Vague View: “We dragen het DIY principe hoog in het vaandel.”

April 15, 2019

Op 20 april, in De Kelk, stelt Brugsche band Vague View hun debuut-EP "To Hell With Heaven" aan ons voor. Die werd volledig DIY in elkaar gebotst en komt in eigen beheer uit. Ter gelegenheid daarvan zaten we op een druilerige, maartse dinsdagavond samen gitarist Fre Gereels en vocalist Mathieu "Dondi" Welvaert voor een openhartige babbel.

 

 


Jullie zijn nu iets langer dan een jaar actief, waar begon dit alles?

Dondi: “Bassist Thomas en ik speelden met het idee toen we Fleddy Melcully aan het werk zagen in JH Comma. Toeval wilt dat Miguel, onze drummer, een week daarna op Facebook verkondigde dat hij onnozel werd door al een tijd niet te kunnen samen spelen. We contacteerden hem en niet veel later hadden we onze eerste repetitie hier bij mij thuis. In de garage. Een betonnen kot. Alles deed pijn aan onze oren. We hadden nood aan een gitarist en namen contact op met Fre.”

Fre: “Miguel en ik speelden vroeger in Vienna, en ik kreeg via hem de vraag of ik het niet zag zitten om te komen jammen bij Dondi thuis. Daarna nodigde Miquel ook onze tweede gitarist Nigel uit. Hij had die leren kennen tijdens een jamsessie. Dat was begin 2017, toen zijn we echt begonnen met het schrijven van nummers en hebben we een jaar gerepeteerd. Dat was een goede leerschool voor Dondi, want dit is zijn eerste ervaring als zanger in een band.”

Dondi: “In het begin stond ik in de hoek van de garage, omdat ik zelf nog niet goed wist hoe ik mijn stem op een correcte manier moest gebruiken. Ik wilde op mezelf zijn want ik voelde me nog niet zeker genoeg.”

Fre: “Ook gewoon omdat het te klein was, dat kot!”

 

Wie schrijft de nummers? Hoe gaat dat proces in z'n werk?

Fre: “In de loop van 2017 trokken we het aantal repetities per week op naar twee per week. Nigel en ik zaten ook samen bij mij thuis om daar een ruwbouw van een nummer uit te werken. Soms komt er een riff voort uit de repetitie en nemen we die dan meer naar mij thuis om daar een structuur rond te bouwen. Soms gaat dat heel vloeiend en schrijven we een nummer in twee repetities.”

Dondi: “Met andere nummers zijn we dan veel te lang bezig... Op de repetities wordt het nummer gepolijst of volledig omgesmeten. We vertrekken van een basisidee dat we op de repetitie uitwerken. Iedereen is vrij om elk idee in de groep te gooien.”

Fre: “Daarna namen we drie nummers bij mij thuis zelf op. Die hebben we dan laten mixen en masteren in de UK en gereleased begin 2018. We brachten ook een video uit als opbouw naar onze eerst show. Dat was 13 april, in De Kelk. Die was in anderhalf uur uitverkocht.”

Dondi: “We brachten die video uit voor ik de eerste keer op een podium stond. Absurd.”

Fre: “Erna zijn we veel shows beginnen spelen. We hebben een stap overgeslaan. We hebben sinds kort pas onze eerste kleine show in een café gespeeld. Daarvoor stonden we uitsluitend op affiches met grote namen en grote podia zoals Wacko op een overvolle Burg. Ondertussen schreven we verder aan de nummers die nu op de EP staan. De eerste 3 nummers die we opnamen maken deel uit van de acht die er in totaal op te beluisteren zijn. De EP werd opnieuw op dezelfde manier opgenomen. Bij mij thuis. Ik heb ook alles geëdit. We proberen zoveel mogelijk zelf te doen. We dragen het DIY (Do It Yourself) principe hoog in het vaandel.”

Dondi: “Het is heel handig dat Fre ervaring heeft door voorgaande projecten en die kan toepassen op Vague View.”

Fre: “Het enige wat we uit handen geven is de mixing en mastering, daarvoor doen we beroep op John Mitchell van Outhouse Studios (Reading, UK). Hij werkte onder andere samen met bands als Architects, Enter Shikari, Your Demise, enz. Het logo, de artwork, de T-shirts... dat doe ik zelf.” Dondi: “Fre is onze creatieve duizendpoot.”

 

Wat staat er nu in de steigers?

Fre: “We hebben net een nieuwe video opgenomen, die ik nu aan het monteren ben. Die zou moeten uit zijn wanneer men dit leest. Dat is voor de titeltrack van de EP ‘To Hell With Heaven’. De video is redelijk hard. We gebruiken archiefbeelden wat het heel ‘straight to your face’ maakt.”

 

Die titel van jullie EP... Als je dat leest, dan denk ik onmiddelijk aan het religieuze?

Fre: “Ja, we hebben 2 nummers die een ‘fuck you’ zijn naar religie...”

Dondi: “Dat is niet iets waar we ons op willen toespitsen, maar iedereen in de band heeft een bepaalde aversie naar religie toe.”

Fre: “Die titel kwam gewoon willekeurig naar boven in mijn hoofd en ik dacht "Fuck, dat klinkt alsof het zowiezo al gebruikt is". Het klonk te goed om origineel te zijn. Dan ben ik dat beginnen opzoeken en googlen en ik vond er gewoon niks over. We konden het gewoon gebruiken! Iedereen in de band was ook direct mee toen ik het voorstelde.”

 

Wie schrijft de lyrics?

Dondi: “Die worden door Fre en mezelf samen uitgewerkt. We beslissen over een onderwerp en gooien dan onze ideeën samen. Het belangrijkste voor mij als zanger is dat ik sta achter wat ik zing. Ik ga niks zingen waar ik zelf niet in geloof. De inspiratie vinden we bij zowel persoonlijke ervaringen als de actualiteit en wat er rondom ons gebeurt. “

Fre: “Op die manier is het ook wel goed dat we beiden in dezelfde richting kijken. We hebben dezelfde ideeën, dus als ik iets schrijf is dat meestal wel iets waar Dondi voor te vinden is.”

 

Waar komt de bandnaam vandaan?

Fre: “Ik kwam daarmee op de proppen omdat de wereld een onzekere plaats is en je nooit goed weet wat er aan de hand is. Men laat ook maar zien wat ze willen dat je te zien krijgt. Alles blijft vaag en het is ongelooflijk moeilijk om te kunnen begrijpen wat er echt aan de hand is. Vague View, een vage wereld en moeilijk om er een heldere kijk op te krijgen.”

Dondi: “Zeker nu! Onze toekomst lijkt niet rooskleurig... Misschien klinken we nu als een bende oude venten, maar dat is hoe we ons erover voelen.” Wat zijn jullie muzikale inspiratiebronnen?

Fre: “Ik luister naar heel wat verschillende muziek, maar als je het vaakst naar je favoriete bands luistert dan zal dat sowieso een invloed hebben op de muziek die je zelf schrijft. Dat gebeurt gewoon onbewust.”

Dondi: “Alles wat je al je hele leven naar geluisterd hebt. Een ‘levensplethora aan musica!’”

 

Hoe zou je de muziek die jullie brengen omschrijven?

Fre: “Ik heb daar de voorbije zondag nog over gebabbeld! Die persoon zei dat we elementen uit verschillende stromingen laten doorschijnen in onze muziek. We zijn met vijf leden die een volledig andere achtergrond hebben. Dondi en ik komen uit de Hardcore Punk. Onze drummer Miguel neigt meer naar metal. Nigel naar de post-rock en Thomas naar de Punk. Door al die verschillende stromingen die samenvloeien is het moeilijk om er een label op te kleven. We willen onze muziek niet in een vakje duwen, maar als er iemand die totaal niet vertrouwd is met onze muziek me vraagt welk genre we spelen dan moet je er wel iets op kunnen antwoorden. Dan zeg ik post-hardcore en metalcore.”

 

Wat zijn jullie plannen na de EP-release?

Dondi: “Een full-length plaat, sowieso.”

Fre: “Maar eerst een tour in april in Oost-Europa. Eerst naar Duitsland, dan Budapest, erna Bratislava, dan Wenen en als laatste Praag. Gewoon zoveel mogelijk spelen om onze EP te promoten en terwijl blijven we gewoon nieuwe muziek schrijven.”

Dondi: “Wanneer die langspeler er komt, kunnen we echt nog niet zeggen, maar we zijn inderdaad constant bezig aan nieuwe nummers. Dat is ook handig aan twee keer per week repeteren. De ene repetitie kan je je focussen op aankomende optredens en de andere dan op het schrijven van nieuwe nummers.”

Fre: “We zijn daar inderdaad continu mee bezig.”

Dondi: “We hopen dat we na de release van de EP op festivals mogen beginnen spelen. Ieperfest zou ik persoonlijk heel vet vinden.”

Fre: “We zouden met plezier op een Groezrock of Ieperfest spelen. We doen ook mee aan wedstrijden om op Jera on Air en Graspop te kunnen spelen, maar uiteindelijk maakt dat niet veel uit. We spelen alles wat we kunnen spelen en hopen dat onze EP ervoor zorgt dat we over gans België shows kunnen te pakken krijgen. We spelen omdat we het graag doen. Daarom zitten we in een band. Iedere persoon die je kan overtuigen telt.”

Dondi: “Kleine of grote shows, dat maakt ons niet uit. Voor hetzelfde geld staat er iemand op een niet drukke show in het publiek die veel voor je kan betekenen in de toekomst. Dus sowieso, je altijd smijten!”

 

20 april 'To Hell With Heaven'-release in De Kelk.

https://www.facebook.com/events/2261586214128917/

VVK: €8 / VVK + CD: €15 / CD at the show: €10

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload