Door het oog van: Stadsdichteres Tania Verhelst

March 17, 2019

Tania Verhelst is de huidige stadsdichter van Brugge. Gedurende twee jaar zal je haar poëzie tegenkomen in de binnen- en buitenstad. Kortom: ze combineert woord met teken- en schilderkunst, en heeft daar een eigentijdse visie over. 'Verwondering, nieuwsgierigheid en tijd: meer heb je niet nodig om een goed gedicht te schrijven.'
 

Een bezige bij?

“In Brugge is het stadsdichterschap geen officiële of bezoldigde functie (tot nu dus, red.), wat betekent dat het als het ware geadopteerd is door Zwerm vzw (boekenliefhebbers die activiteiten organiseren om mensen literatuur te laten ontdekken, red.). Dat houdt in dat ik samenwerkingsverbanden aanga met allerlei initiatieven, zoals 'Vierkant tegen Eenzaamheid'. Er werd mij gevraagd om een rouwgedicht en -kaart te maken voor mensen die eenzaam sterven. De aanleiding van het project was een tiental eenzame overlijdens in Brugge. Voor MOOOV schreef ik een gedicht geïnspireerd op de film: 'What Will People Say' (2018). Tot slot vloeit het gedicht 'Er ligt een man in het park' voort uit een project van YOT vzw die het standbeeld 'The Homeless Jesus' van Timothy Schmalz bij de Heilige Magdalenakerk (figuurlijk weliswaar) in de verf wilde zetten.”

Bovendien werken Uitwijken (één van de projecten waar Tania Verhelst aan deelneemt, red.) en het stadsdichterschap elkaar in de hand, omdat ze dezelfde doelstelling hebben: literatuur of poëzie brengen bij mensen die daar normaal gezien niet mee in aanraking komen.

 

Oostendenaar en Bruggeling?

“Ik kom oorspronkelijk uit Oostende, maar heb hier in Brugge schoolgelopen en werk als klinisch psychologe in AZ Sint-Jan, dus ik voel me wel vertrouwd met de stad. In opdracht schrijven is boeiend, want het geeft mij de uitdaging om iets in een beperkte tijdsduur klaar te krijgen.”

 

Nostalgische gevoelens?

“lk vind dat er qua literatuur, ook voor jongeren, een groter aanbod is dan pakweg tien jaar geleden. Denk maar aan het literatuurfestival Bru·Taal, de creatieve vrijhaven Het Entrepot of het medialab Villa Bota, waar het radioprogramma De Pokken van Voltaire door het dichterscollectief 'Het venijnig gebroed' gepresenteerd wordt. Zij hebben samen met Zwerm vzw 'De Sprekende Ezels' in juni naar hier kunnen halen. Dat is een experimenteel en vrij podium voor onder andere poëzie, muziek en andere performance. Ook in De Vetten Os worden regelmatig evenementen rond poëzie en slam poetry georganiseerd. Al deze initiatieven kunnen op lange termijn een groter draagvlak vormen voor literatuur en poëzie in Brugge.”

 

WikiHow 2.0: hoe schrijf je een goed gedicht (in tien stappen)?

Iedereen kan gedichten schrijven, zelfs jij en ik. Daarom heeft onze stadsdichter Tania tien stappen opgesomd om een goed gedicht te schrijven.

1.
Zoek jouw eigen inspiratie (m.a.w. een onderwerp dat jou interesseert of fascineert).

 

2.
Schrijf enkele kernwoorden op en zoek een rode draad die ze met elkaar verbindt. Dat kan over alles gaan. Een bloempot, een straatnaam of een kat ...

 

3.
Verras jezelf met ongebruikelijke combinaties van woorden en borduur verder op die ‘nieuwe gedachten’.

 

4.
Vergeet niet dat er zoiets bestaat als 'dichterlijke vrijheid'; dit geldt ook voor de grammatica.

 

5.
Speel met de dubbele betekenis van woorden (letterlijk en figuurlijk). Soms kun je ze in meerdere contexten tegelijk gebruiken.

 

6.
Leer het gedicht uit het hoofd en ga ermee wandelen; beweging doet je anders denken.
 

7.
Laat het gedicht even rusten en bekijk na enkele weken of je het nog steeds goed vindt. Als het blijft 'plakken', ben je goed op weg.

 

8.
Geef niet op, want oefening baart kunst!

 

9.
Als je er geen plezier uit put, probeer dan iets anders, zoals een kortverhaal.

 

10.
Aarzel niet om je gedicht door te sturen naar onze stadsdichter (tania.verhelst@telenet.be). Ze helpt je graag als je even niet meer weet hoe het gedicht verder moet.

Haar werk vind je op: www.taniaverhelst.be en www.zwerm-vzw.com

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload