Siphon Brewing

June 26, 2019

Een idyllisch zicht op de velden, kippen, een schaap, het zonnetje en een heerlijk fris pintje: we gingen op bezoek bij Siphon Brewing in Damme. Een gezelligere locatie om bier te brouwen kan je je bijna niet inbeelden. Op 29 juni vieren ze hun derde verjaardag en laten daarbij iedereen kennis maken met hun brouwerij, hun bier en hun filosofie. Mathias De Stecker, een derde van het team, liet ons alvast proeven van de sfeer… en het bier!
 

 


First things first, hoe is de brouwerij gestart?

Mathias: “Er zit een ganse familiehistorie en -connectie achter het ontstaan van de brouwerij. Het restaurant ‘De Siphon’, waar de brouwerij bij gelegen is, bestaat al sinds 1902. Het is ondertussen de vierde generatie die het restaurant openhoudt. Franky Callewaert, de vorige uitbater en dus de vader van de huidige verantwoordelijke Jan, had een jongensdroom om een eigen bier te brouwen voor het restaurant. Zijn dochter was bevriend met Breandan (een van de brouwers), een Ier die voor de liefde naar België verhuisde en hier een carrière opbouwde als bierjournalist. Ze gingen bij hem te rade, hij haalde er op zijn beurt Franklin bij, een medestudent aan de brouwschool in Gent en zo is dat eigenlijk op gang gekomen. De ruimte op het domein van het restaurant liet toe om een kleine brouwerij te starten, dus dat is snel uit de hand gelopen (lacht).“

 

“Het bier sloeg meteen goed aan en vorig jaar hebben we van ‘Ratebeer’ (een rating site voor bieren) de prijs ‘Best New Belgian Brewery’ gewonnen en dat heeft er natuurlijk voor gezorgd dat er - ook op internationaal vlak - heel wat extra aandacht is bijgekomen.”

 

“We zijn gestart met 6 lagertanks van 500 liter, daar hebben we onlangs 3 dubbele tanks bijgezet. Dat zorgt ervoor dat we onze capaciteit hebben kunnen verdubbelen. Die capaciteit zit ondertussen alweer helemaal vol, dus de nood om uit te breiden is er wel. Maar op de locatie waar we nu zitten, is daar spijtig genoeg geen mogelijkheid toe, de brouwerij grenst namelijk aan een beschermd natuurgebied.

 

Wie doet wat?

“Franklin is headbrewer, hij is verantwoordelijk voor de productie en alle technische toepassingen. Hij is ingenieur en heeft in principe ook de hele brouwerij in elkaar gezet. Breandan is heel communicatief, dus hij is de spokesperson, onze general manager. Maar hij staat ook samen met Franklin in voor het brouwen van het bier natuurlijk.”

 

“Ik ben hier ongeveer een jaar geleden mee in het verhaal gestapt, ze hebben mij erbij gehaald als ‘sales en strategy’-verantwoordelijke. Ik had ervaring in de horeca en cafésector en werkte voor ik hier startte ook bij een andere brouwerij waar ik verantwoordelijk was voor België, Nederland en een deel export, dus ik had daar al wat kennis opgedaan en inzichten gekregen in de complexe biermarkt.”

 

Hebben jullie een speciale manier van brouwen?

“De algemene werkwijze is wel de manier waarop de meeste kleine brouwerijen het doen, hoor. We werken met echte mout en hop-pellets, dat zijn samengeperste hoppebellen, omdat je daar de meeste smaakcomponenten uithaalt en nog steeds efficiënt kan werken. Bij grote brouwerijen worden meer compromissen gemaakt; werken met extracten, bier door filters persen, pasteuriseren, versnelde lagering en additieven gebruiken. Dit alles zorgt voor een korter, eenvoudiger en vooral goedkoper brouwproces, maar deze compromissen leidden ook tot smaakverlies.”

 

“Er wordt enerzijds gekozen voor traditionelere bitterhoppen in combinatie met tropische, aromatische hopsoorten zoals Amarillo, Cascade, Citra & Mosaic. Onder het motto ‘Meten is weten’ worden op heel regelmatige tijdstippen analyses gedaan van de bieren en wordt ieder bier steeds gefinetuned om het best mogelijke smaakresultaat te boeken. Het bier wordt ook gestockeerd in een volledig gekoelde ruimte die altijd dezelfde temperatuur heeft om zo de juiste smaak te behouden. We zijn dus wel héel erg begaan met het product en willen er zo voor zorgen dat onze bieren in de best mogelijke kwaliteit de brouwerij verlaten.

 

Wat onderscheidt jullie dan van andere brouwerijen?

“Onze stijl omschrijven we als ‘Old World meets New World’, zeg maar: oude klassieke stijlen met een twist, maar ook oude vergeten stijlen. We hebben bijvoorbeeld een klassieke tripel, maar dan vergist met honing, waar we lavendel aan toegevoegd hebben tijdens de kook om een leuke twist te creëren. Dat is onze ‘1902’. Of een Amerikaans geïnspireerde IPA met een Belgische draai, die heel fruitig is, maar ook een klein beetje een caramelsmaak heeft. Onze ‘Cassandra’ is een ‘oesterstout’, dat is een Ierse stijl. Ze gebruikten vroeger oesterschelpen om het water te verzachten omdat het water in die streek zeer hard was, wij doen dat dus ook. Het leuke daaraan is dat we voor dat proces samenwerken met het restaurant. We vragen de sous-chef om de deksels van de oesterschelpen te sparen, kuisen die en verwerken die in de kook. Dat is geen gimmick, dat geeft echt een zeer specifieke, ziltige smaak aan het bier.”

 

“Daarnaast willen we uiteraard ook het verschil maken in kwaliteit, er wordt heel veel met de natte vinger gedaan in brouwerijen, wij willen echt wel weten waar we mee bezig zijn. Op zo’n kleine schaal is het zeer moeilijk om consistente bieren te maken, we moeten alles goed afmeten, weten met welke gisten we werken, heel voorzichtig te werk gaan. Bij iedere batch wordt genoteerd op welke temperatuur gegist wordt, hoeveel hop we exact toevoegen, in welke fase of welke minuut. Zodat we bij elk kleinste verschil precies kunnen achterhalen wat we anders gedaan hebben dan bij de vorige batch.”

 

Waar kan je de biertjes proeven of verkrijgen?

“Doordat we nog niet zo’n heel groot volume hebben, hebben we in iedere provincie in België een verdeler die aan de horeca levert en een shop die de bieren aan particulieren verkoopt. Dranken Geers uit Oostakker en Dranken Vandewoude uit Diksmuide verdelen in Vlaanderen bijvoorbeeld in de horecazaken, bij Dranken Rotsaert in Zedelgem of enkele meer toeristische biershops in het centrum kan je ook als particulier aankopen. Bij ons in de brouwerij zelf zijn de bieren niet te koop, maar in het restaurant kan je ze natuurlijk wel drinken. Of in De Republiek, Estaminet, …”

 

“We exporteren internationaal naar Groot-Brittannië, Italië, Japan, China en Zweden. Onze bieren scoren zeer hoog op het internet, waardoor we veel vraag krijgen uit het buitenland, maar de bedoeling is wel dat de productie grotendeels in België kan blijven.”

 

Niet alleen het bier zelf, maar ook de uitstraling is belangrijk. Wie ontwerpt jullie etiketten?

“Nog voordat Breandan en Franklin met Siphon Brewing begonnen, zaten ze al rond de tafel met Cody Watson, een digitale ontwerper uit Arizona (VS) die afstudeerde aan LUCA in België, en hadden het over wie en wat ze wilden zijn. Het doel was om een huisstijl te creëren die ze konden doortrekken in alle bieren. Een stijl die enerzijds mooi en eenvoudig genoeg was om in het restaurant naast de exclusieve flessen wijn te kunnen staan, maar anderzijds modern en opvallend genoeg om de ruimdenkendheid en de levendigheid van de smaken in het bier naar de buitenwereld te communiceren.”

 

“Al onze bieren hebben een verhaal, dat wordt getypeerd door het concept van ‘Symbool-Kleur-Woord (of naam, uiteraard). Het bier ‘Cassandra’ bijvoorbeeld, heeft als symbool een zeemeermin die je ook als windwijzer bovenop een oude molen in Damme kan terugvinden. Het verhaal gaat dat een oude visser de zeemeermin Cassandra opviste en gevangennam. Ze werd gevangengehouden in een poel naast de brouwerij. Wanneer ze stierf, sprak de zeemeermin een vloek uit over de stad Damme, zijnde dat de stad nooit groter zou worden dan Brugge. Op de etiketten lees je over elk bier het bijhorende verhaal.”

 

“Nog niet zo lang geleden kregen we enkele certificaten in onze brievenbus voor onze designs. In 2017 werden tijdens de World Beer Awards de etiketten van ‘Zwaluw’ en ‘Blinker’ verkozen tot mooiste designs in België. Dat is naast het winnen van een award voor de smaak van je bier ook een leuke prijs natuurlijk.”

 

Binnenkort vieren jullie het driejarig bestaan van de brouwerij. Wat staat er op het programma?

“Klopt, op 29 juni is het hier feest. Vanaf 15u is iedereen welkom op ons domein. De brouwerij is gelegen in een heel landelijke omgeving, het is hier prachtig. Er komen 2 bands spelen, er is varken aan ’t spit en iedereen kan natuurlijk ons bier proeven.”

 

“We hebben voor de gelegenheid een aantal speciale collabs gebrouwen, in het totaal zes samenwerkingen, telkens met een buitenlandse brouwerij, een Belgische brouwerij en Siphon Brewing als ‘neutrale’ partij. Daarmee lanceren we met onze verjaardag zes biertjes, die dan meteen ook overal tegelijk verdeeld worden.”

 

Meer info over Siphon Brewing kan je vinden op www.siphonbrewing.be.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload