Klokhof Loppem Zomercafé: een plaats waar mensen kunnen ontvluchten, samenkomen en genieten.

August 12, 2019

Signe Schoonjans rolde van kinds af in het horecaleven, haar grootouders hadden één van de betere cafés in Zedelgem en haar ouders baten sinds 2012 feestzaal Klokhof in Loppem uit. Hiervan plukt Signe dit jaar voor de derde keer mee de vruchten af. Klokhof Loppem Zomercafé groeide in drie jaar tijd uit tot een gezellige plek in de natuur waar je met open armen wordt ontvangen.
 

 


“Ik zag horeca altijd meer als een hobby, als een zijproject waar ik mijn plezier in kon vinden, maar ik zag mezelf nooit de rest van mijn leven in het horecaleven verdergaan. Ik begon een opleiding criminologie maar besefte al snel dat dat mijn ding niet was. Ik schakelde in de helft van mijn tweede jaar over naar hotelmanagement en wist toen meteen dat ik daar op mijn plaats zat.”

 

Signe’s ouders baten sinds 2012 Klokhof Loppem uit, een feestzaal waar huwelijksfeesten, babyborrels, vergaderingen, en zelfs kunsttentoonstellingen en boekvoorstellingen doorgaan. Ze proberen er met een breed cultureel programma om de hoeve op de kaart te zetten. Meteen na haar overschakeling naar de opleiding hotelmanagement begon het te kriebelen. “Ik vond het tijdens mijn studieperiode altijd zalig om uit Gent terug te keren naar de rust en de stilte in Loppem, in de zomer te kunnen buiten zitten tussen de bomen, waar niemand je stoort. Dus ik stelde voor aan mijn vader om een pop-up bar op te starten en hij was meteen enthousiast! Ik werkte een jaar aan de voorbereidingen om op 15 juni 2017 voor de eerste maal de deuren te openen, net nadat ik mijn eerste jaar hotelmanagement had afgerond.”

 

Ontvluchten

In drie jaar tijd hebben ze de bezetting verdrievoudigd waarbij ze nu een honderdtal man plaats kunnen geven. “Ik wilde grote, lange tafels om mensen samen te brengen. Dat is ook ons uithangbord: een plaats waar mensen kunnen ontvluchten, samenkomen en genieten. Tijdens de opening dit jaar kwam een man mij bedanken omdat hij een jaar geleden iemand had leren kennen aan één van onze tafels. Ze hadden de hele dag gebabbeld en zijn ondertussen nog steeds een koppel. Daar word ik dan écht gelukkig van, hé.”

 

Het verschil maken

Met een pop-up is het tegenwoordig moeilijk om een verschil te maken, er is zoveel aanbod aan zomerbars en evenementen. “Authenticiteit is belangrijk. Ondertussen is onze boerenboterham al een beetje gekend.” Naast een selectie van vier boterhammen serveert Signe ook een 50cm tapasplank, ambachtelijke taartjes en hoeve-ijs. “We kiezen bewust voor een kleine kaart, er is al genoeg keuzestress tegenwoordig. En op die manier kunnen we ook de kwaliteit blijven garanderen.” Naast een eigen koffielabel hebben ze dit jaar ook een eigen biertje, de ‘Klokhof Tripel’, van’t vat! Een licht amberkleurige evenwichtige tripel met romig en zacht karakter, waarbij ze gedacht hebben aan de smaakpapillen van de man én vrouw!

 

De hoeve ligt naast de fietsroute van het Brugs Ommeland, daardoor komen bij Klokhof Zomercafé veel wielertoeristen langs. “Mijn allereerste klanten in het eerste jaar waren Nederlanders. We hebben al Ieren, Canadezen, Amerikanen over de vloer gehad, maar evengoed komen mensen uit de buurt een fietstochtje maken tot bij ons.”

 

Ook de openingsuren of -dagen zijn anders dan de meeste zomerbars. Waarbij anderen kiezen voor het weekend, kan je bij pop-up Klokhof terecht van zondag tot en met woensdag. “Van donderdag tot zondag halen we de zomerbar weg om plaats te maken voor de evenementen in de feestzaal, zodat we daar ook de beste service kunnen bieden. Onze events gaan door op dinsdagavond. Er is weinig open op die dagen, horecamensen en kappers die op maandag of dinsdag verlof hebben, zijn blij dat ze ook eens kunnen wegvluchten bij ons”.

 

“Minuutje, ‘k ben daar!”

“Mensen komen voor de gezelligheid maar ook voor ons, dat vind ik superleuk. Ik vind het belangrijk om tijd te investeren in mijn klanten, je moet goed aanvoelen wanneer je iets kan zeggen en wat niet. Zet vijf sterrenzaken naast elkaar, je gaat er niet terug voor het eten maar je gaat naar de plaats waar je het gelukkigst buitengegaan bent. Ik zou nog lopen naar het hek om salu en bedankt te roepen.

 

”Het eerste jaar dat we opengingen, waren we nog maar met twee aan het werk. Ik had altijd alles in de gaten en probeerde iedereen op tijd te bedienen en als dat eens niet meteen lukte, riep ik “Minuutje, ‘k ben daar”. Mijn mama begon daar op den duur mee te lachen, omdat ik dat zoveel zei. Dit jaar hebben we dat zinnetje op onze T-shirts gezet, een grappige anekdote. Maar het belangrijkste is dat onze klanten weten dat ze gezien zijn, dat we er zijn voor hen. Op het einde van de rit is vriendelijkheid het belangrijkst.

 

 

Signe is ondertussen afgestudeerd en weet waarmee ze verderwil. “De zomerbar is al sinds het begin een supergoeie leerschool voor mij geweest, mijn ouders helpen en sturen me zoveel mogelijk en ik leer er elke dag uit.” Als het weer het toelaat dit jaar, blijven ze misschien nog een weekje of twee langer open. Daarna gaat Signe op reis, ervaring en inspiratie opdoen. “Ik wil later zeker zelf een eigen zaak opstarten, maar ik wil er mijn tijd voor nemen, ik wil dat het af is.”

 

Praktisch:

Klokhof Loppem

Zeedijkweg 20, 8210 Zedelgem

Open van 30 juni tot 28 aug

Zo-ma-di-woe van 11u tot 23u

fb.com/klokhofloppemzomercafe

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload