SIGNAAL - RADIOFESTIVAL

June 20, 2019

Eind juni gaan de schoolpoorten op slot, vliegen de boekentassen in een hoekje en worden nog enkele van die clichézinnen tot voltooiing gebracht: de zomervakantie begint en dat wordt toch stilaan eens tijd. Een ideale manier om dat feest in gang te steken, komt uit de hoek van Villa Bota: SIGNAAL – het allereerste radiofestival van het land. Het wordt een ongedwongen en – belangrijk – gratis festival dat die laatste spurt richting de zomervakantie een zachte finish kan bezorgen.
 

 


Sinds jaar en dag – zo lijkt het toch – wordt het startschot van de zomer gegeven in het Koningin Astridpark van Brugge. Tussen de prachtige kiosk en de studio van Villa Bota vieren we feest en juichen we alleen maar positieve vibes toe. Wat we op die manier jarenlang deden op Vama Veche, doen we vanaf deze zomer op SIGNAAL. Na twaalf edities van het zomerfestival van Het Entrepot, worden de locatie en de data anders ingekleed. Al het goede waar je naar uitkijkt, blijft bewaard en wordt enkel maar aangevuld met zaken die het feest nog completer zullen maken.

 

SIGNAAL wordt het allereerste festival in België dat rond radio draait, en dat mag je letterlijk nemen. Het Astridpark wordt heel even de grootste radiostudio van het land, met liveradio, workshops, interactie met het publiek en heel veel liveoptredens. Drijvende krachten achter de productie zijn de vrijwillige radiomakers van Villa Bota, de radiozender die vanuit het park de ether ingestuurd wordt.

 

De vraag die veel gesteld wordt, is: ‘Waarom een nieuw festival?’. Wel, heel simpel uitgelegd: Het Entrepot wilde samen met Villa Bota kansen geven aan jongeren om een festival op te bouwen dat volledig naar hun hand gezet is. Op die manier kan alles jonger en scherper gaan verlopen.

 

Wat tof is, blijft.

SIGNAAL begint iedere dag wat later, maar zal ook tot later doorgaan. Een belangrijke nieuwe focus is het feest dat niet meteen zal stoppen en aan de hand van flashende afterparty’s verder wordt gezet in de Factor Club aan het Kraanplein. De vraag om langer door te gaan na middernacht was er al een tijdje en daar is een duidelijk antwoord op gekomen. De afterparty’s worden gecureerd door de radio-dj’s van Villa Bota. “Want geef toe, het zou misdadig zijn om een festivaldag abrupt af te breken wanneer je nog lang niet uitgefeest bent”, vertelt Griet Vangaever, productiemedewerkster van Het Entrepot en nauw betrokken bij de verwezenlijking van SIGNAAL.

 

Tijdens het festival zal er iedere dag live radio gemaakt worden, er worden podcasts opgenomen, verschillende radiomakers uit Vlaanderen zullen inspirerende talks houden en er worden korte workshops georganiseerd, om het begrip ‘radio’ vanuit verschillende perspectieven te kunnen beleven. Villa Bota slaat tevens met Drrrip-radio uit Antwerpen de handen in elkaar tijdens SIGNAAL. Dat maakt dat het festival één grote ‘open air radiostudio’ wordt. “We zullen interactie op gang brengen met het aanwezige publiek. Een beetje zoals Radio Gaga, maar dan met een grote festivalvibe eroverheen”, zegt Pieter Devriese, radiocoördinator bij Villa Bota. “Iedereen is er welkom, ook leken die nog nooit een radiostudio van dichtbij gezien hebben. De radiowereld is er om door iedereen te worden ontdekt”.

 

Maar ook belangrijk: wat tof was, dat blijft. Een gezellige zomerbar, lekkere catering, een prachtige locatie, (hopelijk) mooi zomerweer, oog voor het ecologische aspect van het festival en natuurlijk: knetterende optredens. Die gaan door op twee podia, die iedere dag door verschillende radiomakers van Villa Bota worden gecureerd. Er spelen lokale en minder lokale bands, maar vooral: kwaliteitsvolle, te ontdekken muziek.

 

Vrijwilligers aan de macht

Een belangrijk aspect bij het opstarten van dit festival, was de rol van Villa Bota. De radiozender, die sinds 2010 het internet voorziet van de juiste muziek en dat sinds vorig jaar ook op de FM-band doet, heeft heel wat jong talent in huis dat op verschillende vlakken kan ontplooid worden. Iedere week passeren zo’n tachtig vrijwilligers de studio om liveshows te presenteren én samen content te voorzien die overdag te horen is. De radiowerking werd de laatste jaren enorm uitgebouwd tot een dynamisch geheel, waarbij een eigen festival op poten zetten een uitdaging is die met open armen werd ontvangen.

 

Met de ervaren ondersteuning vanuit Het Entrepot gingen heel wat vrijwilligers in werkgroepen aan de slag om het idee voor een nieuw festival vorm te geven. Daartoe kregen ze alle vrijheid en leerden ze al gauw wat er allemaal komt kijken bij een festival. Sommigen hielden zich bezig met de programmatie, anderen met de productie, de communicatie, etc. In geen tijd was het idee voor SIGNAAL geboren. Na maandenlang werken komt de ultieme deadline steeds beter in zicht: vier dagen festival in een hopelijk zonovergoten park. “Het was een, toegegeven, gedurfde maar ambitieuze keuze om de organisatie en programmatie van SIGNAAL in handen te geven van onze radiomakers”, stelt Wannes Fremaut, algemeen directeur van Het Entrepot.

 

Door deze manier van werken, kunnen vrijwillige radiomakers hun eigen ideeën en kennis laten samenkomen en daar een geheel van maken dat evenveel festival als Villa Bota uitstraalt. “Wanneer je een programma kunt maken waarin presentatie en muziek perfect op elkaar afgestemd zijn, iedereen zich amuseert en de luisteraars nieuwe muziek ontdekken, dan is radio op zijn best. Met SIGNAAL zal dat niet anders zijn”, vertelt Stan Geernaert, één van de radiomakers achter ‘Clarksville Station’ en medeprogrammator van SIGNAAL. Dennis Deprez, één van de makers van ‘Obey The Riff’, vult aan: “SIGNAAL zal zich niet focussen op de quick buck. De gedrevenheid en passie van de Villa Bota-radiomakers zullen zich vertalen in een sjieke bedoening in ons klein, middeleeuws pretpark achter de studio”.

 

Elke naam op de affiche komt van de radiomakers zelf. “Als je ermee rekening houdt dat zij wekelijks shows vullen met muziek uit heel diverse niches, dan weet je dat de line-up ontzettend divers en gedurfd geworden is”, geeft Ward Dupan mee, die de radiomakers coachte tijdens het opstellen van de programmatie. De volledige line-up van het festival wordt binnenkort bekendgemaakt.

 

SIGNAAL gaat door van 27 tot en met 30 juni in het Koningin Astridpark te Brugge. Op de affiche onder andere The Purplemachine, Slow Crush, KRANKk, Eddy Ape, Memo Pimiento, Af Ursin en Bonne Humeur Provisoir.

 

Iedere dag gaat het feest ook na middernacht verder in de Factor Club, aan het Kraanplein. Alle info vind je op de website van het festival: www.signaalfestival.be. Updates kun je volgen via de sociale media van Villa Bota: @villabota.

 

Zin om mee te werken? De festivalcrew kan nog enkele vrijwillige handen gebruiken! Je leert er nieuwe mensen kennen en wordt beloond met een crew-T-shirt, drankbonnen en lekker eten. Mail naar charlotte@hetentrepot.be voor alle info.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload