Reismarkt 2019

February 21, 2019

Jongeren reizen steeds vaker en verder. Om je reis goed voor te bereiden, organiseert Wegwijzer jaarlijks een Reismarkt. Je vindt er straffe reisverhalen, handige reistips en informatie heet van de naald. De hele dag lang kan je speeddaten met reizigers. We spreken met Adrian, Iris, Jonas en Wouter. Zij begonnen als bezoeker op Reismarkt, ze trokken de wijde wereld in en nu zitten ze er als informant om andere reizigers te informeren en inspireren.

 

Welk soort reiziger ben je?
Wouter: “Ik ben een lowbudget reiziger en ga meestal op reis met de fiets, kano of al liftend. Ik ben ook sociaal en probeer altijd bij de plaatselijke bevolking te overnachten om te voelen hoe de mensen er leven.”

Adrian: “Goh… ik zou het niet weten. Anders dan een backpacker? Eigenlijk ben ik een slow traveler. Ik reis graag traag en blijf wat langer op een locatie. Ik vind het leuk om het leven ter plaatse in me op te nemen.”

Iris en Jonas: “Normaal zijn we ook backpackers maar nu dus motoreizigers. We hebben twee maal een moto gekocht en verkocht in Azië. Het voordeel van met de moto reizen is dat je op plaatsen komt waar je normaal niet komt. Je kan overal op, onder of door. We zijn graag avontuurlijk en vrij. We hebben altijd een tent mee om niet telkens afhankelijk te zijn van slaapplaatsen.”

Wat was je zotste ervaring?
Wouter: “In Peru heb ik een kano gekocht en vier maanden langs de rivieren in de jungle gereisd om elke avond bij de inheemse bevolking te overnachten. Ik was volledig uit m’n comfortzone en bovendien had de plaatselijke bevolking schrik van blanke mensen omdat ze denken dat wij hun organen komen stelen. Ik heb gaandeweg hun vertrouwen moeten winnen. Ook met m’n kano was het wennen. Tijdens de derde dag is m’n kano half gezonken en ben ik veel materiaal verloren; m’n gsm, schoenen, tentstokken, camera… Gelukkig had ik m’n peddel nog.”

 

Adrian: “M’n fietstocht van Sydney naar Melbourne waarbij ik in één maand een lange tocht deed en sliep in m’n tentje, dat was echt magisch.”

Iris en Jonas: “In Laos en Vietnam hadden we offroad moto’s, dat was voor ons het meest avontuurlijke. We moesten met niets rekening houden en konden rivieren en modderplassen gewoon doorkruisen.”

 


Hoe heb je je op deze reis voorbereid?
Wouter: “Ik haalde veel informatie bij Wegwijzer en sprak ook met andere reizigers die net terug waren, op Reismarkt. Ik liet me onderweg ook leiden door tips en advies van andere fietsers of de plaatselijke bevolking.”

Iris en Jonas: “We hebben heel veel opgezocht over landsgrenzen en motoren. We zijn ook naar Reismarkt geweest voor we vertrokken. Het was voor ons bijvoorbeeld handig te weten in welke landen er een importtaks is of wat de vereisten zijn van je rijbewijs. Als je niet goed geïnformeerd bent, kunnen ze je makkelijker in de maling nemen.”

Adrian: “Eigenlijk had ik nog niet zo veel op voorhand voorbereid en veranderden m’n plannen ook weer onderweg. Ik heb me op voorhand wel goed geïnformeerd over reisverzekeringen bij Wegwijzer. Ik wist namelijk dat ik langer dan een jaar zou reizen en een reisverzekering voor zo’n lange periode is niet altijd vanzelfsprekend. De grootste voorbereiding voor mij was geld sparen. Dat deed ik door drie jobs te combineren: overdag, ’s avonds en in het weekend.

Welke tips heb je om lowbudget te reizen?
Wouter: “De beste manier om goedkoop te reizen is door te besparen op je vervoer. Ofwel met de fiets, te voet of al liftend. Ik probeer ook meestal te kamperen in de tuin van mensen, bij de politie, bij de brandweer of in de kerk. In Nicaragua ging ik om de paar nachten naar de kerk. Ik zorgde er wel voor dat ik niet profiteerde van hun gastvrijheid. Dus vaak ging ik ook naar de winkel en kocht ik eten voor de hele familie. Af en toe ondersteunde ik hen ook in hun werk; maïs oogsten, timmerwerk…”

Adrian: “Ik probeer altijd te logeren bij locals via couchsurfing en door vrijwilligerswerk te doen via Workaway.”

Iris en Jonas: “Je moet veel tijd en energie steken in het verkopen van je moto, anders verlies je veel geld. We zijn daar telkens een kleine twee weken mee bezig geweest. Verkoop veel bluf en verdraag het gezaag. (lacht)”

Voelde je je niet eenzaam af en toe, zo op je eentje ver van huis?
Adrian: “Als je alleen reist, ben je eigenlijk nooit alleen. Je ontmoet veel sneller mensen en je reist vaker met andere reizigers samen.”

Wouter: “Ik hou van de vrijheid als ik alleen reis. Als je alleen reist, is het ook gemakkelijker om bij families te overnachten. Soms kwam er wel eens iemand op bezoek tijdens m’n reis; een vriend, mijn zus of mijn mama.”

 

Iris en Jonas: “Nee, we hadden telkens elkaar. Ik heb mij zo ver van huis nog nooit zo ontspannen en stressloos gevoeld, ondanks dat we soms 12 uur aan een stuk op de moto zaten.”
 

 


Wat heb je geleerd tijdens deze reis?
Wouter: “Zeker aan jongeren raad ik aan om een lange reis te maken. Ik vind het belangrijk dat je andere landen en realiteiten leert kennen en dat je nadien beseft dat wij onszelf gelukzakken mogen noemen in ons klein Belgenlandje. Deze grote reis heeft me ook geleerd m’n plan te trekken en om niet op te geven. Alhoewel ik tijdens mijn kanotocht in een vijandige omgeving reisde, heb ik toch geleerd om vertrouwen te hebben in de mensen en mijn tocht voort te zetten. De grootste les die ik geleerd heb is dat we allemaal tot dezelfde familie behoren en dat de wereld een mooie plaats is. Je hoeft dus niet al te bezorgd op reis te vertrekken.”

Iris en Jonas: “Veel. We zijn rustiger en zelfzekerder geworden. Als je eens lang weg bent van vrienden en familie, ben je op jezelf aangewezen en moet je zelf je beslissingen nemen en erachter staan. We hebben ook beseft dat mensen een groot hart hebben en er kunnen zijn voor je op de raarste momenten. We werden heel snel uitgenodigd bij onbekende families thuis om iets te eten of te drinken. Dat is een sociaal aspect dat in België verloren gegaan is.”

 

Welke ultieme reistip kan je ons nog geven?
Adrian: “Australië is een makkelijk land voor een eerste verre reis; het is een veilig land en je ontmoet er veel andere backpackers. Tijdens m’n Working Holiday heb ik ervaren dat het leven er duur is maar dat je er ook wel veel geld verdient.”

Wouter: “Aan iemand die ook wil beginnen met fietsreizen, raad ik aan om klein te beginnen. Ik ben ook gewoon begonnen met een fietsreisje van enkele dagen in Zeeland en dan krijg je al snel de smaak te pakken.”

Iris en Jonas: “Informeer je goed en plan je reis maar hou ook niet altijd stijf vast aan je plannen. Go with the flow. Oh... en als de politie je tegenhoudt om vragen te stellen of geld te vragen, spreek dan je eigen taal en doe alsof je geen Engels kan. ‘English little bit’. Dan ben je maar eventjes de domme toerist.”

Reismarkt 2019
Zondag 24 februari, 10 u tot 18 u, GRATIS tot 26 jaar!

Bijna alle bereisbare bestemmingen en reisformules komen aan bod! Laat je daarnaast ook informeren en inspireren door talloze workshops, beeldreportages en lezingen over o.a. diefstal of gezondheid op reis.

Op deze 34ste editie staan ‘duurzaam reizen’ en ‘reizen in digitale tijden’ extra in de kijker. Vlaanderens alternatieve reisbeurs is toegankelijk voor zowel backpackers, wandelaars, fietsers, wereldreizigers, citytrippers, koppels met kinderen…

Ontdek het volledige programma op reismarkt-brugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload