TANK-BEWONER: Frieke Verlé

November 10, 2018

Wie ben je en waar ben je mee bezig in De Tank?
“Ik ben Frieke Verlé, ik ben geboren en opgegroeid in Brugge en al sinds kleins af aan ben ik creatief bezig. De Sint moest mij geen speciaal speelgoed brengen: een paar potloden en ik was tevreden. Het was dan ook duidelijk dat ik hier later iets mee wou gaan doen. Sinds ik in 2014 afstudeerde als master in de illustratie aan KASK School Of Arts combineer ik een deeltijdse job in het onderwijs als kunstleerkracht met het statuut van zelfstandige in bijberoep. Op die manier heb ik de vrijheid om de overige tijd te spenderen aan illustratief werk in opdracht of aan eigen spontane projectjes.

De opdrachten die ik doe kunnen verschillen. Ze gaan van geboorte- en huwelijkskaartjes tot muurtekeningen, wandschilderijen op aanvraag of tekeningen voor organisaties. Het is allemaal dus erg uiteenlopend wat het ook uitdagend maakt. Mijn stijl kan je herkennen doordat ik graag met texturen werk en er geen effen vlakken in mijn werk zitten, buiten een vaak aanwezige witruimte.”

 

 
Wat kunnen we altijd terugvinden in je atelier?
“Een Mariabeeld van op de rommelmarkt, een gouden gelukspoes, 68 middenvingers, plantjes en penselen (ik kan echt heel erg gelukkig worden van nieuwe penselen) en natuurlijk papier, want dat is altijd mijn vertrekpunt, bij alles.”

Wat inspireert je?
“Alles, het is niet iets noembaars of iets specifieks. Het kan van moment tot moment verschillen. Een zinnetje dat ik iemand hoor zeggen op de trein, een mooi blad dat ik vind, een geluid, een woord, een discussie onder vrienden, een zin uit een film, een voorwerp waar ik nooit eerder aandacht aan had besteed maar dat plots interessant wordt door het om te draaien, een foto van vroeger, een hersenkronkel, (prenten)boeken, de natuur … het kan echt heel veel zijn. Wanneer ik geen inspiratie vind, dan kijk ik graag naar mensen en verbeeld me hun conversaties. Wat ook helpt is op het toilet zitten, daar krijg ik blijkbaar vaak ideeën.”
 

 


De tank is voor mij …
“Een plek om mij creatief volledig te laten gaan. Wanneer ik even bezig ben, kan ik echt de tijd verliezen, dan vind ik ruimte in mijn hoofd en kan ik zonder het te beseffen uren in mijn eigen hoofd en atelier bezig zijn. Dan vloeit er een rust over mij. Ik heb dat ook echt nodig. Wanneer ik door school of andere redenen lang niet heb kunnen tekenen in mijn atelier dan voelt het alsof de wereld wat te veel op mij afkomt en ik geen ruimte meer heb voor mezelf.”

Wat wilde je als kind worden? Waarom is dat wel/niet uitgekomen?
“Een aristokat, omdat ik eerder een hondenmens ben dan een kattenmens. Maar ik zei ook als kind dat ik 'kunstenaar' zou worden. Of die droom nu wel of niet is uitgekomen, dat weet ik zelf niet. Ik teken nog steeds en ik denk dat het vooral dat is wat ik vroeger ook al wilde doen. Tekenen voor altijd.”

Welke grote droom koester je?
“Hmm, een wereld waar iedereen gelukkig is en waar heel erg veel liefde voelbaar aanwezig is. Maar dat is misschien een beetje te ‘hippie’….
Grote droom … Ik heb niet zo zeer iets realistisch. Het komt zoals het komt. Onrealistisch zou ik graag de tijd kunnen manipuleren, dat ik die af en toe eventjes kan stilzetten zonder dat daar gevolgen van komen.”

Vertel ons iets over je dat we nog niet weten maar dat je typeert.
“Mijn hel zou een wereld zijn met overal klokken waar alles al bepaald is. Waar ieder uur, minuut en seconde een invulling heeft gekregen en waar geen ruimte meer is voor spontaniteit. Ik kan tijd erg slecht inschatten en laat me heel snel afleiden. Het is niet meteen mijn beste eigenschap, maar het geeft mezelf wel een bepaalde ruimte of vrijheid.”

 

De Tank organiseert op 10 november 'Open Ateliers', de kans om op verkenning in meer dan 20 verschillende ateliers.


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload