Get to know Magnus!

May 3, 2019

TURBO, dat jong ondernemen in Brugge stimuleert, is binnenkort toe aan een nieuwe TURBO-sessie. Op 9 mei nodigt het Magnus Dikese uit voor een interessante talk. De ideale gelegenheid om Magnus enkele vragen te stellen.
 

 
Dag Magnus, kan je je even voorstellen?

Magnus: “Ik ben Magnus Dikese, 27 jaar. Geboren in Noorwegen, opgegroeid in België en van origine Congolees.

 

”Wat doe je precies in het dagelijkse leven?“

Ik werk als freelance Digital Specialist. Ik help en ondersteun bedrijven/merken om hun voetafdruk online te vergroten. Daarnaast zit ik in de raad van bestuur van ArtForum/ Urban Woorden vzw (socio culturele jongerenorganisatie) en ben ik ook co-founder van Afripreneurial, een platform voor ondernemers/ondernemers-to-be in Afrika en van de Afrikaanse diaspora.”

 

Wat heb je hiervoor gestudeerd?

“Mijn middelbare studies waren TSO handel-talen, maar de Hogeschool was een rollercoaster voor mij (lacht). Ik begon 1 jaar met ‘Project & event management’ in Antwerpen, daarna deed ik diezelfde opleiding in Leuven, een jarenhalf. Als laatste heb ik twee jaar ‘Communicatie management’ in Brussel gestudeerd. Ik heb mijn hogeschool nooit afgemaakt, ik wist eigenlijk al na mijn middelbare studies dat ik niet wou verder studeren, ik wou toen al meteen werkervaring opdoen en vervolgens beginnen ondernemen. Hier heb ik een heel belangrijke les geleerd: “volg je hart, want dat klopt...”.

 

“Na mijn poging tot studeren heb ik wel een postgraduaat in ‘Digital Storytelling’ in Gent afgemaakt. Deze opleiding heeft mijn carrière gelanceerd. De manier van lesgeven was zo niet-traditioneel dat ik er meteen verliefd op ben geworden: de lessen waren telkens van vrijdag tot zondag en werden gegeven door professionals in het vak, vervolgens moesten wij aan het einde van elke les telkens de theorie die we hadden geleerd in praktijk omzetten.”

 

Je bent co-founder van Afripreneurial. Kan je even uitleggen wat dit precies doet?

“Afripreneurial is een platform voor ondernemers/ ondernemers-to-be in Afrika en van de Afrikaanse diaspora. Momenteel inspireren we en delen we succesverhalen van ondernemers online, in de volgende fase willen ons meer focussen op het maken van videocontent en het organiseren van events, conferenties en reizen.”Van waar het idee voor Afripreneurial?“Het is allemaal begonnen in 2017 toen ik voor het eerst naar Afrika ben gereisd. Ik kwam in aanraking met een continent dat in volle opmars is, nu ben ik vastberaden om mijn steentje bij te dragen. Hierbij hoop ik dat Afripreneurial het begin van een mooi verhaal kan worden.”

 

Op welk van je realisaties ben je het meest trots?

“Dat is #Tijdgenoot, een ontdekkingstocht naar inspirerende jonge pioniers die instaan voor positieve, creatieve en ondernemende verandering in het Belgische urban landschap. Dit was het allereerste videoproject waar ik aan begonnen ben samen met mijn broeder Guy Audibert Ntwari. We hadden geen kennis van filmtechnieken of regie, we hebben alles op gevoel gedaan. Dit ging gepaard met veel vallen en opstaan. Een prachtig eindresultaat, deze ervaring heeft ons aangetoond dat ons potentieel eindeloos is.”

 

Zijn er personen/vrienden waarmee je veel en/of vast samenwerkt?

“Te veel om op te noemen: Guy Audibert Ntwari, Omari Salisbury, Gil Quisquater, Monica Kamara, Adinda Vanderzande, Armelle Mintona, Nixon Mukiza, and the list goes on! Ik omring me graag met creatievelingen en mensen die me inspireren om de beste versie van mezelf te worden.”

 

Op je site zie ik dat je al met verschillende grote klanten gewerkt hebt. Heb je misschien een voorbeeld van 2 klanten en wat je precies voor hen gedaan hebt?

“Voor de tv zender Xite heb ik videorepo’s gemaakt met Jill Shaw op enkele Belgische festivals (Pukkelpop, Tomorrowland, Lokerse feesten). En bij de radiozender MNM maakte ik deel uit van de webredactie. Hier was ik mede-verantwoordelijk voor de website en het online gedeelte van de programma's UrbaNice en Generation M: voornamelijk maken van content foto, video, artikels en deze verspreiden via social media en de website.”

 

Heb je een specifieke klant waar je een zeer goede ervaring mee had?

“Clouds Tv in Tanzania, dit was mijn eerste reis naar sub sahara Afrika. Initieel ging ik naar Tanzania op prospectiereis omdat ik op zoek was naar bedrijven om mee samen te werken. Clouds TV was het eerste bedrijf dat me met open armen heeft ontvangen, ze hebben me in de week dat ik daar was naar Kigali, Rwanda gevlogen om ter plaatse te werken aan een grote deal. Die ervaring was goud waard!”

 

Wat brengt de toekomst?

“Ik wil me nu focussen op het uitbouwen van Afripreneurial en in 2020 zou ik graag willen verhuizen naar Kenya, Tanzania of Rwanda (ik moet de knoop nog doorhakken)”Waar hoop je op in de toekomst?“Ik hoop het beeld van en rond Afrika te veranderen in de positieve zin, ik wil zoveel mogelijk Afrikaanse jongeren in dienst kunnen nemen en opleiden. I want to change the narrative!”

 

Nog een laatste vraagje, je geeft ook workshops, wat probeer je hier steeds over te brengen, wat vind je zelf de belangrijkste raad om mee te geven?

“The only time you are actually growing is when you’re uncomfortable, so learn how to get comfortable being uncomfortable.”

 

Geïnteresseerd om te horen wat Magnus te zeggen heeft? Haast je dan op donderdag 9 mei om 19 uur naar de Tribune van de Republiek voor de volgende TURBO sessie!

www.magnusdikese.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload