TIMOTHY 'atthila' VERLINDE

October 24, 2018

Dat Het Entrepot zich richt op jongeren is uiteraard geen nieuw verhaal. Naast de opening van ‘PARKOER’ (een volledig ingerichte evenementensite op de parking) is ook een heuse labwerking opgestart, waarbij het voor jongeren mogelijk is om verschillende technieken aan te leren aan de hand van workshops. Het Eco-fab-lab was er als eerste, zij zochten een ruime plek om hun materiaal (3D-printer, lasercutmachine,…) te plaatsen, maar die ruimte tegelijkertijd ook open te stellen voor jonge mensen die interesse hadden om met die machines te leren werken. Aan de hand van workshops leer je de techieken aan, daarna mag je vrij gebruik maken van de ruimte en het materiaal. Kort daarna kwam er een houtlab en druklab bij, dit laatste onder begeleiding van Timothy ‘Atthila’ Verlinde.
 

Hoe is de passie voor grafiek ontstaan en hoe ben je bij Het Entrepot terechtgekomen?
“Ik volgde les aan het VISO in Mariakerke tijdens de humaniora. Na een zevende jaar in het secundair kunstinstituut Ottogracht, werd ik toegelaten in het KASK. Daar werd ik voor het eerst bekend met de kunst van grafiek en het etsen. Het was liefde op het eerste gezicht. Na een jaar werken, waarbij ik op mijn zolder met de hand heb gedrukt, vond ik een atelier in De Tank op de Burg.”

Bood dit atelier je meer mogelijkheden dan voordien?
“Ja, thuis werken maken is niet altijd evident. Ik ben constant met inkt bezig en als ik bijvoorbeeld mijn handen wil wassen en de klink vastpak, krijg ik een boze vriendin achter me aan (lacht). Grafiek vereist ook te veel gereedschap om op een kleine zolder te plaatsen, als je je er professioneel op wil toeleggen. Toen het voor mij wat moeilijker werd om het atelier te blijven betalen, stelde Het Entrepot me hun idee van de labwerking voor. In ruil voor enkele workshops en open atelierdagen boden ze me een gratis werkruimte aan. Het Entrepot biedt hiermee de mogelijkheid om hét nieuwe grafieklab van Brugge te worden. Niet enkel voor mij, maar ook voor mede-artiesten en mensen die ervaringen willen delen of zelfs nog nooit gedrukt hebben. Om te gaan etsen of zeefdrukken moet je ruimte genoeg hebben om drukpersen, spuitmachines, droogrekken, enzovoort te plaatsen. Het Entrepot biedt ons een goedkoop platform om dit mogelijk te maken.”


“Dingen die fout gaan kunnen je mooiste werk zijn”
 

 
Dit druklab is dus ook voor mensen die nog nooit grafiek beoefend hebben?
“Ja, we staan open voor iedereen. Nu zitten we in een voorlopige ruimte om daarna naar een grotere ruimte te verhuizen. Na het volgen van een workshop kan je de ruimte en drukpers gebruiken wanneer je maar wil. De labs hebben zeker potentieel en er zijn veel geïnteresseerden. Met een concreet plan en een volwaardig druklab kunnen we zeer veel mensen over de vloer krijgen, zoals bijvoorbeeld ‘de kapitein’ aka Felix D’huys, een fantastische Gentse Tattoo-artiest en andere bevriende artiesten. Nu kunnen er namelijk enkel grafieklessen gevolgd worden in de Academie. Waar de Academie een educatief platform biedt, hebben wij meer oog op het creatieve. Met dit druklab zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Wat inspireert je?
“Ik haal vooral mijn inspiratie uit muziek, meerbepaald metal en psychedelische rock. Vintage cult horror vormt ook een bron van inspiratie. ik probeer de clair-obscurcontrasten in mijn werk te houden. Dat geeft de beelden een zekere dramatiek. Soms raakt een beeld mij ook in het dagelijks leven. Dan word ik ‘s nachts overweldigd door één of andere poort of een brug en dan maak ik daar een werk van. Ik word vooral geraakt door het donkere en het rauwe.

 

Mijn werk geeft me ook de mogelijkheid om dagelijkse frustraties weg te etsen. Grafiek sterft uit, alles begint naar de digitale print te gaan. Ik zou het graag weer tot leven roepen. Waar in de digitale print vaak alles perfect afgemeten is, is grafiek juist imperfect. Dingen die fout gaan kunnen je mooiste werk zijn. Dan moet je beginnen denken. ‘Hoe komt dit nu? Waarom is dit fout gegaan?’ Ik vergelijk het soms met skaten. De drive die ik daar heb en die discipline die nodig is om vooruitgang te boeken, is dezelfde drive die ik heb als ik ets of druk. Je gaat nooit zeggen dat die ene trick er nu echt uitzag zoals ‘Pedro Barros’ dat deed. Iedereen heeft zijn eigen style en imperfecties. Dat is het mooie eraan.  Ook is het veel gezonder om op sociale media een proces weer te geven dan een eindresultaat. Jonge artiesten durven soms ergens niet aan te beginnen omdat ze denken niet goed genoeg te zijn. Maar zelfs de grootste artiesten zijn klein begonnen hé.”


“Ik ben trots deel te mogen zijn van deze window van nieuwe artiesten. We inspireren elkaar.”

 

Denk je dat er veel potentieel zit in onze generatie?
“Het verbaast me enorm als ik werken van sommige beginners zie. Mijn vrienden hebben enkele workshops gevolgd en zij zouden na wat oefenen echt mooie dingen kunnen maken. Ik ben ook enorm trots dat ik deel mag zijn van deze window van nieuwe artiesten. We inspireren elkaar. Ik blijf alsmaar versteld staan van de creativiteit en het potentieel rondom mij.”

Is er nog iets dat je onze lezers wil meegeven?
“Laat niets je tegenhouden en geniet vollenbak van het leven. Dat is het voornaamste (lacht).”

 

Dit najaar werkt Het Entrepot in het kader van het EU-project On The Point samen met Fabrica in Brighton, Showroom Mama in Rotterdam en Public Room in Skopje. Om de labwerking verder te professionaliseren en die samenwerking in goede banen te leiden, stelt Het Entrepot een coördinator aan.
 

Meer info over de verschillende labs en workshops vind je op www.hetentrepot.be of via griet@hetentrepot.be

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload