Josephine: “In mijn hoofd heb ik nog maar vijf procent van de honderd bereikt”

November 12, 2018

Josefien Deloof is twintig lentes jong en is al een tijdje met muziek bezig. Die passie heeft ze op amper enkele jaren tijd vanuit Loppem kunnen vervoeren tot in de Ancienne Belgique te Brussel, met enkele haltes in Gent en andere steden tussenin: “In mijn hoofd heb ik nog maar 5 procent van de honderd bereikt”.
 

 

 


We spreken af met Josefien, of eigenlijk ‘Josephine’, want ze heeft recent een nieuwe artiestennaam aangenomen. Josefien legt de naamswijziging even uit: “In het begin was mijn eigen naam goed genoeg, als singer-songwriter past dat wel. Ik vond niet dat ik een naam moest ‘verzinnen’ voor mezelf. Ik merkte snel dat mensen in Nederland of Duitsland er moeite mee hadden om dat uit te spreken, waardoor ik me wat zorgen maakte of het op lange termijn wel zou werken. We hebben dan gezocht naar een andere naam en daarbij veel geprobeerd, maar bij niets had ik het gevoel hét gevonden te hebben. Op een gegeven moment kwam plots het idee van ‘Josephine’ eruit: het is korter, je kunt het in meerdere talen uitspreken en toch blijft het op die manier gewoon Josefien. Ideaal dus”.

 

De klik met muziek maken kwam al tijdens haar jaren in het middelbare onderwijs, die ze liep in de Frères in Brugge. Ze maakte voor zichzelf al muziek, maar was er nooit bewust mee bezig. Toen er audities werden gehouden om in de schoolband te spelen, meldde ze zich aan en mocht er uiteindelijk twee jaar in meespelen. “Ik was puur voor mijn eigen plezier met muziek bezig. Door gaandeweg zelf muziek te schrijven ben ik de weg van singer-songwriter ingeslagen. Na mijn jaren in het middelbaar ben ik naar Gent afgezakt en wilde bezig blijven met muziek, maar wist niet hoe of waar”, zegt Josefien.

 

Ze stapte mee in het project ‘JonGeduld’ van Kinky Star. Dat is een jaarproject waarin jonge muzikanten worden begeleid. “Dat was de eerste grote stap voor mij. Ze hebben mij wegwijs gemaakt in de muziekwereld, leerden me nieuwe mensen kennen en hebben mij op enkele plekken laten spelen. Dat is bepalend geweest voor waar ik nu sta. Ik zat wel op vi.be en kreeg via die weg ook kansen om op te treden, maar ik heb toch het meeste bijgeleerd dankzij Kinky Star”, vertelt ze.

 

Humo’s Rock Rally

Josefien werd vorig jaar tweede tijdens Westtalent, kreeg de Best Of Brugge-award voor beste artiest van 2017 én won eerder dit jaar tijdens Humo’s Rock Rally de publieksprijs. Zelf had ze dat niet verwacht: “Ik heb me pas op het laatste moment ingeschreven voor Humo’s Rock Rally. Toen ik bericht kreeg dat ik bij de laatste honderd deelnemers was, vond ik het al geweldig. Iedere ronde verder denk je dat het gek is dat je zo ver bent geraakt, maar je zou je ook verdrietig voelen mocht het daar stoppen. Voor ik het wist stond ik in de finale en zou ik alles geven om een prijs te winnen, wat me ook gelukt is”.

 

“Tijdens de eerste ronde heb ik voor het eerst met de band opgetreden. We vonden dat een goed moment om het uit te proberen bij het publiek. Er is een grote opkomst en de mensen die je moeten beoordelen kennen er wat van: het zou snel duidelijk zijn of de muziek met de band zou aanslaan of niet. Het feit dat we in de finale beland zijn, zegt genoeg”, verklaart Josefien.

 

Niet enkel de muziek van Josephine wordt geprezen, ook haar voorkomen op het podium krijgt complimenten, al heeft ze daar zelf bedenkingen bij: “Ik kan die meningen begrijpen: de mensen zien mij voor de eerste keer en ik ben niet schuw op een podium, dat straalt zekerheid uit. Maar als artiest ben ik nog niet af, er moet nog over veel nagedacht worden. Alles gebeurt nu heel spontaan, terwijl bij grote artiesten over detail sterk nagedacht is. Zelfs over mijn kledij tijdens een optreden denk ik niet echt na”.

 

Vijf procent

De AB, De Zwerver, Vooruit, 4AD, Gentse feesten, Lokerse feesten: het zijn slechts enkele namen uit een lijst van gespeelde plekken die steeds langer wordt. Gek genoeg staan diezelfde namen allemaal nog op het verlanglijstje van Josefien. “Op de meeste plekken stond ik omwille van de Rock Rally, of door Kinky Star, niet voor mezelf. Als ik ooit die zalen kan vullen met mensen die speciaal voor mij komen, dat zou toch geweldig zijn? Ik heb nog nooit een publiek gehad dat volledig voor mij kwam, de mensen kwamen mij ontdekken. Ik zou heel graag alles nog eens ervaren op een andere manier”.

 

“In mijn hoofd sta ik nog maar op vijf van de honderd procent als artiest. Ik heb nog niets opgenomen, nog geen eigen shows gedaan, ik heb nog niets bewezen. Ik ben in mijn project gegroeid, maar als artiest sta ik nog op dezelfde lijn. Als mensen mij herkennen, dan is het van zien of horen zeggen. Wanneer ze mij van mijn muziek zullen kennen, dán ben ik vertrokken als artiest”.

 

Haar muzikale weg kan Josefien goed combineren met haar privéleven: “Ik ben momenteel in between studies en weet nog niet wat er op dat vlak zal gebeuren, dus dat is een zorg die er even niet is. Het was druk deze zomer, er was elke week minstens één optreden en we repeteerden ook vaak. Nu de zomer voorbij is, gaat het wel iets minder hard en dat is goed

 

. Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor mijn vrienden. Je zou er bijna onnozel van worden om énkel muziek te hebben, je moét er gewoon nog dingen naast doen. Als je hele dagen vrij houdt om met muziek bezig te zijn, bevordert dat je creativiteit niet echt”.Het najaar wordt wat minder druk, maar dat betekent niet dat het een saaie periode wordt. “We hebben nog enkele optredens gepland, waaronder Daverend/Unplugged in Brugge en een show in de Minard te Gent. We werken hard aan een eerste échte single en willen die graag vóór deze optredens uitbrengen”, besluit een enthousiaste Josefien. (Of moest ik nu Josephine zeggen?)

 

Op vrijdag 16 november staat Josephine in Zaal Daverlo op Daverend/Unplugged, samen met The Mood of Steffie.
Meer info hier

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload