LOKAALMARKT

April 11, 2019

Hou je van gezelligheid, lokale producten en een toffe sfeer? Dan ben je op Lokaalmarkt in Brugge aan het goede adres. Lokaalmarkt bevindt zich in de Abdijbekestraat in Sint-Andries en is elke vrijdag geopend van 15 tot 19u. Het voormalig provinciehuis is omgetoverd tot een indoor marktplaats. De marktkramers zijn lokale producenten van rond het Brugse. Er is een ruim assortiment van groenten, fruit, zuivel, vlees, chocolade en brood.

 

Probeer zeker eens de heerlijke focaccia! Een opvallend kraam is toch wel Kopje Zwam. Deze boer kweekt oesterzwammen op afval van koffiegruis, in het hartje van Brugge. Er staan ook af en toe ‘gastproducenten’, zoals het Brussels kraam Krekel. Hier vind je mueslibars vervaardigd uit krekelmeel. Het principe van de Lokaalmarkt is dat de boeren zelf hun prijs bepalen voor de producten, een prijs die zij zelf eerlijk vinden.

 

Dit initiatief was een oorspronkelijk idee van ‘Lokaal’ en kent vier vestigingen in West-Vlaanderen. Lokaalmarkt in Brugge is een samenwerking tussen Lokaal en KVLV, vrouwen met vaart, en is nu sinds november open. Marktverantwoordelijke is de Brugse Cibe Vandewalle, die ook al de Buurderij ‘in Het Hoofdkwartier en ’t Veldzicht’ voor haar rekening nam.
 

 


Naast de boerenkramen is er in Lokaalmarkt een grote bar. Op de kaart staan Belgische wijnen, lokale bieren zoals de Ferme Fien of de Femme Fatale. De bar werd ingericht met tweedehands meubels uit de kringwinkel.

Ook kinderen zijn hier meer dan welkom. Er werd een grote kidshoek geïnstalleerd door de jongens van ‘Driehoek’, (die ook ‘Speeltijd’ organiseren). Op regelmatige basis wordt er in de Lokaalmarkt een workshop georganiseerd. Volgende workshops stonden al op het programma: groenten fermenteren, beewraps maken. Op 19/04 staat een workshop microgroenten op koffiegruis kweken gepland, georganiseerd door Kopjezwam.

Voor de betaling op de Lokaalmarkt heb je geen cash geld nodig. Aan de ingang krijg je een betaalkaart die gescand wordt bij elke aankoop (ook in de bar). Bij vertrek moet je het saldo op de kaart betalen. Zeer gemakkelijk! De kassa en de bar worden door vrijwilligers gerund. De locatie van de Lokaalmarkt is een pop-up. Vermoedelijk moeten ze eind juni op zoek naar een nieuw geschikt pand.

Het publiek van de Lokaalmarkt is divers. Voornamelijk ook oudere mensen komen hier om een koffietje te drinken, sociaal contact en uiteraard ook om boodschappen te doen. Toch mikt de Lokaalmarkt met hun allerhande workshops en kinderhoek op een breed publiek.

 

We sprokkelden enkele reacties van de klanten:

“Ik kom naar de Lokaalmarkt voor de schone mensen. (lacht) Nee, ze hebben hier de natuurlijke producten. Ik hoop dat het minder milieubelastend is wat ze hier produceren. En, het is hier gezellig!” - Werner, 68 jaar

“Ik vind dat de sfeer hier ongelooflijk huiselijk en gezellig is. En het is aangenaam dat je bij de lokale handelaar je kaasjes kan halen die je dan hier bij de aperitief kan opeten.” - Floor en Lotte, 28 en 29 jaar

“Het is hier heel erg toegankelijk om met mijn twee kindjes te komen. Ik ben hier de eerste keer gekomen om een workshop te volgen en nu komen we terug met de kinderen.” Sietske - 30 jaar

 

 

Lokaalmarkt vind je in de  Abdijbekestraat 9, Brugge.

Meer info: https://www.facebook.com/lokaalbrugge/


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload