciplinair festival dat een breed publiek zal aantrekken, waarbij verschillende kunstdomeinen kunnen ontdekt worden”.

 

Praktisch

De buitensite van Het Entrepot zal dienst doen als centrale festivalsite, waar bezoekers iets kunnen eten en drinken. Er vinden ook optredens plaats en elke avond is er binnen in Het Entrepot een afterparty die gehost wordt door IKE, een nieuw Brugs audiovisueel collectief van dj’s en videokunstenaars.

 

Meer info: www.hetentrepot.be/konvooi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload