The Calicos

July 1, 2019

2018 was een mooi jaar voor de Antwerpse band The Calicos. Met hun sferische gitaar/indierock met americana-toetsen en gelaagde, uitgebalanceerde liveset wonnen ze de eerste plaats op Humo’s Rock Rally. Het zestal onder leiding van zanger en songschrijver Quinten Vermaelen staat deze zomer op het podium van Snuffel Hostel tijdens Klinkende Kroegen. Tijd voor wat vragen en antwoorden dus.
 

 


Laten we beginnen bij het begin: hoe is de band ontstaan?

Quinten: “De band is ontstaan als begeleidingsband van de Amerikaanse singer-songwriter Matt Watts. Na enkele jaren samen met hem te spelen, zijn we uiteindelijk elk onze eigen weg uitgegaan. Wij hebben Sander erbij gehaald als zesde lid, maar wel de naam The Calicos behouden.”

 

Bij reviews zie ik veel terugkomen dat het samenspel tussen jullie zes heel goed verzorgd is en dat jullie heel goed op elkaar zijn ingespeeld. Repeteren jullie héel veel of voelen jullie elkaar gewoon heel erg goed aan?

“We hebben na Humo’s Rock Rally wel een tandje bijgestoken qua repetities. Er kwamen ook ineens veel shows aan en we wilden toch wel wat voorbereid zijn en goeie optredens afleveren. Anderzijds is de drummer (Maxime) mijn broer en de pedalsteelspeler (Aäron) onze neef, dus we spelen al enorm lang samen. Ook de rest van de band kennen we al lang en dat zorgt bijna automatisch voor een goed samenspel. Het is een beetje van beide dus.”

 

De clip voor jullie eerste single ‘Our house’ ziet er ‘DIY’ uit, is dat ook de manier waarop jullie repeteren, meubels aan de kant bij iemand thuis en gezellig samen chillen? Of refereert dat eerder naar het thuisgevoel dat je hebt bij elkaar?

“We proberen inderdaad redelijk veel zelf te doen. Ik denk dat veel bands tegenwoordig veel meer op zich nemen. We hebben wel een label - Mayway Records - en een boeker - Salmon Bookings - maar we houden wel nog veel in eigen handen. Het is tegenwoordig ook eenvoudiger geworden om zaken zelf te regelen, zowel qua opnames en videoclips, als promotie via sociale media enzovoort.”

 

Hoe is de rollenverdeling binnen de band? Heeft iedereen evenveel inbreng? Ook bij het maken van de video’s bijvoorbeeld? De clip voor Driftwood is iets helemaal anders dan de eerste video, wie komt op met het idee?

“Iedereen heeft ongeveer evenveel inbreng inderdaad. Muzikaal, maar ook op vlak van alle andere zaken die erbij komen kijken. We zijn met zes, wat niet altijd eenvoudig is om iedereen in dezelfde richting te laten kijken, maar voorlopig lukt dat nog goed. Ik heb een beetje de eindbeslissing, maar ben ook makkelijk beïnvloedbaar en dat weet iedereen maar al te goed… (lacht)

 

Voor de videoclip van Driftwood hebben we samengewerkt met een grafisch bureau, Volk. Dat zijn de buren van Aäron, dus we zijn tussen pot en pint op dit idee gekomen.”

 

Op jullie website worden jullie omschreven als voer voor fans van Bruce Springsteen, Wilco, Ryan Adams en Neil Young. Zijn dat ook jullie invloeden of hebben jullie andere inspiratiebronnen?

“Dit zijn inderdaad wel grote invloeden. Toch heeft ieder van ons een redelijk uiteenlopende smaak, we luisteren evengoed naar veel hedendaagsere of alternatievere muziek. Ik denk dat het ook een beetje de bedoeling blijft, om het idee van klassieke songwriting te combineren met nieuwere elementen.”

 

Jullie wonnen Humo’s rock Rally in 2018, wat heeft dat jullie concreet opgebracht? De release van de eerste single kwam na jullie eerste plaats bij Humo’s Rock Rally. Was daarvoor al sprake van singles, albums, videoclips,…?

Voor die wedstrijd waren wij absoluut nog niet bezig met singles of een album. We waren nog volop bezig met een repertoire uit te bouwen. We hadden ook nog maar een handvol shows achter de rug in deze bezetting. Concreet heeft het ons dus veel optredens en een platencontract opgebracht.”

 

Wat verwachten jullie van het concert in Brugge?

“Wij kijken er enorm naar uit. Het zal de eerste keer zijn dat we in Brugge spelen, wat altijd leuk is natuurlijk. We hopen iedereen een fijne avond te bezorgen en een paar fans bij te winnen uiteraard!”Wat mag de toekomst nog brengen? Hebben jullie nog een doel voor ogen?“Ik denk dat het grootste doel nu is om te werken aan onze debuutplaat. We zijn nog volop bezig met nieuw materiaal en op zoek naar wat de sound moet zijn voor een eerste plaat, dus alles op zijn tijd. Voor de rest hopen we veel te kunnen blijven spelen en telkens kwaliteit te blijven afleveren!”

 

Zet de zomer in tijdens Klinkende Kroegen op 3 juli met The Calicos, Carlamote en Small Canyon in Snuffel Hostel!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload