“Sfeervol drama met bovennatuurlijke elementen”

November 27, 2018

Een sekteleider, dubbelganger, ‘The Lobster’, het Franse platteland en Brugs publiek. Na ‘Egoïste’ en enkele kortfilms, stelt regisseur Jelle Stroo op 30 november en 2 december zijn nieuwste film ‘La Deuxième’ voor, en naar aanleiding van deze première sprak BLVRD de aanstormende cineast om de gemene deler te vinden in deze reeks schijnbaar ongerelateerde factoren.

 

 

De trailer van ‘La Deuxième’ brengt een mysterieuze, ietwat dreigende sfeer met zich mee. Toch valt er niet uit af te leiden waarover de film nu precies gaat. Kun je al een tipje meer van de sluier lichten?

Jelle Stroo: "La Deuxième vertelt het verhaal van een beginnende sekte op het Franse platteland, waarbij de leider, Jean Barreau, een tweede leven aan zijn volgelingen belooft. Wanneer één van die volgelingen, Camille Griffon, haar dubbelganger in het huis ontmoet, ontdekt ze dat Jean die belofte letterlijk bedoelt. Ondertussen volgen we hoe Jean met zijn nieuwe verantwoordelijkheden als sekteleider probeert om te gaan.

 

En van waar de inspiratie voor deze film? We veronderstellen dat het wedervaren van een sekteleider en zijn discipels nu niet bepaald deel uitmaken van je dagelijks leven.

"La Deuxième heeft een verhaal dat vrij ver van de realiteit staat, maar daar op hetzelfde moment ook heel erg in ingebakken is. Dat zit zo: de inspiratie voor de film komt van één van de acteurs die aanwezig was bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Gelukkig kwam hij daar ongedeerd uit, maar het deed me denken aan hoe we met heftige, levensveranderende gebeurtenissen omgaan. Vaak zijn dat scharniermomenten en kunnen we spreken van een leven voor en een leven na het traumatische voorval. De film is een soort van parabel over dit concept."

 

La Deuxième is je tweede langspeelfilm, en meteen ook de tweede in het Frans. Ligt de Franse taal je beter om verhalen te brengen? Bestaat de mogelijkheid dat we werken van jou in andere talen mogen verwachten?

"Eigenlijk is het eerder een toeval dat de film in het Frans is. Stephanie Delbecque (co-producente, art director en mijn echtgenote) en ik hebben een tijdje in Parijs gewoond, waar we onze eerste film draaiden, en we zijn met dezelfde ploeg blijven werken voor deze tweede film. Daarnaast vonden we ook een perfecte locatie in Frankrijk, dus dan was er eigenlijk geen andere keuze dan de film in het Frans te draaien. Ik wil dus niet per sé vast houden aan het Frans, ik zou zeker ook graag een film in het Nederlands maken."

 

Je hebt ook enkele kortfilms op je palmares staan, die qua inhoud misschien wel lijnrecht tegenover de ietwat duistere verhaallijnen van je langspelers staan. Korte, kleine grapjes zijn het eigenlijk. Zit die cynische humor toch ook ergens verstopt in ‘La Deuxième’? Of is er een ander element, een soort van rode draad, die door jouw werken loopt?

"Ik denk zelf dat La Deuxieme zeker ook grappige, absurde momenten heeft, maar het is alleszins geen komedie, zoals die kortfilmpjes dat wel waren. Eigenlijk zit er niet echt een lijn in mijn werk, denk ik, ik hou zelf van allerlei soorten films en verhalen, dus ik probeer mijn eigen werk ook zo divers mogelijk te houden."

 

Je komt voor de première van ‘La Deuxième’ terug naar Brugge, alhoewel je al enkele jaren in Brussel vertoeft, en je neemt meteen ook enkele leden van de cast mee. Blijft Brugge een plek om thuis te komen? Of ligt het Brugse filmpubliek je beter dan de Brusselse filmgangers?

"Brugge blijft mijn thuisstad: zowel Stephanie als ikzelf zijn er geboren en opgegroeid, en we bezoeken er ook nog vaak onze familie en vrienden. Daarnaast hebben we erg goeie ervaringen met de Brugse vertoning van onze eerste film, Égoïste, dus voelde het als een logische stap om ook La Deuxième eerst aan het Brugse publiek voor te stellen. We kijken er alleszins erg naar uit!"

 

Wie zou La Deuxième zeker moeten gaan kijken? Liefhebbers van thrillers? Liefhebbers van een bepaald regisseur of bepaalde films? Of laat je ‘de film liever niet in een hokje duwen?

"La Deuxième is een sfeervol drama met bovennatuurlijke elementen. Ik denk dat het moeilijk is om er een precies genre op te plakken, maar ik hoop natuurlijk dat de film zoveel mogelijk mensen zal aanspreken. Zelf ben ik grote fan van Yorgos Lanthimos (The Lobster, Dogtooth), dus zijn invloed is zeker merkbaar op La Deuxième."

 

Tot slot, reeds plannen voor de toekomst?

"Momenteel zijn we nog erg druk bezig met ‘La Deuxième’, maar ik ben wel al rustig aan het nadenken over nieuwe ideeën voor een nieuwe langspeelfilm. Verder ben ik ook met Maarten Koopman (script consultant bij ‘La Deuxième’, en met wie ik kortfilm ‘De Aanhouder’ schreef) aan het brainstormen over humoristische fictie."

 

La Deuxième gaat in première op zowel 30 november, 19u45 als op 2 december, 11u00 in Cinema Lumière, beide vertoningen in aanwezigheid van cast en crew. Bekijk hieronder alvast Stroo’s kortfilm ‘De Aanhouder’.

 

Wij mogen een duoticket voor de voorstelling op zondag weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen is je naam doormailen!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload