TVJ op RRR

April 29, 2019

Op 1 mei 2004 won The Van Jets de tiende editie van de Red Rock Rally. Vijftien jaar later, tijdens de 25ste editie, sluiten ze de avond als headliner af. Dat zal ook voor de laatste keer zijn, want de band kondigde vorig jaar aan dat ze ermee zullen stoppen. Op 1 november spelen ze voor de laatste keer in de Ancienne Belgique, maar niet voor ze het Astridpark op zijn kop gezet hebben. Om het met hun woorden te zeggen: “Oh, here comes the light, see it tumbling down the sky. Open up the doors, we've been waiting for so long.”
 

 


Ik spreek af met Johannes Verschaeve, zanger en gitarist van The Van Jets, om herinneringen op te halen aan Red Rock Rally 2004. Daar zijn gelukkig nog beelden van bewaard gebleven. “Ik vind het machtig om die beelden terug te zien. We waren nog veel jonger en onervaren dan we nu zijn”, vertelt Johannes. “In die periode waren we nog niet lang bezig en was alles nog een beetje bric-à-brac, niet alles verliep vlot, maar we deden ons best. We hadden nooit verwacht dat we Humo’s Rock Rally en de Red Rock Rally zouden winnen. We gingen daarna naar her en der met ons vieren, het voelde wat scoutsachtig aan. We deden het vooral voor ons plezier en we zagen wel hoe het zou verlopen”.

 

Veel van de elementen uit 2004 zijn nog steeds aanwezig in de band. “Heel veel van het plezier dat we eraan hebben, is bewaard gebleven. Dat is misschien het geheim van onze band, de reden waarom we zo lang samen zijn gebleven zonder veel personeelswissels en dat we nog steeds overeenkomen. De camaraderie die er toen al was, hebben we nog steeds.” De vriendschap tussen de bandleden is een belangrijk element geweest in de loop der jaren. “Er zijn soms periodes waarbij je onder spanning staat, en als het dan niet goed klikt met elkaar kan het potje snel gaan barsten. Dat zijn momenten die niet leuk moeten zijn en waarop mensen wellicht kunnen beslissen ermee te stoppen. Het zijn vermoedens, want ik weet niet hoe het is om in een band te spelen die zakelijker is. Ik geniet gewoon enorm van samen op schok zijn en leute te maken.”

 

Vijftien jaar na hun overwinning op de Red Rock Rally, zijn ze aan hun afscheid bezig. Er staat nog heel wat te gebeuren, wat duidelijk maakt dat er goed nagedacht is over het einde van The Van Jets. “We hebben voor alle duidelijkheid geen ruzie met elkaar. We wisten vanaf het begin dat als we er ooit zouden mee stoppen, dat het op een mooi punt moest zijn. Het is ook van het merendeel van ons geen ambitie om eeuwig muzikant te blijven, wij hebben naast de band ook een job en een gezin. Een band heeft een piek die je even kunt volhouden, maar het is niet iedereen gegeven om te kunnen blijven doorgaan op diezelfde sterke golf. De agenda’s waren al wat moeilijker samen te leggen en geleidelijk aan is het idee ontstaan om met de band te stoppen. We zagen het zitten om er nog een mooi einde aan te breien, zodat we er met zekerheid altijd positief op kunnen terugkijken.”

 

Er komen naast de afscheidsconcerten in Gent en Brussel, nog enkele mooie dingen aan. “We hebben recent ons laatste nummer ‘Who Does’ gereleased, dat op Record Store Day op vinyl wordt uitgebracht. Ook onze eerste plaat ‘Electric Soldiers’ komt op vinyl uit die dag. Er zijn ook nog ideeën voor enkele leuke dingen, maar die moeten nog concreter worden”.

 

“We konden alleen maar dromen van zo’n einde, natuurlijk. Samen met de afscheidsconcerten in de Handelsbeurs in Gent en de Ancienne Belgique in Brussel, zullen we er één groot feest van maken. Dat gebeurt niet zo vaak op deze manier. Veel stoppende bands zitten gewoon over hun hoogste punt of gaan met ruzie uit elkaar. Wij eindigen in de volle spotlights, wat het natuurlijk emotioneel zal maken: de laatste keer in de studio samen was zo’n moment. We denken er actief over na dat vele zaken de laatste keer zullen gebeuren, maar ik vind het wel leuk om dat te kunnen doen. Stel dat het anders was geweest, hadden we misschien niet kunnen genieten van iedere laatste keer. Het is dikke luxe”. En dat wij er mee van zullen genieten, dat staat vast. Afspraak op de Red Rock Rally!

 

RED ROCK RALLY 2019

woensdag 1 mei vanaf 12u

Koningin Astridpark, Brugge

Met: The Van Jets, SONS, Hypochristmutreefuzz, RHEA, Yokan, The Black Gasolines, MAANBAR, Spitfire & Moody Mae.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload