RATMOSPHERE

April 8, 2019

Uit de band Balthazar vloeide het solo-project van Maarten Devoldere: Warhaus. Naast Soviet Grass startten bandleden (en broers) Brecht en Robin Serruys een tweede band als sideproject: Ratmosphere. De verschillende bands zijn niet alleen vrienden, ze stonden daarnaast ook nog eens allemaal samen op diverse podia: Soviet Grass tourde vorig jaar in het voorprogramma van Balthazar, Ratmosphere speelde hun eerste liveshow in het voorprogramma van Warhaus tijdens de NL-tour. Muzikale kruisbestuiving op zijn best.

 

 

Hoe komt het dat jullie gestart zijn met een sideproject naast Soviet Grass?
Robin: “Het is gegroeid vanuit het idee om mezelf wat productie aan te leren, maar dat is geëvolueerd naar volwaardige songwriting. Ik had al enkele afgewerkte nummers klaarstaan, maar had op dat moment niet meteen de intentie om daar iets live mee te gaan doen. We tourden vorig jaar met Soviet Grass in het voorprogramma van Balthazar, waar Maarten Devoldere enkele van die nummers oppikte. Soviet Grass kon de laatste twee data van die tour logistiek niet meepikken, dus stelden ze ons voor om die twee data in te vullen.”
Brecht: “We zijn dan op heel korte tijd heel veel beginnen repeteren. Daarna ging Maarten solo op tour met Warhaus. Hij vroeg ons om het voorprogramma te verzorgen en zo is dat naar een nieuwe band geëvolueerd.”

De Urban Dictionary omschrijft ratmosphere als ‘that dank dusty smell that accompanies the aged excretment of rodents found in a tight space such as a cave, attic, closet, or other place rodents make nests and inhabit’. Ik vermoed dat jullie de naam niet daarvan hebben gehaald?
Robin: “Daar heeft het gelukkig zeer weinig mee te maken. (lacht)”
Brecht: “De naam komt eigelijk uit het nummer ‘Shutout’ van The Walkers Brothers. Daarin komt het woord ‘Atmosphere’ vaak terug, maar wordt soms verstaan of gezongen als Ratmosphere. We vonden dat wel een leuke variatie.”


“Samenspelen als broers is een organische evolutie.”

Wie schrijft de nummers voor Soviet Grass? Is het niet moeilijk te kiezen voor welke band je nummers maakt of welk nummer welke band krijgt, of loopt dat te ver uit elkaar?
Brecht: “Bij Soviet Grass hebben we evenveel inbreng, we doen allemaal voorstellen en dat wordt samengesmolten tot nieuwe songs.”
Robin: “Het ligt qua genre ook iets te ver uiteen, dus het is voor ons wel duidelijk wat we met Ratmosphere willen brengen.”

Hoe zou je jullie muziek omschrijven?
Brecht: “Synth pop oriented…”
Robin: “Ja, verschillende blogs omschreven het al als ‘Drugged Out Disco of Underdogpop’. Als er een naam opgeplakt moet worden, kan je onze eerste twee singles wel benoemen als Synth Pop, maar met aandacht voor het gitaarwerk.”
Brecht: “Ik bespeel de drum en werk ook met synthpads, daarbij komen het gitaarwerk en de vocals van Robin.”

Kan je makkelijker je mening kwijt tegen je broer in de band dan bij Soviet Grass, waar jullie als vriendengroep samenspelen?
Robin: “Dat maakt eigenlijk niet veel verschil, Bij Soviet Grass is iedereen ook gewoon equal. We zijn een hechte groep vrienden en kennen elkaar al zolang, er zijn geen barrières meer.”
Brecht: “Met Robin speel ik al van kleins af aan samen. We leerden beiden ons eigen instrument aan en zijn daaruit vanzelf beginnen samen spelen op zolder. We kennen het dus niet anders.”
Robin: “Het is een organische evolutie.”

Jullie eerste show met Ratmosphere was meteen in het buitenland. Was dat makkelijker of bracht dat net iets meer stress met zich mee?
Robin: “Ja, wel makkelijker. Er wordt niets van je verwacht, je wordt objectiever beoordeeld. Er wordt ook niet vergeleken met Soviet Grass, in Brugge zou dat al sneller het geval geweest zijn. Dus daar heb je carte blanche bij wijze van spreken. Het is ook de eerste keer dat ik op de voorgrond kom als vocalist, dus het was toch makkelijker om dat niet onder ‘bekende gezichten’ te doen.”
Brecht: “Volgende week gaan we op tour met The Black Box Revelation in Nederland, dat is een goeie opwarming voor onze homecoming show in Brugge met Jaguar Jaguar. Dat mocht er dan ook wel eens van komen, we zijn blij dat we eindelijk in Brugge mogen spelen. (lacht)”

Jullie deden wel een ‘Carpet Session’ met comma.world, dat was al een beetje Brugge. Voelde dat ook als een optreden of was dat meer het gevoel van een repetitie?
Robin: “Het voelt losser dan een optreden, maar ook niet echt als een repetitie. Iets daartussenin. Er kwam tijdens die opname ook spontaan volk langs die dan begon mee te kijken, waardoor je wel iets meer die live vibe kreeg. De Carpet Sessions is een heel leuk concept dat zeker verder mag uitgepuurd worden, volgens mij.”
Brecht: “Ja, er zit veel potentieel in het project en werd ook echt professioneel aangepakt. We hebben daar een zeer goeie ervaring aan overgehouden.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Ratmosphere?
Robin: “Na de tour met The Black Box Revelation en de show in Brugge releasen we opnieuw een single met bijbehorende clip. Het idee is om daarna om de drie maand een nieuwe single te releasen. Ondanks het feit dat er op korte tijd al heel wat is uitgekomen, hebben we nog veel op jullie los te laten.”
Brecht: “We move on gewoon, we blijven bezig. Tours, opnames, nieuwe muziek schrijven… Het verloopt allemaal zo spontaan.”

Ratmosphere speelt hun eerste liveshow op Brugse grond als support voor Jaguar Jaguar in De Biekorf op 11 april.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload