Red Haired Men

May 9, 2019

Spontaan komen beelden van Ed Sheeran en andere roodharige mannen in me op bij het horen van de titel. Aan wat mogen we ons verwachten bij deze voorstelling? Alleszins niet aan zeemzoete, voorspelbare popmuziek, maar aan een unieke combinatie van hedendaagse dans doorspekt met elementen uit de circuswereld overgoten met een sausje verwondering en een tikje magie. Alexander Vantournhout is de jonge maker van dit stuk en gooide vorig jaar al hoge ogen tijdens Bits of Dance!

 

 

Hoe ben je op het idee gekomen om elementen uit de circuswereld mee te nemen in je voorstelling?
Alexander: “‘Red Haired Men’ is een ode aan de ‘lage kunstvormen’ die ondergerepresenteerd zijn op onze hedendaagse kunstpodia: poppentheater, magie, goochelen, contortionisme en illusionisme en ja, ook nog altijd circus. Het is op dat spanningsveld tussen kunst en entertainment, tussen wringen en behagen, dat we ons begeven.”

“Het is dan ook niet toevallig dat de coaching voor de voorstelling uit de meest diverse richtingen kwam. Voor de magie hebben we kunnen rekenen op de expertise van onder andere goochelaars als Tim Oelbrandt en Gili en onze eigen chef techniek Rinus Samyn die door veel met Gili te toeren het klappen van de zweep kent. Anderzijds hebben we Kristof Van Baarle (dramaturg bij theatermaker Kris Verdonck) en Anneleen Keppens (choreografe en danseres bij o.a. Daniel Linehan) betrokken”.

Hoe belangrijk is de interactie met het publiek? Ligt dat anders bij dans dan bij circus volgens jou?
“De interactie tussen publiek en artiest zou in principe dezelfde moeten zijn bij circus als dansvoorstellingen. Toch merk je als artiest een significant verschil in de praktijk. Een van de meest opvallende ‘bewegingen’ in de voorstelling – die ook gebruikt wordt als affichebeeld - is dat we tijdens de ganse voorstelling bijna al onze bewegingen uitvoeren al kijkend naar het publiek met het hoofd achterover. Dit is niet gangbaar in de acrobatie waarbij de artiesten bij het uitvoeren van de bewegingen standaard naar elkaar kijken.”

Wie zijn je grootste inspiratiebronnen? Ik las dat je een opleiding bij P.A.R.T.S. volgde, een instituut in de danswereld.
“Klopt, mijn huidige fascinatie voor beweging gaat heel breed en omvat zowat alle kunsten en sporten. Van Braziliaanse Jujitsu tot Boksen tot voetbal, maar ook visuele kunstinstallaties. Momenteel ben ik volledig in de ban van het fenomeen ipsilateraliteit: dit verwijst naar de unieke manier waarop bepaald diersoorten lopen zoals een Ijslands paard, zebra’s, giraffen of kamelen (ipsilateraal of telgang). Deze dieren wandelen anders dan een kat of hond, in die zin dat ze zich voortbewegen volgens het patroon links-links, rechts rechts (en niet afwisselend rechts-links). Ook schermen is een uitsluitend ipsilaterale sport, fascinerend vind ik dat!”

Voor deze voorstelling liet je je ook inspireren door miniprozateksten van de Russische, absurdistische schrijver Danii Charms. Hoe ben je bij hem terechtgekomen? De naam doet bij de meeste mensen waarschijnlijk niet onmiddellijk een belletje rinkelen.
“Dankzij een theaterworkshop met acteur Nico Sturm (van o.a TG Stan,..) kwam ik tijdens mijn studies aan PARTS in contact met het werk van D. Charms. Na een tekstopdracht of improvisatie zei Nico Sturm: “Aah, dit lijkt een beetje op D. Charms, misschien interesseert het je wel om zijn teksten te lezen.” ‘Red Haired Men’, de titel van de voorstelling, is trouwens een gedicht van hem.”

“Hoewel op het eerste zicht een grappig kinderrijmpje, bevat ‘Red Haired Man’ een veel donkerder, diepzinniger laag en vertaalt het in wezen het volledig verlies aan identiteit waarmee Charms zelf geconfronteerd werd. Samen met drie andere – overigens evenmin roodharige - mannen maken we een al even absurde performance geënt op de geest van Charms.”

Heb je een connectie met de Brugse podia? Vorig jaar toonde je namelijk al een deel van de voorstelling tijdens het dansfestival Bits of Dance!
“Mijn Brugs debut was inderdaad tijdens het Bits of Dance festival. Daar speelden we een work-in-progress van een half uur van de voorstelling Red Haired Men en dat werd goed onthaald. Ikzelf ben oorspronkelijk van Roeselare, en dus repeteerden we bijvoorbeeld in januari in het MAZ. Ook in de toekomst zal ik er ongetwijfeld opnieuw repeteren, en spelen.”

Ben je al bezig aan een volgende creatie of willen jullie graag eerst verder toeren met Red Haired Men?
“Ja, de volgende voorstelling heet Screws. We gaan in première in Parijs, en spelen daarna de Belgische première in Perplx, en daarna op Mira Miro, Gentse Feesten en Theater Aan Zee, Oostende. Screws zet de verhouding tussen lichaam en object op uiteenlopende manieren op zijn kop. Een bowlingbal heeft bv. één functie: hij dient om aan het einde van een glanzende houten baan zoveel mogelijk kegels omver te stoten. Wat als je de gebruikelijke omgeving wegdenkt? Voor Screws zullen we voorwerpen vastmaken aan het lichaam van de performers die steun en grip bieden om in evenwicht te blijven… of net niet! De attributen zorgen ervoor dat de zwaartekracht overwonnen kan worden of dat die net nog méér gevoeld wordt. Met behulp van o.a. ijssteigers, bowlingballen en antizwaartekrachtschoenen tarten de dansers in Screws de regels van de fysica.”
 
“Samen met vijf dansers-acrobaten gids ik de toeschouwers langs een parcours van met elkaar resonerende microperformances: van korte solo’s en duetten tot puntige groepschoreografieën. We halen je uit je comfortabele zitje en zetten je als toeschouwer - letterlijk - in beweging. De locatievoorstelling neemt je mee op een parcours doorheen een bijzondere site.”

Na de voorstelling volgt Het Laatste Woord, een nabespreking waarbij je als artiest in dialoog kunt treden met je publiek. Is zo’n sessie inspirerend?
“De performers en ik hebben voor deze creatie maar liefst 4 maanden in de repetitiestudio doorgebracht. Als je wil weten wat er achter die gesloten deuren zowat allemaal is gebeurd en hoe die voorstelling gemaakt werd, is zo’n aftertalk interessant. We speelden ook al in een vijftal verschillende landen, wat interessant is om te weten hoe de voorstelling daar gepercipieerd wordt.”

Wanneer?
Woensdag 15 mei om 20.00 uur
Waar?
MaZ - Magdalenastraat 27, Brugge
Tickets?
€10,00

Red Haired Men kreeg het aMAZe label, jongeren onder de 26 betalen dus slechts €7,00.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload