De organische evolutie van de eerste EP van VENTILATEUR

March 19, 2019

Na heel wat optredens in Brugge en de rest van Vlaanderen, het zoeken naar hun eigen sound en het winnen van Burgrock 2018, is het voor VENTILATEUR tijd om hun eerste EP uit te brengen. Op 28 februari spelen ze hun releaseshow in de Ryelandtzaal in Brugge. BLVRD ging langs bij Iben (drums) waar hij samen met Daan (gitaar) en Jasper (bas) op dat moment bezig was met het afmixen van de Carpet Session die ze voor Comma.world speelden. Het resultaat daarvan mogen we verwachten ergens in februari.
 

 


Wie naar de nieuwe EP luistert zal merken dat VENTILATEUR moeilijk vast te pinnen is op één genre. In het gesprek worden stijlen als rock, jazz, alternative, salsa en fusion naast elkaar gebruikt en komen artiesten als Dans Dans, Anderson .Paak, STUFF., Pearl Jam en Michael Jackson aan bod. Dit zegt misschien meer over de plaat dan er gewoon één genre, zoals ‘rock’, op te kleven. “Ik vind rock echt een verschrikkelijke term,” lacht Iben. “Dan denk ik aan van die mottige bandshirts.” “We zitten ook in een muzieklandschap waar genreverwarring bijna de norm is geworden,” valt Daan hem bij. “We zouden er een term kunnen op kleven, maar zouden we daarmee kunnen vatten waar onze plaat om draait?”

 

Invloed en evolutie

Voor VENTILATEUR was er Sweaty Naked Men, een blues-rockband van Iben en Daan. “VENTILATEUR is veel opener. Elk idee waarmee iemand van ons drie komt is oké. We geven onszelf heel veel vrijheid.” De reden hiervoor ligt volgens Iben in het feit dat ze heel wat andere invloeden binnenlieten: “Op een gegeven moment zijn we bij Sweaty Naked Men heel veel naar jazz beginnen luisteren. Dit heeft een grote invloed gehad op mijn drummen, maar sowieso ook op Daan zijn gitaarspel. Wat we brengen zou ik niet als jazz benoemen hoor, maar er zitten wel jazzy invloeden in.”

 

Met de komst van Jasper werd VENTILATEUR zoals het nu bestaat gevormd. Dit zorgde opnieuw voor een andere drive. Jasper: “Als ik er nu over nadenk was ik een gigantische Pearl Jam-fanaat. Ik kende echt het hele oeuvre. Maar ik ben dan ook veel naar Dans Dans beginnen luisteren. Dit had sowieso zijn invloed. De artiesten en genres waar we naar luisteren hebben een grote invloed op onze muziek, maar dit evolueert allemaal ook zeer sterk, wat dan opnieuw een grote invloed heeft op onze muziek. Het is iets heel circulair.”

 

Eigenlijk is de plaat een goeie weergave van heel deze bovengenoemde evolutie. De track ‘Eminence Grise’, het derde nummer op de plaat, stamt nog uit de tijd van Sweaty Naked Men. Het idee van ‘Epakaliki’, het vierde nummer, bestond al toen Jasper er bij kwam. En de eerste twee tracks die je hoort zijn ‘volwaardige’ creaties waar zowel Iben, Daan als Jasper bij betrokken waren. Al is dit voor de twee bovengenoemde nummers eigenlijk ook zo, aldus Daan: “De komst van de baslijnen van Jasper heeft de bestaande nummers enorm veranderd. Het heeft een enorm grote invloed gehad op hoe de nummers klinken en zijn opgebouwd.”

 

In de studio

Eind oktober is de band dan in de studio gekropen. “Met zowel de persoon die ons gemixt heeft, als de persoon die ons gemasterd heeft zijn we enorm tevreden. Zij hebben ons echt naar een hoger niveau getild,” stelt Daan. “De opnames zijn op slechts twee dagen gebeurd, wat enorm stressen is. Uiteindelijk is dat echt niet zo lang voor vier nummers. Maar het gebeurde in een enorm goeie sfeer.” “Het was dan onmiddellijk ook de vraag van Geert, de producent, hoe we het wilden opnemen,” gaat Iben verder. “We hebben vrij vlug de keuze gemaakt om alles samen te doen. Met alle instrumenten in dezelfde ruimte spelen om elkaar zo goed mogelijk aan te voelen. De eigenlijke opname van de instrumenten gebeurde elk apart, maar we speelden wel samen.”

 

“Bij de mastering van de plaat kozen we er voor om de kleine oneffenheden er in te laten zitten. De vingers die je bijvoorbeeld hoort halen we er niet uit. We laten dat er in zitten. Dat is de menselijkheid die in je plaat zit. Haal dat weg en het wordt iets zeer machinaal. We zijn blij met de keuzes! De plaat klinkt heel organisch. Het is daarnaast ook wat vuiler en duisterder qua klank dan we dachten te gaan. Het is totaal niet afgelekt. Het zit allemaal strak, maar de klank is echt vuil, met scherpe randjes.” Dit wordt beaamd door Jasper: “Als we nu naar de plaat luisteren is er geen moment waarvan we vinden dat het niet goed is. Het is echt goed zoals het nu is.”

 

“Het is daarnaast ook goed geweest om op die manier met onze muziek bezig te zijn geweest,” gaat Jasper verder. “Voor deze professionele opnames namen we vaak zelf demo’s op om jams te herbeluisteren, maar dit is toch anders. Het is goed om het eens op deze manier te horen. Het heeft veel invloed op de manier hoe we nu, na de opnames, aan nieuw materiaal werken. Het is een afgesloten hoofdstuk. Die nummers zijn er, en nu kunnen we verder.” “We werken niet op een andere manier,” vult Iben aan. “Maar we zijn weer een ander zijweggetje in geslagen. Het is een goeie manier om dingen mentaal af te werken. We hebben opnieuw een bladzijde omgeslagen. We denken niet meer aan nummers afwerken. Dat werkt heel bevrijdend naar nieuw werk toe. Je moet niet meer bang zijn om nieuwe dingen te proberen omdat het niet zou overeenkomen met andere nummers. We gaan sinds de opnames veel meer de duistere kant op.”

 

Kikkerdril

De cover voor de EP is gemaakt door Brugs fotograaf Tim Theo Deceuninck. “De bedoeling was om iets te doen met kikkerdril,” begint Iben al lachend, “maar blijkbaar was het niet het seizoen daarvoor. Uiteindelijk heeft hij gewerkt met luchtbellen in water en de toevoeging van kleurstof op laboplaatjes en deze vastgelegd met een combinatie van fotografie en microscopen. De seizoenen spelen ons blijkbaar wel parten,” gaat hij verder. “Voor onze videoclip willen we werken met een pauw, maar ook daar zitten we met een probleem aangezien het seizoen hier ook niet ideaal voor is. Maar we vinden wel een oplossing!” Volgende keer dan maar een plaat opnemen in het paarseizoen.

 

Releaseshow VENTILATEUR in de Ryelandtzaal op 28 februari (i.s.m. De Snuffel)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload