Karmamarkt

July 9, 2019

Mei Plasticvrij is achter de rug. En ja, het was afzien in de supermarkt. Champignons? In een plastic bakje. Shampoo, douchegel? In een plastic fles. Tandpasta? Plastic tube. Omdat je tanden nièt poetsen geen optie is, komt Karma Markt met de oplossing. Deze winkel opent begin juli in de Langestraat en staat voor zero waste. Geen plastic in de aanbieding en alles in duurzame materialen. Isabelle Descheemaecker, de vrouw met de goede karma, vertelt over haar project.

 

“De Karma Markt is een zero waste shop, waar je alles in bulk kan kopen. Van droogvoeding: rijst, havervlokken, kikkererwten tot badkamerproducten. Je vindt er zeep en shampoo in een blok, tandpasta in een potje, ook keukenartikelen zoals afwassponsjes in hout in plaats van plastic. Ik ga ook met kunstenaars werken die houten accessoires maken zoals lepels, snijplanken, maar ook kunstwerken zoals beelden.”

Naast het shoppen kan je je ook in de zetels nestelen, want er wordt een kleine living met tweedehands meubilair geïnstalleerd. Je kan er genieten van een koffietje of kruidenthee. “Ik zal ook iets voorzien van verse producten: gebak van Zoets, en brood van ‘t Pastinaakje. In het begin zal dat op bestelling zijn, want ik wil geen risico lopen dat ik met overschot zit. Ik ga ook met Robuusk samenwerken, dat is een traiteur die kwaliteitsvolle maaltijden maakt: veggie, carne en vis. Elke maandagavond wordt er geleverd bij mij en dan kan dat afgehaald worden in de winkel. Je zal ook groenten- en fruitpakketten van lokale producenten (Bio Brugs Ommeland) kunnen bestellen.”

In de winkel wordt er ook een ruimte voorzien voor allerhande workshops rond zero waste, maar ook voor klankschalenconcerten, yoga en meditatie. “Mensen mogen ook zelf voorstellen doen voor workshops. Ik heb nu iemand die zelf zijn wasproduct maakt. Als er daar interesse voor is kan ik daar een workshop rond organiseren.”

Om het project tot stand te brengen deed Isabelle aan crowdfunding, een concept waarbij beroep wordt gedaan op publieke financiering.
 “Ik had 8000 euro vooropgesteld. Als dat bedrag niet gehaald wordt, gaat alles terug naar de storters. In het begin is dat je dichte kring die je aanspreekt, daarna mag je uitbreiden en uiteindelijk mag je het project openbaar zetten. Het is redelijk rap openbaar gegaan. Dit was ook een methode om te zien of er interesse genoeg was in Brugge, of Brugge klaar was. En het is enorm duidelijk dat Brugge hiervoor klaar is. Dat was een soort test en dat is mij goed bevallen. Vroeger stond ik op de markt in Brugge met mijn natuurproducten maar Brugge was daar volledig nog niet klaar voor, er was totaal geen interesse. Maar nu voel ik dat er echt interesse genoeg is om dat te laten draaien.”

Thuis probeert Isabelle ook zo duurzaam mogelijk te leven. Ze geeft ons enkele tips. “Heel simpel: in plaats van plastic flessen kopen, meer kraantjeswater drinken. Ik ga ook herbruikbare drinkflessen en herbruikbare hennepzakken verkopen in de winkel. Ik gebruik zelf shampoo in een blok. Je wasproducten of poetsproducten kan je bij mij ook komen hervullen.  Het is soms moeilijk om zero waste te leven, omdat er hier in Brugge nog geen mogelijkheden zijn. Ik denk dat de mensen al hun best doen, maar ik veronderstel dat de zero waste shop het voor de mensen nog gemakkelijker zal maken.”

De winkel is sinds 1 juli open, een officiële opening is gepland op 11 juli vanaf 18u.

Voor de openingsuren kan je terecht op de facebookpagina van Karma Markt.
Adres: Langestraat 22, 8000 Brugge

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload