Hendrik Lasure brengt WARM BAD

April 17, 2019

Op 28 maart lanceert niemand minder dan Hendrik Lasure zijn nieuwe project Warm Bad. De 21-jarige Brusselaar met Brugse roots staat bekend als creatieve duizendpoot. Hij is vijftig procent van het veelzijdige duo SCHNTZL, verzorgt ‘de toetsen’ in de elektroband Bombataz en componeert er daarnaast op los. Het laatste jaar schreef hij naarstig de muziek voor Garden Head, het album van Warm Bad. De zevenkoppige band bestaat uit drie gitaristen, een saxofonist, een bassist en Hendrik Lasure achter de piano. Op 19 april strijken ze neer in De Werf in Brugge. Wij stelden hem enkele vragen.
 

 

 

Binnenkort start de tournee van Warm Bad. Hoe is het project ontstaan en gegroeid?
Hendrik: “Ik heb Warm Bad opgericht in 2017. Tot nu toe speelden we meestal gezellig in de woonkamer. Vorig jaar kreeg ik van Jazzlab Series carte blanche. Ze gaven me de kans naar buiten te komen met een heel nieuw concept. Ook KAAP gaf me daarin steun. De buitenwereld voor het eerst onderdompelen in ons Warm Bad leek een mooie droom. 28 maart gaat de tournee van start in Ieper, out of all places (lacht). De dag erna komt het album van Warm Bad uit: Garden Head. Het voorbije jaar heb ik de muziek ervoor geschreven. Ik woon in Brussel, maar heb me een maand afgezonderd in Brugge; waar ik opgroeide en waar mijn ouders nog steeds wonen. Ik heb toen in een lokaal op het Stedelijk Conservatorium twaalf uur per dag muziek geschreven. Een groot deel van Garden Head is dus ook binnen die school ontstaan. Nu het album geschreven en opgenomen is, zit het grootste werk erop. Toch hoop ik dat de muziek van Warm Bad nog rijpt tijdens de voorstellingen. Met Garden Head is het zaadje geplant, nu hoop ik dat ze in de wijde wereld uitgroeit tot iets moois, en dat verschillende locaties en avonden verschillende sferen en ontwikkelingen zullen voortbrengen.”

Vanwaar komt de titel Garden Head?
“Garden Head is een metafoor voor de ontsnapping die muziek kan bieden. Lichamelijk aanwezig zijn maar met je hoofd in een eindeloze tuin zitten, ken je het? (lacht)”

In het voorprogramma van Warm Bad in De Werf ben je ook te horen met het trio The Orange Moon… Een naam die nog niet bekend is onder het grote publiek. Wat mogen we daarvan verwachten?
“The Orange Moon vormt al behoorlijk lang een trio, maar bleef tot nu toe binnen de warme woonkamermuren. Manola Cabras speelt er contrabas, Matthieu Calleja de drums en ik de toetsen. We repeteerden vaak bij Manolo thuis, hij heeft er een soort studiootje. Dat was op zondagen: muziek spelen en taart eten, in willekeurige volgorde. De muziek geeft mij dan ook een thuiskomstgevoel. Het wordt een uitdaging om die sfeer over te brengen wanneer je in een zaal staat en niet in de living, met gezichten om je heen die niet van Manolo of Matthieu zijn.”

Zowel de muziek van The Orange Moon als de muziek van Warm Bad heeft dus het daglicht nog niet veel gezien. De komende weken wordt het allemaal de wereld ingestuurd. Hoe voelt dat?
“Opwindend! Zeker de release van Warm Bad. Garden Head is het eerste album waarin ik mezelf op die manier blootgaf. Door het componeren heen ben ik met de muziek vergroeid geraakt. Het voelt dan ook als een afscheid in zekere zin; ik heb het gecreëerd, en nu wordt het de wijde wereld ingemusiceerd (lacht). Verder is het ook best speciaal om te mogen optreden in De Werf met een project dat me zo nauw aan het hart ligt. Ik ben geboren in de Werfstraat, dus ik ging al van jongs af aan naar concerten en jamsessies daar. Rik was de oprichter, Benny was daar toen ook al. Sinds het moment dat mijn passie voor muziek ontstond kwam ik daar, en die mensen hebben mij de weg gewezen door bossen vol muziek. Ik heb er de beste optredens van mijn leven gezien. Het was mijn warm, muzikaal nest. Ook toen de eerste CD van SCHNTZL uitkwam hebben ze mij gesteund. Ik heb dus wel een speciale band met die plaats, en dat maakt het des te leuker om Warm Bad en Garden Head er te performen!”


 


Hendrik Lasure warm bad
Support: Orange Moon
Jazz
Vrijdag 19 april, 20:30 De Werf

https://www.facebook.com/events/279800549314475/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload