“UGLY BELGIAN HOUSES OP MUZIEK”

December 13, 2018

Wie een tweetal jaar geleden bij de vorige passage van BeraadGeslagen in Brugge was, zal wellicht snel snappen waar het bij hun eerste LP ‘Duizeldorp’ om gaat. Bruine kroeg De Vetten Os - wat een absurde plaats lijkt voor een concert van een band die gecategoriseerd wordt onder jazz - was toen de setting voor een optreden van een band waarin alles mogelijk is, waarin gespeeld wordt met het publiek en waarin vrijheid en absurditeit in muziek hand in hand gaan.

 

 

BeraadGeslagen zijn Lander Gyselinck (van o.a. STUFF.) en Fulco Ottervanger (van o.a. De Beren Gieren en STADT). Het gevoel dat we overhielden aan dit concert in De Vetten Os wordt beaamd door Fulco: “BeraadGeslagen is heel erg regelloos, een vrijplaats voor alles wat in onze andere bands niet kan en niet mag.”

 

Is vrijheid iets wat in de andere bands niet mogelijk is?
Fulco: “Nee, dit wil niet zeggen dat we in onze andere bands minder vrij zijn, maar we pinnen ons met BeraadGeslagen veel minder vast op één stijl. Op elk moment mogen we iets inzetten, de andere verrassen. We hebben het kader van de nummers zoals die op de plaat te horen zijn, maar daarbinnen kan het alle kanten uit. De nummers staan vast en de vorm is er, maar live gaan we die rekken en strekken en er mee gaan spelen.”

In De Vetten Os samplede Lander bijvoorbeeld een voicemail van Benny Claeysier, die bij De Werf jullie plaat uitbrengt en toen in Ibiza zat, in een van jullie nummers.
“Ja, er is op een aantal vlakken heel veel vrijheid. Er mogen teksten gelezen worden, er mag Duits en Nederlands gebruikt worden. Het kan bijvoorbeeld goed gebeuren dat ik ga drummen en dat Lander bas gaat spelen.”

Hoe gaan jullie dan om met die vrijheid wanneer jullie de nummers op plaat zijn gaan zetten?
“We zijn nooit helemaal klaar met nummers en ze zijn - ook na het opnemen van de plaat - nog steeds in volle evolutie. Sommige nummers zijn al 6 jaar oud en daar blijven we maar aan kneden. Op een gegeven moment hebben we gewoon besloten om ze op een langspeler te zetten en vast te leggen. Het is een heel erg geproducete plaat geworden, maar live kan met de nummers van alles gebeuren. Soms gaan we een nummer super strak spelen, andere keren dan weer niet.”

Lander en jijzelf zijn ondertussen gevestigde waarden in het Belgische muzieklandschap. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Het concept van BeraadGeslagen in eigenlijk ontstaan als non-concept. We kwamen gewoon samen in mijn kelder voor de lol. We hebben toen enorm veel opnames gemaakt op cassettes en speelden af en toe in de Fatima in Gent waar we dingen uitprobeerden. Het is al 12 jaar een hobbygroep geweest zonder dat we daarmee naar buiten zijn gekomen, zonder daar bewust of onbewust mee bezig te zijn. Het bestond gewoon.
Op een bepaald moment hebben we toch een EP’tje opgenomen. Na de opnames heeft het een jaar lang ergens op een harde schijf gestaan. Wat later zijn we dan toch naar De Werf gestapt met de vraag om het uit te brengen. Die waren snel overtuigd, op voorwaarde dat we later een langspeelplaat gingen maken, wat uiteindelijk ‘Duizeldorp’ is geworden.”

 

In Duizeldorp merk je een fascinatie voor dat typische Vlaamse landschap en de Vlaamse architectuur:  de titel van de plaat, de videoclip van Grégoire Verbeke… Vanwaar komt dit?
“Duizeldorp is eigenlijk bijna ‘Ugly Belgian Houses’ op muziek. Het is heel herkenbaar, maar ook iets wat esthetisch gezien heel alledaags en lelijk is. Maar eigenlijk is het gewoon iets heel karakteristiek en heel Belgisch, iets heel bevreemdend maar toch zo vertrouwd en speciaal.”

Hoe kijk jij als Nederlander naar de Belgische jazzscene die zich gevormd heeft de laatste jaren?
“In België heb je echt een broeinest aan goeie dingen. België heeft een organisch vettig kantje, iets broeierig. In Nederland is het allemaal iets meer afgemeten, iets meer prefab. Hier mag er echt gecultiveerd worden. Wat ruwheid kan echt nog. Er is een soort marge voor fouten en er is ruimte om te zoeken. België heeft veel minder identiteit en is veel meer verdeeld. Er is een soort onzekerheid, een zoeken naar nieuwe vormen in een multiculturele sfeer. In Nederland heb je één groep Nederlanders, is alles veel meer één geheel, ook in de muziek. Hier heb je allerlei kantjes. België heeft veel meer verschillende productjes en hier kan veel meer. Kijk naar de eigenheid en verscheidenheid van Dans Dans, STUFF., MDC III, Linus, AAN/EOP …”

Live kiezen jullie ervoor om in de zaal te spelen met het publiek rondom jullie. Waarom die bijzondere setting?
“Je krijgt een speciaal contact met het publiek en vo

 

or dat publiek is het leuk om ons zo te zien spelen. Je ziet het oogcontact tussen Lander en mij, wat we naar elkaar roepen, hoe onze vingers en handen bewegen… Het creëert een samenhorigheidsgevoel. Het voelt ook wat ceremonieel aan. Er wordt een energiecentrum gecreëerd. Iedereen is gefocust op elkaar. We betrekken ook het publiek heel actief. Er mogen dingen gezegd worden, we geven de microfoon door… Als er trouwens Brugse rappers zijn: meld jullie! Vinden we altijd heel tof.”

Waar mogen we ons op 14 december aan verwachten in De Werf?
“Aan een speelsheid, het toelaten van mislukken, het samenspel… Het funky aspect van BeraadGeslagen is leuk. Het is een beetje een mengeling van aanklooien en toch proeven. Af en toe een mooie melodie, maar vooral heel wat onverwachte dingen.” 

 

 

Fulco & Lander spelen 'Verandajazz / Stoepdisco'. Release-show!
i.h.k.v. 'Autumn Falls' - 'Close Encounters'
Vrijdag 14 december in De Werf.
Een coproductie tussen KAAP & Cactus Muziekcentrum vzw i.s.m. BLVRD & JH Comma

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload