Heimat 3

November 2, 2018

Heimat is een term die je gebruikt om je emotionele band met je vertrouwde omgeving of geboorteland aan te duiden, aldus Wikipedia. Maar steeds vaker ontdekten Freek Vielen en Rebekka de Wit dat die emotionele band er niet meer is en mensen zich minder en minder verbonden voelen met hun geschiedenis. Zo kwam hun eerste theatervoorstelling, Heimat 1, en voeren ze binnenkort hun derde voorstelling, Heimat 3, op in Daverlo op 15 november. BLVRD mocht voor de gelegenheid Rebekka de Wit interviewen.

 

 

 

Rebekka de Wit schreef Heimat 1 en Freek Vielen nam de regie in handen, waarbij ze op zoek gingen naar de levenslessen van ouderen. Wat hebben zij in hun leven geleerd? Als ze drie levens zouden hebben, welke dingen zouden ze dan zeker opnieuw doen en welke niet? Om die antwoorden te vinden, sliepen ze een week in een verzorgingstehuis in West-Vlaanderen. Ze gingen ver voor hun research, net als bij hun nieuwe voorstelling.

 

James Wood

Het gezelschap zat op een middag tijdens een brainstormsessie naar het liedje To Build A Home van The Cinematic Orchestra te luisteren op YouTube. Daar zagen ze de eenzame comment van James Wood. Op 23 november 2016 liet hij weten in de reactie dat het niet zo goed met hem ging omdat zijn vriend een jaar geleden zelfmoord had gepleegd. Zijn vriend had hem tevergeefs nog drie keer proberen te bellen, maar James had niet opgenomen omdat hij op zijn PlayStation zat te spelen. Hij kreeg geen reacties. Pas een jaar later, toen hij zijn reactie aanpaste, en vertelde dat het nog steeds niet goed met hem ging, werd hij overladen met reacties, kisses en virtual hugs. Het gezelschap ging op zoek naar James Wood en bezocht hem in Engeland.

 

Hoe was het om James te ontmoeten?

“Op het moment zelf was het dubbel. We zaten in zijn kamer (want hij was terug verhuisd naar zijn ouders) en luisterden naar het liedje. Toen pas beseften we dat James depressief was en dat een leuke middag niets zou veranderen aan zijn toestand. Daar is meer voor nodig. Al hadden we wel die hoop gehad.”

 

Heb je nu dan nog contact met hem gehad?

“Ja, eigenlijk wel. Even geleden stuurde hij ons een berichtje om te vertellen dat onze ontmoeting hem had geholpen om hem een beetje de goede weg op te sturen. En dat betekende heel veel voor ons. Dat we iets goeds voor hem hebben kunnen betekenen, dat voelt goed.”

 

“Eenzaamheid is het verhaal van iedereen”

 

Heimat 3 en de grootste ontdekkingen

Tijdens het maken van Heimat 3 probeerden de makers een huis te bouwen voor James Wood en iedereen die op hem lijkt. Ze deden intensief research en Rebekka de Wit en haar ploeg deden daar een verbazingwekkende ontdekking. “Iedereen heeft zich op een zeker punt wel eens eenzaam gevoeld, en ik ook. Maar ik had nooit gedacht dat eenzaamheid geen persoonlijk probleem zou zijn. Het is groter dan dat.”

 

In de jaren 80 waren vaak de rechtste partijen aan de macht die door de crisis heel wat bezuinigingen hebben moeten doorvoeren. Ze sloten gemeenschapshuizen en bibliotheken en namen zo de plaatsen weg waar mensen uit de buurt met elkaar konden samenkomen. Nu anno 2018 zijn het net diezelfde partijen die eenzaamheid opnemen in hun verkiezingscampagnes, want we merken dat steeds meer en meer mensen eenzaam zijn en dat we langzaamaan van elkaar vervreemden.

 

We hebben zelfscankassa's waardoor je geen praatje meer moet maken met een vriendelijke kassier(ster). We hebben de mogelijkheid om ons hebben en houden online te bestellen waardoor we minder vaak naar de winkel gaan en ons huis niet meer uit moeten komen. We kunnen dagen, weken en zelfs maanden doorbrengen zonder iemand te spreken of aan te raken. “Tegenwoordig zijn er geen schuilplekken meer waar mensen zich veilig kunnen voelen en samen kunnen komen met anderen”, vertelt Rebekka. “Politici willen graag die problemen en de stijgende eenzaamheid verhelpen door weer nieuwe bibliotheken te bouwen, waar iedereen heen kan: om een boek te lezen, dagelijks de krant te doorbladeren of gewoon samen te zijn. Engeland doet er nog een schepje bovenop, want zij stelden onlangs een minister van Eenzaamheid aan.”

 

Eenzaamheid is geen persoonlijk falen

“Eenzaamheid is geen persoonlijk falen. Het is het verhaal van iedereen. Er is een systeem dat er vandaag de dag voor gezorgd heeft dat mensen zich zo alleen voelen. Het is niet jouw schuld.” Dat wil De Nwe Tijd met hun voorstelling voor mensen betekenen. Ze willen een zekere troost aan hen bieden en hen aanmoedigen om meer contact te zoeken. Toch twijfelt Rebekka of ze die mensen echt troost kunnen bieden, want de analyse die uit hun onderzoek kwam is dat allesbehalve. Het stuk is geen feelgood, maar met Heimat 3 willen ze wel de mensen een thuis geven of toch de mensen een aanzetje geven om te beginnen bouwen aan die van hen.

 

Heimat 3 speelt op 15 november in Daverlo. Meer info en tickets: www.ccbrugge.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload