MOOOV breekt uit

August 22, 2019

Op het einde van augustus worden de dagen alweer korter, de nachten langer en de avonden gezelliger. Daarom dat dit het ideale moment is om in openlucht naar recente filmparels te kijken. MOOOV en PLATFORM selecteerden drie films die je op 23, 24 en 25 augustus kan gaan kijken in House of Time.
 

 
Vrijdag 23.08 Pájaros de verano

“Marihuana is het geluk van de wereld,” wordt aan het begin van de film gezegd. Al geldt dat alleszins niet voor de familie die wordt kapotgemaakt door de handel in de geluksplant. Deze epische Colombiaanse maffiafilm vertelt het verhaal van de strijd tussen twee families over de macht over de drugsproductie en -trafiek in de jaren 1970 en 80. Het is veel meer dan een prequel op de Netflix-serie Narcos over Pablo Escobar. Het is een familiedrama, maar ook een voorafschaduwing van hoe de drugshandel niet veel jaren later het hele land zal verscheuren en kapot maken. Het is een allegorie van hoe de internationale handel en kapitalisme in het algemeen de lokale gemeenschappen volledig zal vernietigen. Maar bovenal is het een visueel en narratief meesterwerkje: de film voelt eerder als een oud lied of oude volksvertelling, dan een echte film. En verwacht trouwens niet je Spaans bij te schaven: de film wordt bijna volledig gesproken in de lokale taal van de Wayuu-indianengemeenschap.

 

 

Zaterdag 24.08 Gräns
Met deze film is zo wat alles mis, maar op een zeer goeie manier. Gräns (Engelse titel: Border) zweeft ergens tussen een Noorse legende, sprookje en een nachtmerrie. In de film volgen we Tina, een medewerkster bij de douane met een uitzonderlijk reukvermogen, maar met een afschrikwekkend voorkomen. Ze werkt in het onderzoek naar kinderporno en daarbij heeft ze een talent: ze ruikt de angst van mensen. De titel verwijst dan ook naar verschillende grenzen: de letterlijke grens tussen Zweden en Denemarken waar de film zich afspeelt, maar ook naar de menselijke grens. De grens tussen schoonheid en lelijkheid, de grens tussen ethisch goed en ethisch slecht. Wie is het monster in het verhaal? Tina met haar uiterlijk, of alle andere mensen in de film? Deze (zowel letterlijk als figuurlijk) donkere film, die op het filmfestival van Cannes nochtans de hoofdprijs wegkaapte in de Un Certain Regard-competitie, bleef jammer genoeg wat onder de radar in België. Hoog tijd om deze dus toch nog een kans te geven!

 

 

Zondag 25.08 If Beale Street Could Talk
Afsluiten doen we met een van de beste films die dit jaar uit de Verenigde Staten kwam. Had deze film de Oscar voor beste film moeten winnen in plaats van Green Book? Misschien wel. Het valt op hoe hedendaags deze filmadaptatie van het gelijknamige boek van James Baldwin uit 1974 nog steeds is. De urgentie van Baldwin zijn verhaal uit de jaren 70 geldt blijkbaar nog even hard in 2019. Het is niet voor niets dat de film van Barry Jenkins (die ook Moonlight maakte in 2016) opent met: “Every black person born in America was born on Beale Street.” Ondanks de zware thema’s draait de film vooral over schoonheid, zowel in het liefdesverhaal als in de kleuren en cinematografie. Deze schoonheid doet je de ernst van de situatie, zowel vandaag als in historisch perspectief, soms vergeten. Gelukkig zijn er de fantastische personages die ons tot de orde roepen. Met een paar rake blikken in de camera breken ze de vierde wand en wijzen ze de volledige Verenigde Staten (maar bij uitbreiding ook Europa) op hun verantwoordelijkheid. Dit is een verhaal dat groter en universeler is dan Beale Street in Harlem.

 

Meer info hier!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload