Parkkaffee Ryckevelde

June 21, 2019

Eeuwenoude kastanjes, een pittoreske boerderij met de laatste resten pigment aan de vensterluiken, een klein kasteel inclusief trappentoren, twee enthousiaste golden retrievers, een lokaal biertje, frisse boslucht, de geur van versgebakken vis.

 

 

In de zomer wordt de kern van het Brugse bos Ryckevelde omgetoverd tot ontmoetingsplaats voor jong en oud. Dichtbij het beroemde kasteel, aan de andere kant van de kasteelvijver, opent Parkkaffee Ryckevelde op 21 juni officieel zijn deuren. De pop up-bar zal deze zomer vijf weken lang de bosbezoeker soigneren met lekkers. We spraken met de oprichter Laurens Vogelaers, die het domein al een tijdlang bezit en verkent.

Hoe lang heb jij dit domein al in je bezit?
Laurens: “Ik kocht het pand zo’n 9 jaar geleden. Ik vond het altijd al een prachtige locatie, die zoveel rust en toch monumentaliteit uitstraalt. Toen het te koop werd aangeboden, heb ik eigenlijk niet lang getwijfeld. Nog steeds verbaast deze locatie me, elk seizoen geeft een volledig andere sfeer en energie. Je zit midden in de natuur, maar voelt de geschiedenis. Vooral het holisme van deze plek is adembenemend. De verschillende elementen zijn mooi op zichzelf, maar verheffen elkaar tot iets dat bijna magisch aanvoelt.”

Wat weet je over de gebouwen?
“De geschiedenis van dit domein is eigenlijk veel interessanter en rijker dan dat van het beroemdere kasteel van Ryckevelde, dat pas in 1928 gebouwd werd. In het neogotische kasteel is een schouw gerecupereerd uit het landhuis met datering ‘ANNO 1562ʼ. Een grote kaart van Pieter Pourbus uit 1571 is de oudste iconografische bron van het domein van ‘Rijckeveldeʼ, waarin het hoge gebouw met toren al zichtbaar is, alsook een lager gebouw, dat als hoeve of heester (‘maison de plaisanceʼ) dienst deed. En daarmee begint de rijke historiek pas. In 1745 wordt het ‘casteelgoed Rijckeveldeʼ beschreven als eene groot viercante plaetse van lande met ’t upper ende nederhof genoug ten midden daer opet lande genaemt rijkevelde. Ik vind het zelf heel erg interessant om over deze lokale geschiedenis te leren en was dan ook enorm enthousiast over de bouwhistorische studie, die ik besteld heb.”

Hoe kwam je op het idee voor een pop up-bar deze zomer?
“Ik ken deze plek nu al een hele tijd goed en ben gedurende die periode professioneel actief geweest binnen de sector van groene energie. Met m’n bedrijf leg ik zonnepanelen of groendaken aan bij bedrijven die langzaam op meer hernieuwbare energie willen overschakelen. Dat is een heel spannende en bevredigende job, maar het blijft altijd op grote schaal, terwijl ik er ook in geloof dat verandering op kleine schaal ook veel teweeg kan brengen. Daarnaast kwam langzaam het gevoel bij me naar boven, dat ik deze fijne plaats, midden in het bos, ook met andere mensen wil delen, niet enkel familie. Het idee om de totaalervaring aan anderen te kunnen overdragen, is een fijne uitdaging.”

“Daarnaast wil ik graag een meer economische functie aan deze historische gebouwen geven, zodat ik uiteindelijk in staat zal zijn ze volledig te laten restaureren. Dit behoorlijk ambitieuze project bestaat uit een drieluik. Eerst test ik hoe de pop up-bar deze zomer zal draaien en als dat goed loopt, zou ik dat graag elke zomer herhalen. Daarna wil ik steeds meer evenementen organiseren, zowel tijdens de zomer als in het weekend gedurende het jaar. Dat kunnen ook privé-evenementen zijn, zoals huwelijken of teambuilding voor bedrijven, zo’n dingen. En dan uiteindelijk, de laatste stap in m’n meerjarenplan, zou het zijn om in het gebouw een soort bed & breakfast of boutique hotel te starten.”


Waarop let je vooral bij de selectie van wat je wilt aanbieden?
“Ik focus vooral op lokale producten, omdat ik geloof dat Brugge en omstreken kwalitatief zeer veel te bieden heeft. Ook probeer ik op zoveel mogelijk vlakken aan het milieu te denken en de transportafstand zo kort mogelijk te houden. Op dit moment werk ik al samen met ‘Sante, gezond met visʼ, een cateraar met een zeer goed concept, dat goed bij mijn concept aanleunt: eerlijke producten voor een eerlijke prijs. Hij streeft naar een duurzame visvangst, waarbij hij z’n vis in Zeebrugge aankoopt en ze zelf verwerkt. Op de vorige brunch bijvoorbeeld heeft Sante al verschillende gerechten met vis aangeboden, die heel erg in de smaak vielen.”

“Daarnaast werk ik ook al samen met de brouwerij ‘Siphonʼ, die een goede selectie aan speciale bieren aanbiedt. Hun visie is ook om met lokale producenten te werken. En ook de wijnen krijgen speciale aandacht, die vooral lokaal en Europees zijn. Daarvoor werk ik vaak samen met ‘Entrepot du vinʼ. Het allerbelangrijkste voor het hele concept is dat er altijd respect voor de natuur en de omgeving is. De tuin hier wordt volledig ecologisch beheerd, zelfs met eigen bijen, waarbij geen enkele plant met pesticiden behandeld wordt. En dat moet zich ook in de producten van het Parkkaffee weerspiegelen.”

Je bent inmiddels al actief geweest met het Parkkaffee, toch?
“Inderdaad, we hielden ondertussen al twee keer een brunch. Door het grauwe weer kwam er de eerste keer niet superveel volk op af, alle begin is ergens moeilijk, maar het was toch echt gezellig. En het eten viel heel erg in de smaak. De tweede brunch was op zondag 12 mei een groot succes. Maar liefst 80 man kwam mee met ons genieten, we hebben de inschrijvingen op een gegeven moment zelfs moeten stopzetten. Het hele concept van Parkkaffee Ryckevelde en de brunch in de tuin worden tot nu toe eigenlijk zeer goed onthaald. Dat belooft voor de zomer.”

Het Parkkaffee Ryckevelde is open voor het publiek deze zomer van 21 juni tot 28 juli. Je kan hen volgen op Facebook en Instagram.

 

Het team van Parkkaffee Ryckevelde is nog op zoek naar gemotiveerde jobstudenten voor de periode van 21 juni tot 28 juli. Voel je je aangesproken of heb je vragen? Contacteer hen via mail op parkkaffee.ryckevelde@gmail.com! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload