Kunstenal komt met nieuwe uitvalsbasis voor creatief jong geweld

February 15, 2019

Op zaterdag 16 februari wordt Male even het epicentrum van alles wat bruist in Brugge. Die dag opent Kunstenal namelijk hun nieuwe plek, genaamd De Basis. Dit wordt een plaats waar creatieve ontplooiing centraal staat en alle oogkleppen worden afgeworpen. Het concept is namelijk heel simpel: alles mag en alles kan. Dit echter met één lijfregel: alles wat er gebeurt in De Basis dient bij te dragen aan het gebouw, het collectief, de plaats. Om het met een cliché te zeggen draait het om respect geven om respect te krijgen. De Basis hoopt uit te groeien tot een creatieve utopie binnen het normaal zo rigide culturele landschap van Brugge.

 

 

Het oude herenhuis - dat vroeger werd gebruikt door De Berkjes - waar Kunstenal zich zal vestigen, heeft alleszins alles in zich om bovenstaande doelen waar te maken. Bij het binnenkomen op het terrein langs de grote poort vallen direct de grote tuin en de statige uitstraling van het huis op. Hoewel De Basis gelegen is aan de drukke Maalse Steenweg, ademen het gebouw en het groen errond voornamelijk rust uit. Even piepen door de achterste ramen beloonde ons met een zicht op bomen, velden en het Kasteel van Male. Al vanaf het eerste moment was duidelijk dat dit een locatie is die bezielt en de fantasie prikkelt.

 

“De Basis wil zich niet beperken tot louter kunstenaars of muzikanten, maar een platform bieden aan iedere Bruggeling om zich op een verfrissende manier te engageren.”


Het gebouw zelf ziet er momenteel nog wat uitgeleefd uit, maar een fundering aan karakter is overduidelijk aanwezig. Het herbergt ruimtes waarbij je je direct 1001 functies kunt inbeelden: van repetitie- of feestruimtes in de kelder, een gezellige inkomhal en een prachtige tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers tot studio’s en ateliers in de kleinere kamers verspreid over het huis… Dit zijn nog maar enkele van de invullingen waar we bij een eerste korte tour aan dachten. Eén van de organisatoren, Lander Hoornaert, benadrukt echter dat nog niets in steen gebeiteld staat. Hij wil namelijk eerst samenzitten met andere geïnteresseerden om te kijken waar er precies vraag naar is. Daarom wordt de dag voor de grote opening een eerste overlegmoment georganiseerd: op vrijdag 15 februari nodigt Kunstenal iedereen met goesting uit om na te denken over de invulling van De Basis. Hoe je je creativiteit invult speelt daarbij geen rol. De Basis wil zich niet beperken tot louter kunstenaars of muzikanten, maar een platform bieden aan iedere Bruggeling om zich op een verfrissende manier te engageren.

Dat het concept van De Basis dus nog niet zo verankerd is als de naam doet vermoeden, is naderhand wel duidelijk. Met de unieke, inspirerende locatie is er echter alvast een stevige basis gelegd. Het is dus reikhalzend uitkijken tot wat dit project zal uitgroeien. De feestelijke opening op 16 februari lijkt alvast een goede aanzet te gaan geven. Naast een gezellige bar - Kunstenal heeft deze zomer genoeg ervaring kunnen opdoen met Bar Jafar in House of Time – wordt ook beeldend werk gepresenteerd van Julie Hurtecant, Douwe Ruben, Frieke Verlé, Pauline Vanhooven, Alexander Van Maele, Tibo Nassel, Flo Vandenbussche, Anneleen Valcke, Feline Laridon, Kaili Knockaert, Juliet Plasschaert, Emily Maenhout, Jason Slabbinck en Anaïs Hoornaert. De avond wordt muzikaal begeleid door lokale talenten Mindwolf, Might Be en Lily & The Blackbirds.

 

Het openingsevent van De Basis vindt plaats op zaterdag 16 februari, tussen 15.30u en 1u 's nachts.
Adres: Pelderijnstraat 54, 8310 Assebroek.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload